Baranyában, Somogyban és Zalában is gondot okoz a havazás

A Dunántúl déli részén kialakult hóhelyzetre tekintettel ingyenessé tették a közlekedést az M6-os és az M7-es autópályán.
Kimentették az elakadt autóbuszt és kamionokat, így megszűnt az útzár a 61-es főúton Nagykanizsa közelében - közölte honlapján péntek délután a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A bagolai elágazónál kora délután egy autóbusz és három kamion akadt el, de az eset miatt több kamion is feltorlódott az érintett útszakaszon, emiatt teljes útzár volt érvényben. A nagykanizsai tűzoltók daru segítségével tudták megszüntetni a forgalmi akadályt, így 16 óra után mindkét irányba ismét megindulhatott a forgalom.

Ismét zavartalan a forgalom az M7-esen


fotó: Mágó Armand

Vége az útlezárásnak, ismét zavartalan a forgalom Balatonújlaknál, az M7-es autópálya főváros felé vezető oldalán - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nem sokkal 20 óra előtt. A sztráda 170-es kilométerszelvényében 17 óra előtt egy kamion keresztbe fordult az úttesten, egy másik pedig az árokba csúszott. A balesetben senki nem sérült meg. A járműveket a rendőrök a műszaki mentés idejére a 7-es főútra terelték, onnan Balatonfenyvesnél térhettek vissza az autópályára.

Nem léphetnek be a kamionok Horvátország és Szlovénia felől

Pénteken 16 óra 30 perctől ideiglenesen nem léphetnek be kamionok Zala megye területére Horvátország és Szlovénia felől. A Zala Megyei Védelmi Bizottság döntése szerint nem léphetik át a határt Magyarország felé a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek. Az ideiglenes korlátozás Letenyénél az M7-es autópályán és a 7-es úton lévő magyar-horvát határátkelőre, továbbá Tornyiszentmiklósnál az M70-es autóúton, valamint Rédicsnél a 86-os úton lévő magyar-szlovén határátlépési pontra vonatkozik. A katasztrófavédelem közölte azt is, hogy a kifelé irányuló teherforgalomban nincs korlátozás.

Ismét járható a 74-es főút Zalában


Keresztbe fordult kamion zárja el a behavazott 74-es utat a Zala megyei Hahót közelében 2014. január 24-én. (fotó: MTI)

Hahót és Fakospuszta között, 14 óra körül történt a baleset, a havas, latyakos úton keresztbe fordult és teljes szélességében elzárta az utat egy kamion. A járműforgalmat a mentés idejére kerülőútra terelték. A Zala Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a teherjármű műszaki mentése befejeződött, nem sokkal háromnegyed hat előtt már mindkét irányba járhatóvá vált a 74-es út.

Kamionstop és intenzív havazás Baranyában

Baranya teljes területén megtiltották a 7,5 tonna össztömegű kamionok közlekedését, miután a megyében intenzíven havazik, délutánra 5 centiméternyi csapadék hullott — közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken. Tájékoztatása szerint a megyei védelmi bizottság kora délután rendelte el a teherautók közlekedésének tilalmát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a megyében 20 centiméteresnél is nagyobb hótakaróra, az egyre erősödő szél miatt pedig hófúvásra is kell számítani. Az utak több helyen havasak, latyakosak, csúszósak.

Sok a baleset a havas utakon

Az időjárással összefüggésben több baleset történt az elmúlt órákban Baranyában. Véménd mellett egy autó csúszott az árokba, személyi sérülés nem történt. A 66-os számú főúton, Mánfánál több kamion elakadt. A műszaki mentésben a katasztrófavédelem egységei nyújtanak segítséget. A főúton jelenleg teljes útzár van érvényben.

Magyarsarlóson és Vokány külterületén egy-egy menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el. Az utasokat mindkét helyszínről mentesítő járat szállította el. Zobákpuszta és Komló között egy sószóró és egy személyautó ütközött össze. Lad településen egy teherautó akadt el a csúszós úton, közvetlenül mögötte egy menetrend szerint közlekedő járat vesztegel. A helyszínre a szigetvári hivatásos tűzoltókat riasztották.

Ingyenes az M6-os és az M7-es

A Dunántúl déli részén kialakult hóhelyzetre tekintettel ingyenessé tette a közlekedést az M6-os és az M7-es autópályán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Az intézkedés pénteken 17 órától egészen visszavonásig a Budapestet elkerülő M0-ás körgyűrőtől a sztrádák teljes szakaszára érvényes.

Másodfokú figyelmeztetés Somogy, Tolna és Baranya megyére

A hófúvás miatt több megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.Ezeken a területeken a következő órákban magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

A veszélyjelzés szerint Somogy, Baranya és Tolna megye több járásában van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés az erős hófúvás miatt. A délnyugati, délkeleti területeken több járásban citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ezeken a helyeken is hótorlaszokat emelhet az erős szél.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint tizenegy megyében van érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt. Több megyében a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel ezeken a területeken az estig lehulló hó vastagsága a 20 centimétert is meghaladhatja.

Óvintézkedéseket kértek a kórházaktól

A havazás miatt óvintézkedések bevezetésére kérte a kórházakat a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) pénteken. A szervezet közleményében azt írta, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint jelentős hóesés várható a hét végén, és az ország egy részén már most több centiméteres a hótakaró.

Közölték, a GYEMSZI a fenntartásába tartózó egészségügyi intézményeket a várható időjárási körülményekre tekintettel arra kérte, hogy a betegellátás zavartalansága és a rászorulók számára elvárható segítségnyújtás biztosítása érdekében tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

Az óvintézkedések között említették, hogy az intézményekbe, a betegekhez érkező látogatók és rászorulók részére biztosítsanak fűtött helyiségeket, a betegek elbocsátása esetén mérlegeljék az otthoni biztonságos gyógyulás lehetőségeit.

Újabb balesetek Somogyban

Újabb baleset nehezíti a forgalmat Somogyban a 67-es úton, egy személyautó felborult és a tetején állt meg a főút mernyei szakaszán pénteken, nem sokkal 18 óra előtt. A balesetben senki sem sérült meg, az érintett útszakaszon azonban a műszaki mentés idején forgalomkorlátozásra kell számítani. Kaposfüred és Mernye között péntek délután egy a Deseda tónál elakadt autó miatt zárták le a 67-es utat a műszaki mentés idejére.

Baranyában egyre nehezebb közlekedni

elzárt település nincs a megyében, a hólánc használatát sem rendelték még el, de továbbra sem lehet közlekedni a 6607-es úton Somogyapáti után, Somogy megye irányába, valamint Lad és Patosfa között.

Lezárták a kozármislenyi körfogalomtól az M60-as autópálya felé vezető utat, valamint az Abaliget és Husztót közötti utat kamionok elakadása miatt. Elakadt buszok mentésére Kaposvárról két honvédségi teherautó érkezett Baranyába.
Nem mennek be a távolsági buszok a Pécshez közeli Kővágótöttösre, de a közlekedés Kővágószőlős, Cserkút, és Bakonya térségében is nehéz - közölte a Pannon Volán Zrt.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint Pécsen folyamatos a helyi járatú autóbusz-közlekedés, a járművek bizonyos szakaszokon ugyanakkor korlátozottan közlekednek. A 22-es vonalon Istenkútig járnak a buszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig, a 36-os és 37-es busz az Angster József utcai megállóig közlekedik, a 35-ös jelzésű busz csak a Dömörkapuig szállítja az utasokat.

Tizenhárom megyére adtak ki figyelmeztetést szombatra

Szombatra tizenhárom megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket a várható jelentős mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzés szerint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg a havazás és a hófúvás miatt is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye területére csak a hófúvás miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Mint írták, lassanként megszűnik a havazás a Dunántúl nagy részén. Reggelig a déli, délkeleti megyékben több mint 10 centiméter friss hó hullhat. Reggel már csak a délkeleti tájakon lehet gyenge, illetve közepes havazás. Több hó a keleti határ mentén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében valószínű. Szombat estig a Tiszántúlon eshet még újabb 5-10 centiméter hó. Összességében a Nyírség északi részén 15 centiméternél több hó is hullhat.

Szombaton a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja az élénk, nyugaton és északkeleten az erős szél a havat - írta a meteorológiai szolgálat.
Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között várható, de az északkeleti határ közelében ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

Szünetel a vízszolgáltatás Harkányban és Márfán

Átmenetileg szünetel a vízszolgáltatás Harkányban és Márfán, mert egy fa rádőlt a vízvezetékre - tájékoztatott honlapján a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken. A közlemény szerint Harkányban hamarosan helyreáll a szolgáltatás, Márfán lajtos kocsival oldják meg a lakosság vízellátását.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu