Már hajléktalanok is igényelhetnek lakást

Hajléktalanellátás: Megkezdődött a felkészülés a téli hónapokra.
A kormány pályázati úton több mint 370 millió forinttal támogatja a közterületeken élők ellátását. Naponta csaknem 4100 adag ételt osztanak ki, több ezren kapnak egészségügyi ellátást, gyógyszertámogatást, kötszereket, fertőtlenítő fürdetést, takarót és ruházatot. A támogatások hatására közel ötven településen jelentősen javul a hajléktalanok ellátása – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkársága. A fagyásos sérülések megelőzése és a kihűlések elkerülése érdekében a kormány még augusztusban kilenc új autót bocsátott a hajléktalanok utcai ellátását segítő szervezetek rendelkezésére, és további kilenc jármű beszerzését támogatja.

Közben a hvg.hu arról írt, hogy egy tegnaptól hatályos kormányrendelet szerint már nemcsak az adósok, hanem a szociálisan rászorulók (például aki hajléktalan, túlzsúfolt lakásban él, gyermeket nevel és szociális segélyt kap, illetve lakásfenntartási támogatásban, ápolási díjban részesül) is kérvényezhetnek úgynevezett tartalék ingatlant a Nemzeti Eszközkezelőtől.

Az ingatlanok listáját minden hónap 15-ig kell közzétenni. Az önkormányzat a rendeletben meghatározott szempontok alapján sorrendet állít fel az igénylők között, ha többen kérték ugyanazt az ingatlant.

Tartalék ingatlannak számíthatnak garázsok, pincék, melléképületek is, így előfordulhat, hogy a kérvényezők komfort nélküli helyiséget kapnak. A bérleti díj változó, 2–5 ezer forint lehet majd havonta.

Növekvő igények
11.466 férőhely várja a hajléktalanokat a téli időszakban. A szolgáltatásokra 3-4 ezren nem tartanak igényt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu