Vihart kavart a német megszállás emlékműve

A kormány minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét a holokauszt 70. évfordulójára szervezett emlékévvel és a Magyarország tragikus német megszállására emlékeztető alkotás állításával - közölte a Kormányzati Információs Központ csütörtökön az MTI-vel.
A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg a kormányhatározat, amely szerint a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának évfordulójára, 2014. március 19-re elkészüljön a megszállásra emlékeztető alkotás az V. kerületi Szabadság téren.

Ugyancsak a keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

Együtt-PM: az ellenállásnak kell emlékművet állítani

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön azt közölte: pártszövetségük tiltakozik a német megszállás 70. évfordulójára Budapest belvárosába tervezett emlékmű felállítása ellen, és a terv felfüggesztését követeli. Az Együtt-PM csütörtöki közleménye szerint "nem a megszállásnak, hanem az ellenállásnak kell emlékművet állítani", az ellenállókra, a hősökre és az áldozatokra kell emlékezni - az emlékezés módját pedig közös üggyé kell tenni, nem ráerőltetni a fővárosra és az országra.

Juhász Péter az Együtt-PM nevében felszólította a Miniszterelnökséget és a kerület vezetését, hogy a projektet függessze fel, a megemlékezés tartalmának, módjának és helyének kiválasztásába pedig vonja be a történész szakma és a civilek képviselőit is.

Mazsihisz: a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül aggodalmat kelt

A Mazsihisz csütörtöki közleményében a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdításának előtérbe helyezésére szólította fel a döntéshozókat. A Mazsihisz szerint az emlékműről született döntés módja és gyorsasága a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül egyaránt kétségeket és komoly aggodalmat kelt.

Hozzátették: tisztában vannak az ügy szimbolikus fontosságával, ugyanakkor hangsúlyozták: csak olyan holokauszt emlékévet tartanak elfogadhatónak, amely érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és "termékeny" társadalmi vitára, és amelynek során a magyar zsidó közösség tragédiájával kapcsolatos megemlékezésekről nem gyors, hanem érdemi döntések - történészi, művészi, szakmai és közéleti vita - nyomán határoznak.

Jelezték, hogy közleményüket eljuttatták Rogán Antalhoz, az V. kerület polgármesteréhez is, akitől azt kérték, hogy ne járuljon hozzá az emlékmű felállításához.

Kormányzati Információs Központ: a kormány minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét

A Kormányzati Információs Központ erre úgy reagált, hogy a kormány értetlenül áll a Mazsihisz közleménye előtt. Mint kiemelték: az alaptörvény világosan fogalmaz: "hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének. Valljuk, hogy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra."

Ennek szellemében döntött a kormány, hogy a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából emlékévet tart, valamint felállítja Magyarország tragikus német megszállásának emlékművét - hangsúlyozta a Kormányzati Információs Központ, hozzátéve: ezen lépéseivel a kormány minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét.

MEASZ: az emlékmű a neonácik gyülekező helyévé válhat

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) közleményében úgy vélekedett, hogy az emlékmű "a nácizmus dicsőítésévé, neonácik gyülekező helyévé válhat", a szervezet elítéli az emlékmű állításának tervét.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu