A rendőrség szerint megrendezett a bajai videofelvétel

Megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel; a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői közlése szerint a felvétel nem valós helyzetben készült.
Szabó Vendel megyei rendőrfőkapitány-helyettes hétfőn Kecskeméten, sajtótájékoztatón azt mondta: a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő feljelentése alapján október 18-án indított nyomozást az ügyben a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A nyomozó hatóság már azonosította és tanúként kihallgatta a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert. Vallomásaik szerint a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon, az egyikük házában készült október 15-én, azaz két nappal a megismételt időközi önkormányzati képviselő-választás után. A felvételen látható négy férfi egy megrendezett helyzetet "játszott el" - tette hozzá az alezredes. Bővebben: itt.
 

A DK reagálása

A Demokratikus Koalíció (DK) mind a választási csalást, mind az azzal történő manipulációt megengedhetetlennek tartja - közölte az ellenzéki párt hétfőn a bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben készült videó kapcsán.

A DK hangsúlyozta, "nincs kettős mérce, e tekintetben nincs bocsánat, nincs helye az ilyen tettek mentegetésének". Azt írták: a részben megismételt bajai időközi választás után nyilvánosságra került egy videofelvétel, "amelyről kiderült, hogy manipuláció", de a Demokratikus Koalíciónak "ehhez semmi köze nincs".


Ezzel a telefonnal készítették az ominózus felvételt. Fotó: MTI

Kiderült azonban, hogy a DK egy tagja az ügybe belekeveredett, szerepe viszont még tisztázatlan - folytatódik a közlemény, amely szerint az illető a pártban már régóta nem visel tisztséget, hétfőn már a pártnak sem tagja. Bővebben: itt.

Fidesz: tisztázza magát az MSZP

A Fidesz azt várja el az MSZP-től, tisztázza magát a megrendezett bajai videofelvétel ügyében - közölte a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal szavai szerint a rendszerváltás óta először keveredik bele egy parlamenti párt bizonyítékhamisítási ügybe, mára ugyanis kiderült, hogy az MSZP részese a bajai időközi választással összefüggő felvétel ügyének, hiszen a hamis videó először a szocialista párt Jókai utcai székházába került.

A közélet tisztasága azt kívánja meg, hogy e hamisítási ügy minden részletére fény derüljön - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, közölve: pártja ezért azt várja el a hatóságoktól, hogy a törvény teljes szigorával sújtsanak le mindazokra, akik ebben az ügyben részt vettek, és minél hamarabb hozzák nyilvánosságra, ki volt a hamis videó megrendelője. Bővebben: itt.

MSZP: a párt már csütörtökön feljelentést tett

Az MSZP amint birtokába került, vagyis már csütörtökön feljelentést tett a bajai videofelvétel miatt - közölte Török Zsolt, a párt szóvivője hétfőn, megismételve: nem a szocialisták rendelték meg a felvételt és nem vettek részt a készítésében sem.

Azt mondta: az MSZP eleget tett kötelességének, azaz rögtön a hatóságokhoz fordult, miután ismeretlenek eljuttatták a szocialista párt székházába a választási csalás gyanúját felvető videót. Hozzátette: a hvg.hu-n csak pénteken jelent meg a felvétel, és az MSZP is csak ezt követően tartott róla sajtótájékoztatót. Bővebben: itt.

Jobbik: tragikomédia, ami történt

A Jobbik szerint nem meglepő az a "tragikomédia", ami a bajai videofelvétel körül kialakult. Mirkóczki Ádám szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az eset újabb bizonyítéka annak, hogy mind a Fidesz, mind az MSZP és a DK "a hazugság, a korrupció és a folyamatos csalás melegágya a választások tekintetében". Bővebben: itt.

Az MSZP sporttagozatának alelnöke vett át a videót

A bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben készült videofelvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át, majd továbbította a szocialista párt jogászainak, akiknek a tanácsára feljelentést tettek - erősítette meg az Index értesülését Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfő délután az MTI-nek.

A hírportál szerint Király Györgyöt a felvétel készítői keresték meg a videót tartalmazó CD-vel. A portál forrásai szerint Király György nem fizetett a felvételért. A szocialista párt vezetéséhez még azt megelőzően eljutott a felvétel, hogy a hvg.hu pénteken kora délután nyilvánosságra hozta volna - írta a híroldal.

Török Zsolt egy órával korábban azt mondta, hogy nem a szocialisták rendelték meg a felvételt, és nem vettek részt a készítésében sem. A szóvivő akkor nem nevezte meg, hogy ki vette át a videofelvételt a párt székházában, de állítása szerint nem politikus.

Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt

A TV2 hétfő esti Tények című műsora úgy értesült, hogy a bajai időközi időközi választással kapcsolatban készült videót az MSZP-nek átadó férfi azt vallotta a rendőrségen: Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt a felvétel átadásán.Az MSZP-szóvivő az MTI megkeresésére azt mondta: a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke átadta Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki azt Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg. Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett - tette hozzá Török Zsolt.

Mesterházy Attila MSZP-elnök a Tények kérdésére azt mondta: nem volt ott, amikor a felvételt bevitték a szocialista párt budapesti központjába. Hozzátette: azok, akik átvették a videót, jogászként nézték meg, és ennek alapján tettek feljelentést. Harangozó Tamás nem nyilatkozott a hírműsornak.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu