Evakuálások, halottak Ukrajnában

Szinte percről percre nő a halálos áldozatok és a sérültek száma az ellenzéki tüntetők és a rendőrök között Kijevben csütörtökön kiújult összecsapásokban. (Figyelem, a cikkben megrázó fotók láthatók!)

Politikai menetrendet javasoltak

A három európai uniós külügyminiszter csütörtök délután befejezte tárgyalásait Kijevben Viktor Janukovics ukrán elnökkel, amely után az ellenzéki vezetőkkel folytattak megbeszélést. A miniszterek további tárgyalások céljából Kijevben maradnak.

Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter - a weimari háromszög országainak diplomáciai vezetői - négyórás tárgyalást folytattak az ukrán elnökkel. Azt indítványozták neki, hogy mandátumát lerövidítve csak az év végéig töltse be az elnöki tisztséget.

A három külügyminiszter a hírek szerint egy politikai menetrendet javasolt az ukrajnai belpolitikai válság megoldására. Eszerint felállítanának egy átmeneti kormányt, hozzákezdenének az alkotmány reformjához, és új parlamenti és elnökválasztást tartanának. Ezt az általuk javasolt menetrendet ismertették az ellenzéki vezetőkkel is.

Tárgyalásokat sürget a Fehér Ház

Az ukrán biztonsági erők visszavonását, a hadsereg távolmaradását és a válság tárgyalásos rendezését sürgette csütörtökön a washingtoni Fehér Ház. Az amerikai elnöki apparátus sajtószóvivői hivatala által kiadott közlemény arra sürgette Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy haladéktalanul vonja ki a biztonsági erőket Kijev belvárosából, és tartsa tiszteletben a békés tiltakozáshoz való jogot. A Fehér Ház a tüntetőket arra intette, hogy békés önkifejezéssel éljenek.

Fegyver és éles lőszer a rendőröknek

Vitalij Zaharcsenko ukrán belügyminiszter csütörtökön közölte, hogy a biztonsági erők tagjait harci lőfegyverrel és éles lőszerrel látták el a terroristaellenes művelet keretében."Aláírtam a parancsot, és a rendőrség harci fegyvereket kapott, amelyeket a törvénynek megfelelően fog használni" - közölte a miniszter a tárca honlapján. Egyúttal felszólította a kormány ellen fegyverrel harcoló ellenzékieket, hogy tegyék le a fegyvert, és térjenek vissza a tiltakozás békés formájához. Az ellenzék vezetőit pedig arra kérte, hogy határolódjanak el és ítéljék el a "radikális cselekedeteket".

A Viktor Janukovics ukrán elnök vezette kormány és az ellenük tiltakozók egymást hibáztatják az erőszak elharapódzásáért.


A Függetlenség terén talált éles lőszereket mutat egy férfi a kormányellenes tüntetők és a rohamrendőrök összecsapása után Kijevben, a Függetlenség terén 2014. február 20-án. (fotó: MTI)

"Az utcákon nemcsak rendőröket, hanem békés polgárokat is ölnek, Kijevben és a nyugati régiókban erőszakos zavargások kezdődtek" - áll a közleményben.
A belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint radikális tüntetők 67 rendőrt foglyul ejtettek Kijevben. Az elnöki hivatal csütörtöki közleménye szerint rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg a radikális ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban.

Több mint hatvan tüntető halt meg

Legkevesebb 70 tüntető vesztette életét csütörtökön Kijev központjában - mondta Szvjatoszlav Hanenko, a jobboldali radikális Szabadság (Szvoboda) Párt képviselője, a tüntetők egészségügyi szolgálatának illetékese, aki korábban 60 áldozatról számolt be. A tiltakozókat célzott lövések találták el - olvasható a párt csütörtöki közleményében.

Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a kijevi összecsapások kiújulása óta 67-en haltak meg az erőszak következtében, és a halálos áldozatok száma csak csütörtökön 39 volt: vagyis ez a legvéresebb nap a kormányellenes tüntetések kirobbanása óta. Csütörtök 15 órai helyzet szerint a kijevi kórházakban 332 sérültet ápoltak, és a három nap alatt összesen 551-en kértek orvosi segítséget.

A CNN amerikai hírtelevízió ugyanakkor azt állította, hogy kizárólag a csütörtöki napon legkevesebb százan vesztették életüket az ukrán fővárosban zajló véres összecsapásokban. A CNN szerint a legtöbb áldozatot a kijevi kormánynegyedhez vezető Insztitutszka utcai harcok szedték.

Rendkívüli EU-tanácskozás kezdődött

Az EU-országok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást kezdtek csütörtök délután Brüsszelben Ukrajna ügyében. A megbeszélésen Magyarországot Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára képviseli. Az előzetes közlések értelmében a napirenden szerepel az az elgondolás, hogy uniós szankciókat rendeljenek el az elmúlt napokban Ukrajnában elharapózott erőszakért felelős személyekkel szemben, valamint hogy tiltsák be az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást, illetve az erőszakszervezetek által használatos eszközök szállítását.


Kormányellenes tüntető kezébe temeti arcát társai holtteste fölött a rohamrendőrökkel vívott összecsapások közben a Függetlenség terén Kijevben, 2014. február 20-án. (fotó: MTI)

A brüsszeli megbeszélés célja az esetleges uniós intézkedések személyi és tárgyi hatályának megállapítása - vagyis az elképzelhető szankciófajták, így például a vízumtilalom, illetve a számlabefagyasztás eldöntése mellett annak a meghatározása, hogy kik is felelősek voltaképpen az erőszakért. Ezzel kapcsolatban az uniós vezetők az elmúlt napokban rendre a kijevi vezetés felelősségét hangsúlyozták, és ezt tette csütörtökön William Hague brit külügyminiszter is, már Brüsszelbe érkezése után. Frans Timmermans holland külügyminiszter ugyanakkor a tanácskozásra érkezve újságíróknak arról beszélt, hogy ellenzéki oldalon szintén akadnak az erőszakért felelőssé tehető, kis létszámú radikális csoportok.

Ha azonban csupán az ukrán hatalmi gépezetre összpontosítanak a miniszterek, ott sem egyértelmű a helyzet. Diplomaták szerint a legtöbb esélyt annak lehet adni, hogy az erőszakos cselekményekre parancsot adó főtisztek rákerülhetnek az uniós feketelistára, ám az már felettébb kétséges, hogy ugyanezzel a büntetéssel fogják-e sújtani Viktor Janukovics ukrán elnököt is, akitől lényegében azt várnák, hogy biztosítsa a további erőszaktól való tartózkodást a kormányzati oldalon.

Fegyverembargó jöhet Ukrajnával szemben

Az Európai Unió tagállamai az ukrajnai erőszakos események felelősei elleni célzott szankciók mellett készek támogatni fegyverembargó életbe léptetését is Ukrajnával szemben - derült ki a Reuters birtokába jutott uniós külügyminiszteri állásfoglalás tervezetéből. A tervezet szövege szerint a tagállamok elhatározták, hogy fegyverembargót vezetnek be, és megtiltják fegyverként használható eszközök bevitelét Ukrajnába, ahol ezeket belső elnyomásra használják fel. Ugyanakkor uniós tisztségviselők arra figyelmeztettek, hogy a másfél oldalas szöveget még módosíthatják, és a végső döntést a külügyminiszterek hozzák majd meg csütörtök délután tartandó tanácskozásukon - tette hozzá a brit hírügynökség.


Véres hordágyat visznek kormányellenes tüntetők a rohamrendőrökkel vívott összecsapások közben a Függetlenség terén Kijevben, 2014. február 20-án. (fotó: MTI)

Ez idáig csupán a növekvő erőszak felelősei elleni célzott szankciókról volt szó. Ilyen jellegű intézkedéseket rendszerint politikusok és a rendőrség vagy igazságszolgáltatás képviselői ellen szoktak hozni. Általában megtiltják nekik a beutazást az Európai Unióba, és befagyasztják a tagállamokban lévő bankbetéteiket. A nyilatkozattervezet nem tartalmaz konkrét neveket vagy azt, hogy hányan lehetnek az érintett személyek. Az EU-tagállamok külügyminiszterei csütörtök délután három órakor ülnek össze Brüsszelben. A tervezet értelmében az Európai Uniót súlyosan aggasztja az ukrajnai helyzet romlása. A kijevi kormánynak a legnagyobb visszafogottságot kell tanúsítania, az ellenzéki vezetőknek pedig el kell határolódniuk a radikális tettek elkövetőitől.

Mesterlövészek céloznak a tüntetőkre


Kormányellenes tüntetők barikádot állítanak, miközben rohamrendőrökkel csapnak össze a kijevi Függetlenség terén 2014. február 20-án. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Ellenzéki hírforrások szerint a belügyi egységek mesterlövészei éles lőszerrel fejre, nyakra és mellkasra célzott lövéseket adnak le a Függetlenség terét védő, illetve a kormánynegyedben előrenyomuló tüntetőkre. Videofelvételek tanúsága szerint kalasnyikovokkal is lőnek. Egy nevét elhallgató belügyi forrás megerősítette, hogy a fővárosi kerületi rendőrkapitányságok vezetői éles lőszerekkel kalasnyikovokat osztottak ki a belügyi egységek tagjainak azután, hogy tucatjával ejtettek rendőröket foglyul a tüntetők.

Rengeteg a sérült a kórházakban


Kormányellenes tüntetők és rohamrendőrök csapnak össze a kijevi Függetlenség terén 2014. február 20-án. (MTI/EPA/Alekszej Furman)

A fővárosi kórház sürgősségi részlegén megteltek a műtők - tette közzé a Facebook közösségi portálon az egészségügyi intézményben tartózkodó Irina Herascsenko, az ellenzéki Ütés párt képviselője. Szavai szerint rengeteg sérültet visznek be folyamatosan a kórházba. A belvárosban sorra zárnak be a bankfiókok, evakuálják az ott dolgozókat, és kiürítik a pénzkiadó automatákat. Egyes benzinkutaknál hosszú sorok alakultak ki, miután elterjedt a hír, hogy hamarosan bezárják azokat. A belügyminisztérium arra kéri a kijevieket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és semmiképpen ne menjenek a belvárosba.

Fegyvereket visznek a kormánypártiaknak

Volodimir Makejenko, Kijev városának ügyvivő vezetője bejelentette, hogy kilép a kormányzó Régiók Pártjából. A kormánypárt frakciójának egy tízfős csoportja, továbbá két független képviselő támogatásáról biztosította az ukrán népet, felszólították az erőszakszervezetek tagjait, hogy tagadják meg a törvényellenes parancsok végrehajtását. A tüntetők egyik radikális csoportja, a Jobb Szektor azt ígéri, hogy minden erőfeszítést megtesznek a konfliktus békés rendezésére, ha Viktor Janukovics elnök hatalmát jelentősen csökkentik, és az erőszak- szervezetek tagjai beleegyeznek a tűzszünetbe. Eközben a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében a sínekre fekve akadályozzák a kijevi tüntetőkkel szimpatizáló aktivisták, hogy a fővárosba jusson egy speciális vonatszerelvény, amely ejtőernyősöket és haditechnikai eszközöket szállít.

Orvlövészek végeztek a tüntetőkkel

Az UNIAN ukrán hírügynökség azt közölte, hogy legalább heten haltak meg, közülük hatnál nyaki lövés látható. Ez a tüntetők szerint arra utal, hogy rendőrségi orvlövészek végeztek velük. Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint ugyanakkor rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg az ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban. A közlemény a tüntetőkre hárította a felelősséget a vérontásért.


Kormányellenes tüntetők és papok a rohamrendőrökkel vívott összecsapások közben életüket vesztett tiltakozók holtteste mellett, a kijevi Függetlenség terén 2014. február 20-án. (MTI/AP/Efrem Lukackij)

A miniszterelnöki hivatal egyik illetékese szerint közben megkezdték a miniszterelnöki hivatal, a parlament és a Kijev szálloda kiürítését azután, hogy a tüntetők benyomultak a kormánynegyedbe az Insztitutszka utca irányából, ahol jelenleg is heves harcok folynak. A tüntetők elfoglalták a Majdan és az Insztitutszka utca sarkán lévő Ukrajina szállodát is. A tüntetők önvédelmi egységeinek közlése szerint a hotel tetején három rendőrségi mesterlövész van.

Evakuálják a Kijev szálloda vendégeit és dolgozóit

A miniszterelnöki hivatal egyik illetékese szerint evakuálják továbbá a parlament közelében lévő Kijev szálloda vendégeit és dolgozóit is (ebben a szállodában laknak a vidéki parlamenti képviselők a plenáris ülések idején). Visszafoglalták a tüntetők az Ukrán Ház nevű kulturális központot is.

A belügyi egységek több tucatnyi tagja adta meg magát közben a tüntetőknek. Az Inter tévécsatorna értesülései szerint hetven rendőr esett a fogságukba.
Becslések szerint csütörtök délelőtt mintegy harminc ezren voltak a Függetlenség terén. A Majdan körül és a korábbi zavargások helyszínén, a kormánynegyedben lévő Hrusevszkij utcában hozzáláttak a barikádok újraépítéséhez.

Ultimátum a tüntetőknek

Helyi médiajelentések szerint előző este a vezetés ultimátumban szólította fel a tüntetőket, hogy adják meg magukat. Miután nem kaptak választ, csütörtökön újra ostrom alá vették a Függetlenség terét, amelynek védői viszonttámadásba lendültek.

A kormányellenes tüntetők vezetői felszólították az ukrajnai parlamenti képviselőket, hogy helyi idő szerint délután három órakor gyűljenek össze a törvényhozásban a válság rendezésének szentelt rendkívüli ülésre.

Az Eszpreszo ukrajnai internetes tévé élőben közvetítette a tüntetők üzenetét, akik a kijevi központi téren lévő emelvényről kérték erre a honatyákat. Ígéretet tettek arra, hogy a tiltakozók nem fogják elfoglalni a törvényhozás épületét. Az ellenzéki szónokok felszólították a rohamrendőröket, hogy álljanak a nép oldalára. Arra figyelmeztették továbbá őket és a katonákat, hogy éles lőszer használata a tüntetők ellen emberiesség elleni elévülhetetlen bűncselekménynek minősül. Értésükre adták azt is, hogy az ukrán törvények ilyen esetben lehetővé teszik számukra a parancs megtagadását.

Az uniós külügyminiszterek találkoztak az ukrán elnökkel

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem törölték a három európai uniós, Laurent Fabius francia, Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, illetve Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökre tervezett kijevi találkozóját. A megbeszélésen jelen van Leonyid Kozsara ügyvezető ukrán külügyminiszter és Andrij Kljujev, az elnöki hivatal vezetője is - jelentette ki Anna German kormánypárti képviselő (Régiók Pártja), Janukuvics tanácsadója az Interfax Ukrajina hírügynökségnek. A francia külügyminisztérium annyit közölt, hogy a három uniós miniszter nem utazott el az ukrán fővárosból, és tárgyalnak Janukoviccsal.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu