Ároktői banda: új jogszabály lehet hétfőn

A Fidesz várhatóan kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés már hétfőn fogadja el azt a jogszabályt, amely megakadályozná, hogy az ároktői banda újabb tagja kerüljön házi őrizetbe.
Ezt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón. Elmondta, megdöbbenéssel értesült arról, november 22-én K. András, az ároktői banda egyik tagja házi őrizetbe kerül. A politikus szerint ez gyakorlatilag a férfi szabadlábra helyezésével egyenlő. A férfit az ügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint többrendbeli súlyos testi sértéssel vádolja - idézte fel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az üggyel kapcsolatban közölte: tizenhat házi őrizetes van jelenleg szökésben. Jelenleg 334-en vannak házi őrizetben, közülük 105-en Budapesten.

Rogán Antal közölte: azt fogják javasolni, hogy a parlament hétfőn az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatnál ne csak a módosító indítványokról, hanem az egész előterjesztésről szavazzon. Így november 21-én már hatályban lehet az a rendelkezés, miszerint nem szűnik meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt indul eljárás.

Rogán Antal hozzátette: ezt a módosítást a Fidesz-frakció javaslatára nyújtotta be a parlament alkotmányügyi bizottsága.

Mint mondta: ha hétfőn már zárószavazás lesz az előterjesztésről, akkor a maximum 10 napos aláírási és kihirdetési határidőket figyelembe véve, a törvénymódosítás november 21-én hatályban lesz.

A frakcióvezető közölte, konzultál a Fidesz frakcióelnökségének tagjaival és eldöntik, milyen formában történjen hétfőn a zárószavazás. Ez attól is függ, hogy az ellenzéki pártoktól milyen támogatást kapnak - jegyezte meg.

"Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy Magyarországon egy gyilkossággal vádolt ember szabadlábra kerülhet" - fogalmazott.

Kitért arra, hogy több európai ország gyakorlata is megfelel annak a törvénymódosításnak, amit javasoltak, példaként többek között Németországot, Lengyelországot, Svédországot említette, ahol nincs időbeli korlátozása az előzetes letartóztatásnak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu