A Kúria előtt az érvénytelen szavazatok

A Kúria elrendelte a budapesti 15-ös egyéni választókerületben, a XVIII. kerületben az összes érvénytelen szavazólap újraszámlálását - írta az Index kedden. Délután elszállítótták őket, legkésőbb pénteken döntenek.
Az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 16-án meghozott határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, és a Kúria április 19-ei határozatában „nekik adott igazat” - olvasható az index.hu oldalon.

Mint írták, a döntés szerint a Nemzeti Választási Irodának az újraszámláláshoz kedd délután három óráig kell megküldenie az érvénytelen szavazólapokat a Kúriára.

Az NVB április 16-án vizsgálta át a budapesti 15-ös egyéni választókerület 10. és 40. számú szavazókörében a szavazatokat. Az újraszámlálás után nem változott a választás választókerületi eredménye, mert néggyel csökkent ugyan a különbség, de a Kunhalmi Ágnesre (MSZP-Együtt-PM-DK-MLP) leadott szavazatok száma így is 56-tal kevesebb, mint a mandátumot elnyerő Kucsák Lászlóé (Fidesz-KDNP).

Az Index emlékeztetett, hogy „Kunhalmiék viszont a fellebbezésükben azt is kérték, hogy az összes, a szavazatszámláló bizottság döntésével érvénytelennek minősített szavazólap érvényességét is vizsgálják meg. Erre az NVB azonban nemet mondott.”

A Kúria döntése értelmében még egy újraszámlálás jön, ezúttal az összes szavazókörben.

Az NVB egyébként az elutasítást azzal indokolta, hogy a kérés mellé nem csatoltak bizonyítékot. A választókerületben 76 szavazókör van - olvasható a cikkben.

A Kúrián az MTI érdeklődésére szintén azt közölték, hogy az NVI-től megkapták az érvénytelennek nyilvánított szavazólapokat, amelyek átvizsgálásával és újraszámlálásával a törvény szerint legkésőbb pénteken kell végezniük, és a döntést meghozniuk.

A szavazatokat azért kellett a Kúriára vinni a XVIII. kerületben lévő választókerületből, mert a legfőbb bírói testület április 19-ei határozatában elrendelte a budapesti 15-ös egyéni választókerület valamennyi érvénytelen szavazatának újraszámlálását.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu