Nehéz döntés a szülőknek a nyári táborok kiválasztása

Már csak néhány hét, és kezdődik a szünidő, így egyre komolyabb dilemmát jelent a szülőknek az is, milyen nyári táborba küldjék idén a gyermeküket. A paletta nagyon széles: mind árban, mind a nyújtott szolgáltatásokban eltérnek egymástól a táborok.

Nagyon széles paletta

– A táboroztatás piaca megnőtt, ezzel együtt felhígult.  A szülők közül a legtöbben a virtuális térben keresgetnek először, ahol több száz tábor közül válogathatnak. Iskolák, gyerekprogram-szolgáltatók kínálják nyelvi, sport-, ökotáborok bejárós és ottalvós programjait a családok számára. A legnehezebb a választás, hiszen a várható szolgáltatás milyensége nem állapítható meg biztosan egy jó vagy egy kevésbé mutatósan szerkesztett portálról – mondja Tibenszky Móni Lisa, a múlt hétvégi Táborexpót rendező Felelős Szülők Iskolájának alapítója.

Szerinte a táboroztatás bizalmi szolgáltatás, ahol az ár-érték arányt a személyes elégedettség határozza meg, amihez nem ötcsillagos szállás, hanem a táboroztató megfelelő odafigyelése, szaktudása és kedvessége kell. A legtöbbet a táborban dolgozók gyerekekhez való hozzáállása nyomja a latban.

Minőségbiztosítás kellene

A választást egyszerűsítené, ha a hazai táboroztatás komolyabban szabályozott lenne. Ma ugyanis akár pedagógiai végzettség nélkül is lehet tábort szervezni. – Megfelelő kritériumok alapján minőségbiztosítási rendszert kellene felállítani, mely nemcsak adóigazolványhoz, vállalkozói igazolványhoz köti a táborszervezési tevékenységet. Égető szükség lenne egy olyan táborvezetői és táborszervezői tanfolyamra – melyet akár évente ismételni kellene –, amely pszicholó-
giai, pedagógiai, egészségügyi képzésben részesíti a táboroztatókat, annak érdekében, hogy a gyermekek testi és mentális fejlődését garantálni tudják, és kizárhatóak legyenek a „hozzá nem értésből”, felelőtlenségből adódó, akár egy életre szóló balesetek, rossz élmények – mondja Tibenszky Móni Lisa.

Ennek híján vannak olyan objektív kritériumok, amelyeket mindenképp meg kell ismerni táborválasztás előtt. Ezek közé tartozik a táboroztatott gyerekek, illetve a rájuk felügyelő pedagógusok létszáma, a gyerekcsoportok korösszetétele, a napirend, a tematikus foglalkozások száma és időtartama, valamint az egészségügyi paraméterek. Nagyon fontos Tibenszky Móni Lisa szerint mindezek mellett a gyerekkel a tábor kiválasztása előtt, táborozás közben és utána is beszélni arról, hogyan érzi magát, mit gondol.

Nehezebb helyzetben vannak ugyanakkor a speciális igényű gyerekek, ők kisebb palettáról választhatnak. A különleges diétát tartóknak sokszor maguknak kell vinniük az ételt a táborba.

Tízezrekbe kerül

 

11 hét a nyári vakáció, erre az időtartamra kell a szülőknek megoldaniuk a gyermekek felügyeletét részben a táborok segítségével.

Az, hogy valójában mekkora döntést jelent a táborválasztás, jól érzékelteti, hogy a K&H Bank felmérése szerint egyhétnyi táborozás költsége 10 000–100 000 forint között mozoghat.

Akad olyan weboldal, amelyen több száz különböző lehetőség közül lehet válogatni, ráadásul idén a korábbiaknál hamarabb, már márciusban elkezdték meghirdetni ezeket a lehetőségeket.

A felmérés szerint a táborok közt a leggyakoribbak a tánc- és alkotó-, illetve a különféle sporttáborok. Átlagosnak a heti 20–30 ezer forintos ár számít, ennyiért már budapesti napközis táborba, rajzfilmes vagy nyelvi táborba, esetleg vidéki kenutáborba is küldhetik a szülők gyermekeiket. Az ottalvós sport- és nyelvi táborok is jelentős kiadással járnak, de aki lovas táborba küldené a gyermekét, annak kell a legmélyebben a zsebébe nyúlnia idén nyáron.

Az anyagi terhet könnyíti, hogy egyes táborokban részletfizetési lehetőséget is ajánlanak, több gyermek közös táboroztatása esetén pedig több helyen testvérkedvezményt is nyújtanak. Számolni kell ugyanakkor azzal is, hogy ottalvós táborokban a zsebpénzre is rá kell szánni valamennyit. A 20–25 ezres heti költséget tartja átlagosnak Tibenszky Móni Lisa is.

– Egy átlagos tábor elérhető ennyiért, ez magában foglalja a napi háromszori étkezést, megfelelő számú animátort, pedagógust, érdekes, de nem túl sok programot, esetleges belépőket. Az iskoláskorú gyermekeknek sok esetben – de nem mindig – lehetőségük van a saját oktatási intézményük által szervezett táborban részt venni, csupán az étkezési díj megfizetése ellenében – mondja.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu