A magyar felnőttek ötöde tud csak úszni

Vízbiztosan a tízéves gyerekeknek csupán 35-40 százaléka tanul meg úszni.
Kötelező lesz az úszásoktatás az általános iskolákban, és minden diáknak meg kell tanulnia úszni, ha van a településen tanuszoda – döntött nemrégiben a kormány. Egyúttal új uszodák építését is elrendelte.

Jelenleg 297 uszoda használható az országban a köznevelésben kötelező úszásoktatásra – tudtuk meg a Köznevelésért Felelős Államtitkárságtól. A statisztikai hivatal adatai szerint mintegy 2729 állami általános iskola működik az országban, vagyis több mint kilenc intézményre jut egy uszoda.

A tervek szerint 30 új uszodát építenének, de mivel a program még előkészítési szakaszban van, az államtitkárság nem árulta el, hol lesznek a beruházások. Csak annyit tudni, hogy előnyt élveznek majd a hátrányos, illetve a leghátrányosabb helyzetű járások, ahol magas az általános és középiskolába járók száma, de figyelembe veszik az adott térség felnőtt lakosságának számát is. Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a fejlesztés, az államtitkárság közlése szerint egy-egy új uszoda építési költsége százmillió forintos nagyságrendű.

Az élsport is jól járna

Tény, hogy úszástudás szempontjából van hová fejlődni. A Magyar Úszó Szövetség saját felmérése szerint a 10 éves gyerekek 35-40 százaléka tud vízbiztosan úszni. Ez azt jelenti, hogy legalább 25 métert tudnak teljesíteni egy úszásnemben, és erre nemcsak a medencében, hanem természetes vizekben is képesek.

Noha ez nem túl magas elvárás, még aggasztóbb a kép, ha a teljes felnőtt lakosságot nézzük: a 18 évesnél idősebb magyaroknak csupán 18-20 százaléka tud úszni.

Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára azt mondta: végeztek felméréseket az országban, és általános tapasztalat, hogy ahol nincs a környéken uszoda, ott sokkal kisebb arányban tanulnak meg a gyerekek úszni, mint ahol van létesítmény, és tagegyesületük is működik.

– Nem nagyon létezik érv az úszás ellen, ezért örülünk, ha szervezett keretek között minél többen megtanulnak úszni – közölte Sós Csaba, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Úszás és Vízi Sportok Tanszékének vezetője. Szerinte a piaci alapon, nagy létszámmal működő úszótanfolyamok azt jelzik, hogy van erre igény, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy fizessen az oktatásért.

A tanszékvezető szerint

a nyilvánvaló egészségi előnyök mellett az úszástudás más vízi sportokhoz is belépőt jelenthet, hiszen aki tud úszni, az később kipróbálhatja a vízilabdát, a kajak-kenut vagy a vitorlázást. Másrészt hosszabb távon rehabilitációs szempontból is előny, ha valaki tud úszni, és legalább egy sportágnak ismeri a technikáját. Úszástudás nélkül hiába ír fel az orvos úszást például  gerincbántalmakra.

Az élsport is jól járna, ha a gyerekek 90-95 százaléka tudna úszni, nagyobb tömegben tehetségek gyerekek is nagyobb számban fordulnak elő.

A túléléshez nem elég

 
Vízbefulladásos halálesetek (Forrás: ORFK)
A sport- és egészségi szempontok mellett az sem hagyható figyelmen kívül, hogy minden évben tucatnyian fulladnak vízbe, mert nem tudnak úszni. Persze természetes vizekben, tiltott helyeken és extrém körülmények között az úszástudás sem mindig garancia a túlélésre, de mindenképpen hasznosabb, mint az ösztönös kapálódzás.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke azt mondta: az extrém vízibaleseteket leszámítva, a klasszikus vízbefulladásos esetek jó részére jellemző, hogy az áldozat nem tudott úszni, vagy a tudása nem volt megfelelő.

Ez a hiányosság ráadásul egyaránt érint minden korosztályt.

A vízimentők emiatt magasabbra teszik a lécet, ha úszástudásról van szó. Bagyó Sándor szerint az tekinthető vízbiztos úszónak, aki folyamatosan tud teljesíteni 400 métert valamilyen úszásnemben, a víz alatt legalább 15 métert tud megtenni, valamint hosszú időn keresztül képes – akár ruhástól is – lebegni a vízben.

Ezek az előírások ideális vízhőmérséklet és hullámzás esetén mérvadók.

Az államtitkárság szerint a kötelező úszásoktatás keretein belül gyors- és hátúszásra tanítják a gyerekeket, a követelmény egy választott úszásnemben készségszintű, egy másikban 150 méter vízbiztos, folyamatos úszás. A kisiskolások heti két alkalommal számolva 3–6 hónap alatt meg tudnak tanulni egy úszásnemet. Az oktatás a vízhez szoktatással kezdődik, az első mérföldkövet a siklás elsajátítása jelenti.

Változó, hogy milyen sorrendben tanítják az úszásnemeket. Ha kevés az idő, abban az esetben a mellúszás az első, mivel ez használható a legtöbb helyzetben.

Ha több idő áll rendelkezésre, akkor az egyszerű levegővétel miatt a hátúszás, illetve ezzel párhuzamosan a gyorsúszás technikáját oktatják.

Heti egy óra kevés

A kötelező úszásoktatás ugyanakkor szervezési nehézségekkel jár. Egy 25 éve úszást is oktató testnevelő szerint, ha nem helyben van az uszoda, akkor az oda- és visszajutás, valamint az öltözés és szárítkozás miatt két órát kell szánni a 45 perces úszásórára.

Gond az is, hogy bár sok helyen most is járnak úszni a gyerekek, csak hetente egy alkalommal, így legfeljebb egy úszásnemet tudnak elsajátítani egy tanév alatt.

Szabó Tünde úgy véli, nemcsak az infrastruktúra hiánya jelent gondot, az oktatók sem mindig állnak a helyzet magaslatán. Sok kontár tanít üzleti alapon úszást az országban, ők elsősorban pénzkereseti lehetőséget látnak a tanfolyamokban, és abban érdekeltek, hogy minél tovább tanítsák a gyerekeket.

A Magyar Úszó Szövetség ezért ellenőrzi a privát és az önkormányzati kézben lévő uszodákat is, hogy megfelelő szakemberek oktatnak-e. Szankcionálni viszont nem tudnak, ha hiányosságot találnak.

Ezért azt szeretnék elérni, hogy csak az általuk kiadott igazolással lehessen úszást tanítani az országban. Nemrég indult el az úszószövetség sportágfejlesztési programja, amelyben a tagegyesületeknél ingyenesen vagy nagyon olcsón vállalják a gyerekek oktatását.
 

Az amerikai helyzet

A 4–11 éves amerikai gyerekek 27 százaléka számít képzett úszónak. Ők legalább egy hosszt megállás nélkül tudnak teljesíteni – olvasható az amerikai úszószövetség és a Memphisi Egyetem kutatásában.

Csaknem 60 százalékuk képzetlen, gyenge úszónak vallja magát, 13 százalékuk pedig egyáltalán nem tud úszni.

A 18 évesnél fiatalabb amerikai gyerekek 38,6 százaléka biztos úszónak mondható.

Míg a fehér gyerekek 40 százaléka nem vagy csak gyengén tud úszni, addig ez az arány az afroamerikaiak körében 70, a latinóknál pedig csaknem 60 százalék.

Ha egy szülő nem tud úszni, csupán 13 százalék az esélye annak, hogy a gyermeke megtanuljon.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu