Nem fogják el Hernádit

Megtagadta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának ügyében a horvát ügyészség által kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását a Fővárosi Törvényszék hétfőn.
A bíróság rövid szóbeli indoklása szerint az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette. Ez pedig a törvény kötelező rendelkezése szerint nem teszi lehetővé az elfogatóparancs végrehajtását.

A horvát Legfőbb Ügyészség szervezett bűnözés és korrupció elleni osztálya (USKOK) szerint 2008 elején Zágrábban Hernádi Zsolt megállapodott Ivo Sanader miniszterelnökkel, hogy 10 millió eurót ad neki, hogy a Horvátország tulajdonában álló INA olajtársaság ügyében olyan szerződést kössön, amely a horvát érdekkel ellentétes.

Ez a szerződés 2009 elején létrejött, 2009 közepén pedig fiktív tanácsadói szerződések alapján 5 millió eurót kapott a horvát kormányfő, majd újabb 5 milliót Hernádi Zsolttól - ismertette a horvát szervek álláspontját a bíró, és kiemelte: ebben az eljárásban a tényállással nem foglalkozhatnak, csakis azzal, hogy az európai elfogatóparancs teljesítésének feltételei fennállnak-e.

Hernádi Zsolt a tárgyaláson elmondta: 2011 novemberében ebben az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség részletesen meghallgatta, dokumentumokat csatoltak be, és 2012 januárjában a magyar ügyészség azzal szüntette meg az eljárást, hogy bűncselekmény nem történt.

Hernádi Zsolt akkor is következetesen tagadta, hogy bűncselekményt követett el. Ivo Sanadert ugyanakkor tíz évre ítélte első fokon egy horvát bíróság az INA-val kapcsolatos korrupciós cselekmények miatt.

A hétfői tárgyaláson a Fővárosi Főügyészség és Hernádi Zsolt védője egyaránt az európai elfogatóparancs végrehajtásának megtagadását indítványozta. A törvényszék elsőfokú döntése jogerős, miután sem az ügyész, sem a védő nem fellebbezett.

A bíró az elfogatóparancs teljesítését, Hernádi Zsolt átadását megtagadó határozatának szóbeli indoklásában kitért arra, hogy a horvát szervek által megjelölt vesztegetés nemzetközi kapcsolatokban elnevezésű cselekmény büntetési tételének felső határa három, illetve öt év. A magyar ügyészség ugyanezen ügyben hozott megszüntető határozata pedig valamennyi körülménnyel foglalkozott - ismertette.

Ugyanakkor a bíró megjegyezte azt is, hogy döntése csak Magyarország határain belül érvényes. Más államokat nem érint, hogy itt megszűnt a nyomozás, külföldi hatóságok csak akkor nem járhatnának el egy hasonló ügyben, ha a bíróság felmentette volna az érintettet vagy már letöltötte volna jogerős büntetését - mondta.

A Fővárosi Főügyészség a törvényszék döntése után nem sokkal közleményt adott ki, amelyben többek között leszögezte, hogy a horvát elfogatóparancs és a magyar nyomozás ügyében "a tényállás teljes egészében azonos".
 

Horvát igazságügyi miniszter: ez tisztán jogi kérdés, nem politikai

A horvát igazságügyi miniszter, Orsat Miljenic szerint nincs mit megbeszélni a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen kiadott európai elfogatóparancsról.

Az elfogatóparancs kezelése tisztán jogi kérdés, nem politikai.
Orsat Miljenic hétfőn Luxembourgban az Európai Unió igazságügy minisztereinek találkozóján vett részt, ahol újságírók kérdezték a Hernádi Zsolt ellen kiadott elfogatóparancsról. A miniszter szerint ez igazságügyi kérdés, az igazságügyi szervek fognak eljárni benne saját hatáskörükben.

Előzmények, háttér

A horvát rendőrség október 2-án elfogatóparancsot adott ki Hernádi Zsolt ellen, és ezután az Interpol, a lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet körözési listájára is felkerült. Azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek. Ezt azért tette szerintük, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. Ivo Sanadert ezért tíz év szabadságvesztésre ítélte a horvát bíróság.

A magyar bíróság, a Fővárosi Törvényszék hétfőn jogerős végzésben megtagadta Hernádi Zsolt ügyében az európai elfogatóparancs végrehajtását.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu