Mesterházy: nyílttá vált a választás

Mesterházy Attila szerint ismét nyílttá vált az idei országgyűlési választás, hiszen a kedden összefogott baloldali pártok valós győzelmi eséllyel indulnak a választáson.
Az MSZP elnöke és a baloldali megállapodás miniszterelnök-jelöltje erről az InfoRádió szerdai Aréna című műsorában beszélt. Mesterházy Attila kiemelte, győzelemmel számolnak, ebben az esetben pedig öt részvevőből álló választási koalíció irányíthatja az országot. Kormányzásuk az MSZP és az Együtt-PM között kötött közpolitikai megállapodásra épülne, amelyet a DK is elfogad - mondta.

Választási programjukból példaként említette a többkulcsos, progresszív adózási rendszer visszaállítását. Mesterházy Attila konkrét adókulcsokat nem említett, ugyanakkor hangsúlyozta, azt szeretnék, hogy a kisebb keresetűek zsebében több maradjon, míg a nagyobb jövedelműek több felelősséget vállaljanak.

A sokféleség tisztelete

A szocialista politikus szerint kormányukat az különböztetné meg a Fidesz-kabinettől, hogy az nem egy centrális erőtérben, a „vezér megkérdőjelezhetetlen igazságából” indulna ki, hanem a sokféleség tiszteletére és a jóhiszemű együttműködés politikai kultúrájára épülne.

Mesterházy Attila szólt arról is, hogy az MSZP és az Együtt-PM között kötött kétoldalú megállapodást alapvetően a DK megerősödése miatt kellett kibővíteni.

Bajnai végül hajlandó volt újratárgyalni az egyezséget

A szélesebb körű összefogástól korábban az Együtt-PM zárkózott el, végül azonban Bajnai Gordon hajlandóvá vált újratárgyalni a korábbi egyezséget - fejtette ki, kiemelve, hogy az összefogás bejelentése megkönnyebbülést, euforikus hangulatot váltott ki a baloldalon. Hozzátette, hogy összefogásuk már nem bővül a választásig.

Az EP-választásokon saját listával indulnak a pártok, az önkormányzati voksolás előtt pedig még egyeztetéseket tartanak az összefogás részvevői - ismertette.

Paks - Mesterházy: elképzelhető, hogy a kormány törvénytelenül írta alá a szerződést

Az MSZP elnökét kérdezték a paksi atomerőmű bővítéséről is, amiről azt mondta, elképzelhető, hogy a kormány törvénytelenül írta alá a szerződést, mivel az atomenergiáról szóló jogszabály alapján csak parlamenti felhatalmazással hozhatott volna hasonló súlyú döntést. Mesterházy Attila hatástanulmányokat és nemzetközi tendert is hiányolt az ügyben, majd elmondta, a megállapodás részleteit nem ismerik, ezért kormányra kerülésük esetén kivizsgálnák a szerződést.
 

ELŐZMÉNYEK

• Kedden bejelentették, hogy közös listán indul a baloldali ellenzék a parlamenti választáson. A miniszterelnök-jelölt Mesterházy Attila MSZP-elnök, akit Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a Liberálisokat képviselő Fodor Gábor és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke követ.

2014. január 8-án az Együtt-PM és az MSZP megállapodott abban, hogy Mesterházy Attila lesz a közös miniszterelnök-jelölt.

2013 októberében még nem volt összefogás: az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon és Mesterházy Attila MSZP-elnök is bírálta az ATV-ben Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét a baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján történtek miatt.

Bajnai és Mesterházy 2013. augusztus 29-én hozta létre a „kormányváltó szövetséget”. Ekkor még nem volt szó közös listáról, közös miniszterelnök-jelöltről. 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu