Kevesebb jut hálapénzre

A legtöbbet, alkalmanként 15 ezer forintot a kórházi orvosok kapnak.
Egyharmadával kevesebb pénzt fordítanak a betegek hálapénzre, mint 2010-ben, de az aktív korú magyar felnőttek még így is fejenként havi 16 ezer 100 forintot költenek paraszolvenciára – derült ki az AXA Egészségpénztár megbízásából a GKI Gazdaságkutató által végzett kutatásból.

Az elmúlt egy évben 34 milliárd forintra tehető a teljes felnőtt lakosság hálapénz-kiadása, ebből az aktív korúak 21 milliárd forinttal részesültek. Utóbbi csoport 14 százaléka úgy érezte, az egészségügyi dolgozók elvárják tőlük a hálapénzt, és minél idősebb a páciens, annál magasabb ez az arány. 

Legtöbbet a kórházi orvosoknak adnak a betegek, alkalmanként átlagosan 15 ezer forintot, majd jócskán lemaradva a járóbeteg-ellátás szakorvosai következnek az alkalmankénti 4900 forintos összeggel. A legkevesebbet a háziorvosi és a szakrendelői asszisztensek kapják, átlagosan 800 forintot. (Bővebben lásd a diagramot.) A képet árnyalja, hogy egyes szakmákban – például a röntgen- és a labororvosoknál – szinte nem létezik paraszolvencia, míg a szülész-nőgyógyászok esetében igen magas lehet az arány. 

Akik nem adnak hálapénzt, elsősorban nem elvi okok miatt tesznek így, egyszerűen nincs miből adniuk: 54 százalék azt válaszolta, azért nem ad hálapénzt, mert nincsen rá pénze. Ez jelentős, 11%-os emelkedés a 2010-es arányhoz képest. 

A megkérdezettek mintegy egyharmada ellenzi a paraszolvencia intézményét, 11% pedig nem tudja, kinek és mennyit kellene adni. Csupán 2% gondolja úgy, hogy az orvosi béremelések miatt már nincs szükség hálapénzre. Kisebb lett a paraszolvenciát elvből ellenzők tábora, a 2010-es 27% helyett ma csak 21% utasítja el a hálapénzt. 

Nemrégiben a Magyar Rezidens Szövetség és a Szinapszis Kft. készített a hálapénzzel kapcsolatban egy felmérést, amelynek megállapításai egybevágnak a fenti kutatás eredményeivel. A válaszadó orvosok 68 százaléka szerint kevesebb beteg ad hálapénzt, míg 47 százalékuk úgy véli, az alkalmanként adott összeg is csökkent az elmúlt két évben.

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu