Már sehol nincs piros riasztás

A csúszós járdák miatti balesetveszélyre figyelmezteti a budapestieket a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

16. 01. Mindenhol feloldották a rendkívüli kamionstopot

Már mindenhol feloldották az ónos eső miatt elrendelt kamionstopot, a vasárnapi rend szerint közlekedhetnek a teherjárművek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mint írták, reggel óta fokozatosan vonta vissza tiltó határozatát Győr-Moson-Sopron, Fejér, Tolna, Pest, Somogy, Zala, Vas és Veszprém megye, valamint a főváros védelmi bizottsága.

Vasárnap délután 2 órára már valamennyi megyében feloldották a 7,5 tonna feletti össztömegű járművekre szombaton kiadott közlekedési tilalmat, így a továbbiakban csak a hétvégén szokásos korlátozásokat tartják fenn. Ugyanettől az időponttól a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőkön is beléphetnek az országba a kamionok.

14. 22. Feloldották a kamionstopot Veszprém megyében

Feloldották a Veszprém megyében elrendelt kamionstopot - tájékozatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője vasárnap délután az MTI-t.

Bakos György elmondta: az út- és közlekedési viszonyok javulása miatt a szombat este elrendelt kamionstopot feloldották, így a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherjárművek is közlekedhetnek a megyében.

12. 15. Délután is vesznek fel hómunkásokat a fővárosban

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap délután is felvesz hómunkásokat a közterületek jégmentesítésére - közölte a társaság az MTI-vel.

A közlemény szerint 14 és 22 óra között a közjárdák, közlépcsők, gyalogátkelőhelyek megtisztítása a feladat. A nyolcórai munkavégzésért nettó 3550 forintot fizetnek. Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, a címek a társaság honlapján találhatók.

11. 54. Nehezen járhatók az a Pilisben

Jegesedés miatt nehezen járhatók a Pilis és a Visegrádi-hegység turista- és kerékpározásra kijelölt erdei útjai, a Fellegvárhoz vezető Panoráma úton a jegesedés miatt szintén nehéz a közlekedés - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. vasárnap az MTI-vel.

Az erdészeti társaság közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a rossz körülmények különösen jellemzők a szurdokvölgyekre, például a Rám-szakadékban és a Holdvilág-árokban futó turistautakra, a Vadálló-kövek mellett futó turistaútra, valamint a Mogyoró-hegy térségére.
A visegrádi Fellegvárhoz vezető Panoráma út az ónos eső miatt jeges, így nehezen járható, a Fellegvár ezért vasárnap nem nyit ki - olvasható a Pilisi Parkerdő tájékoztatójában.

10. 44. Már sehol nincs piros riasztás

Több megyében mérsékelték vagy visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást. Budapesten citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben, a legmagasabb fokú, piros riasztás már sehol sincs kiadva.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtti veszélyjelzése szerint Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye teljes területén, valamint Somogy, Fejér és Pest megye több járásában továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben. Ezeken a területeken a következő órákban is tartós ónos esőre kell készülni.

A Dunántúlon, illetve délelőtt még néhol a Duna vonalában - egyre inkább gyengülő intenzitású - ónos eső várható, eleinte még többfelé erős jegesedéssel. A legtovább a nyugati megyékben valószínű tartósabb ónos eső.

10. 20. Nehéz közlekedni Vas megyében

Továbbra is esik az ónos eső és több alsórendű útszakaszon nehezen lehet közlekedni Vas megyében - közölte vasárnap a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint hét útszakasz járható nehezen a megyében, ezek Felsőszölnök, Alsószölnök, Kétvölgy, Pinkamindszent, Bajánsenye, Kercaszomor, valamint Magyarszombatfa közelében vannak.

Továbbra is tilos közlekedni a 7,5 tonna össztömegnél nehezebb járművekkel, az ilyeneket félreállítják a rendőrök. Jelenleg 56 tehergépjármű kényszerül várakozni Vas megyében. A kamionokat Szombathelynél, Répcelaknál és Körmend közelében a Szarvas csárdánál várakoztatják - közölte vasárnap reggel a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a megyében az ónos eső miatt az éjszaka egyetlen árokba csúszott autót kellett menteni Vasegerszegnél. A jármű vezetője könnyű sérülést szenvedett.

A szombathelyi Markusovszky Kórház baleseti ambulanciáján elmondták: éjféltől eddig 35 olyan beteget láttak el, akiknek elcsúszás miatt keletkezett sérülése.


Fotó: Katona László
 

09. 40 Már nincs elzárt település az országban

Már nincs elzárt település az országban ónos eső miatt, de a Dunántúlon számos olyan alsóbbrendű út van, amely továbbra is járhatatlan vagy csak nagyon nehezen járható - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délelőtt.

A közlemény szerint Bács-Kiskun megyében a hófúvások nyomán vannak járhatatlan mellékutak.

A hatóságok négy megyében - Pest, Somogy, Vas és Zala - korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek közlekedését. Győr-Moson-Sopron megyébe Ausztria irányából továbbra sem léphetnek be Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek.

A legtöbb jeges útszakasz (32) Zalában van, járhatatlan az út Bács-Kiskun megyében három, Pest és Veszprém megyében pedig egy-egy helyen.

08. 55. Már négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdán

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál elmondta: a mentőszolgálat mindenkit arra kér, ha teheti, maradjon otthon, ám, ha valakinek mégis útnak kell indulna, már az első lépéseknél legyen nagyon óvatos a jeges, felfagyott járdákon, lépcsőkön, és lehetőleg kapaszkodjon korlátokba, kerítésekbe.

Az útra kelőktől azt is kérte, megfelelő talpú cipőben induljanak el, bár "tükörjégen" még egy helyben állva sem könnyű talpon maradni - jegyezte meg.

A szóvivő közlése szerint a mentősök alig győzik a munkát, egymást érik a hívások, a legtöbb esetben kéz-, illetve lábtörésekhez riasztják őket. A sérültek között egyaránt vannak fiatalok és idősek - tette hozzá.


Fotó: Katona László

08. 01. Hómunkásokat vesz föl a Fővárosi Közterület-fenntartó

Az MTI-hez vasárnap kora reggel eljuttatott közleményben arra hívják fel az ingatlantulajdonosok, ingatlankezelők, valamint a társasház-kezelők, és fenntartók figyelmét, hogy a jogszabályok szerint "kötelesek gondoskodni az ingatlanok, üzletek, vendéglátó-ipari egységek, árusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztán tartásáról, a csatornanyílások jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről, sózásáról is".

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap reggel hat órától a közterületek, aluljárók síkosságmentesítésére hómunkásokat alkalmaz. A társaság arra hívta fel az ingatlantulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a jégpáncéltól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

A fővárosi cég azt is közölte, hogy éjszaka folyamatosan dolgoztak a főutak síkosságmentesítésén.

07. 24. Veszprém megyében egy rendőrautó is elakadt

Több személygépkocsi és egy rendőrautó is elakadt a hajnali órákban Veszprém megyében a síkos úton - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A közlemény szerint hajnali fél egykor egy Suzuki csúszott árokba Mencshelyen, a veszprémi tűzoltók drótkötéllel húzták vissza az útra. Négy órakor Balatonalmádi belterületén egy rendőrautó akadt el a jeges, meredek úton, a balatonfűzfői tűzoltók segítettek a továbbhaladásában.

Szombat éjszaka az igazgatóság munkatársai hat esetben összesen hét járműnek segítettek a jeges utakon. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Veszprém megyében 25 gépjármű dolgozik az utak síkosságmentesítésén, a megyében csupán a szigligeti bekötőút járhatatlan.

06. 18. Balesetek, elakadt autók lassítják a közlekedést

Balesetek, a jeges utakon megcsúszott és elakadt autók lassítják a közlekedést több helyen az országban vasárnap reggel.

Lezárták a fél útpályát a Pest megyei Dobogókő és Pilisszentkereszt között, ahol egy megcsúszott személyautó a szalagkorlátnak ütközött és akadályozza a forgalmat. A balesetben senki nem sérült meg.

A műszaki mentéshez riasztott pomázi tűzoltók az egyik útpálya jégmentesítése után tudják megkezdeni a kocsi kiszabadítását.

Veszprém megyében Vinár és Nemesszalók között - mintegy háromszáz méterre a vasúti pályától - egy, az úton keresztbe fordult sószóró gépkocsi akadályozza a forgalmat. A jármű kiszabadítására a pápai tűzoltókat riasztották.

A Baranya megyei Garénál egy személyautó akadt el a csúszós úton, a műszaki mentést a siklósi tűzoltók végzik.

03. 44. Zalában két település megközelíthetetlen

Alsóbbrendű utak váltak járhatatlanná vasárnapra virradóra Zala megyében, amelynek a 86-os főúttól nyugatra eső területein a folyamatos sózás ellenére is kritikus az eljegesedés mértéke a mellékutakon, két települést, Szécsiszigetet és Tormaföldét egyelőre nem lehet gépjárművel megközelíteni - tudatta Facebook-oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Alsóbbrendű utak váltak járhatatlanná Bács-Kiskun megyében, Csikéria-Bácsalmás, Bácsbokod és Mátételke, valamint Kalocsa és Bácsalmás között is.

A katasztrófavédelem ismét arra kért mindenkit, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak. Ha mégis megteszik, előbb tájékozódjanak az aktuális és a várható időjárásról, az utak állapotáról, valamint kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu