Újabb rakétatámadás-sorozat Izraelben

Vasárnap délután nagyjából egy időben rakétákkal támadták Izrael déli, középső és északi részét. A hadsereg szakértői szerint az északi Haifára lőtt rakétákat is palesztin területről, a Gázai övezetből indították.
Az északi városok, köztük Haifa felé több mint százhetven kilométerre jutottak el az övezetből útnak indított rakéták - közölte az izraeli tízes tévécsatorna délutáni híradása. A palesztin Hamász szervezet tévéje szerint a szíriai M-302-es rakéták mintájára házilag gyártott lövedékeket tudtak eljuttatni ekkora távolságra.

Vasárnap ismét megszólaltak az északi határnál lévő Naharia légvédelmi szirénái is, de utóbb kiderült, hogy nem Libanonból érkezett újabb belövés (mint azt elsőre feltételezték), hanem a riasztórendszer a Haifának irányzott rakéták miatt lépett működésbe.

Az újabb rakétatámadás-sorozatban Tel-Avivot és a délebbi településeket is célba vették, de a Vaskupola légvédelmi rendszer ezúttal is elfogta azokat a rakétákat, amelyek lakott helyekre estek volna. Askelónban mindazonáltal egy tizenéves fiatal életveszélyesen megsebesült egy olyan rakétától, amelyet nem semmisített meg a 90 százalékos hatékonysággal működő rendszer.

Vasárnapi közlés szerint az izraeli mentőszolgálat megváltoztatta szirénájának hangját, mert nagyon hasonlított a légvédelmi szirénákhoz, és sokakat megtévesztettek a vijjogó mentőautók.

A Gázai övezetben végrehajtott izraeli légicsapások nyomán délutánra százhatvanhétre emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma. A légierő számos berepülésen próbálta likvidálni a rakétakilövő-állásokat, de a palesztinok (köztük a szélsőséges Hamász szervezet) továbbra is képesnek bizonyulnak a lövedékek elindítására.

Izrael ötszáz egységnyi véradományt küld Gázába a civil sebesültek kezeléséhez - közölte a katonai szóvivő, miután összesen több mint ezer polgári személy és fegyveres sérült meg eddig a hadjárat során.

Az utóbbi napokban az egyiptomi vezetés és a közel-keleti kvartett (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, EU) képviseletében Tony Blair próbált közvetíteni a felek között, de hétfőn a térségbe utazik Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, hogy segítse egy tűzszünet tető alá hozását. Még a popkirálynő Madonna is felszólította a harcolókat a mielőbbi egyezségre Facebook-oldalán.

A Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot

Kairó a 2012-es megállapodás életre keltését szeretné, amit Izrael a közlések szerint elfogadott. Az egyiptomi vezetés azt javasolta, hogy mind Izrael, mind a palesztinok negyven órára függesszék fel a harcokat, ami után kidolgoznák egy széleskörű tűzszünet alapjait, de a Hamász elutasította ezt az ajánlatot.

A javaslatot már több napja átadta az egyiptomi titkosszolgálat Musza Abu Marzuknak, a Hamász politikai hivatala elnökhelyettesének, aki a katonai szárnnyal folytatott megbeszélést követően visszautasította azt. Kairó szerint a szervezetnek vállalnia kell a felelősséget döntéséért.

Szombaton Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök Kairóban találkozott Tony Blairrel, a közel-keleti kvartett (Ororszország, Egyesült Államok, ENSZ, EU) képviselőjével az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet ügyében. Az egyiptomi vezető a 2012-es Felhőoszlop hadműveletet lezáró tűzszünet újjáélesztését szeretné, amit Jeruzsálem elfogadna, de Gáza elutasít.

Az izraeli hadsereg az övezet északi részén röplapokon, SMS-ekkel és előre rögzített telefonüzenetekben felszólította az ott élőket, hogy délig hagyják el otthonaikat. Négyezren az UNRA - az ENSZ palesztinokat támogató segélyszervezetének - szállásaira mentek - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Mintegy 670 palesztin kettős állampolgár távozott Izrael és a külföldi konzulátusok segédletével a Gázai övezetből reggel óta - közölte a hadsereg. Amerikai, norvég, svéd, belga és más európai országok állampolgárai hagyhatták el a háborús térséget.

Jeruzsálem óvárosában zavargások voltak vasárnap reggel, két rendőr megsebesült a kődobálásban. A biztonságiak letartóztattak tíz, az összetűzésekben részt vevő palesztin fiatalt.

Az „erős szikla” hatodik napja

Az izraeli tengeri kommandósok szárazföldi akciójával, s az izraeli területek elleni palesztin rakétacsapásokkal kezdődött vasárnap az „erős szikla” hadművelet hatodik napja. Rakétaveszélyt jelző légiriadóra ébredtek az emberek az ország déli és középső részén reggel hatkor. A Hamász következetesen az izraeli hírműsorokhoz időzíti nagyobb támadásait.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint hajnalban a tengeri kommandósok sikeresen felszámolták a Hamász radikális szervezet egyik rakétaindító állását, amelyről a nagy hatótávolságú rakétákat indították. A radikális palesztin szervezet ugyanakkor azt közölte, hogy fegyvereseik megakadályozták az izraeli kommandó partraszállását.

200 gázai célpontot lőtt Izrael az elmúlt 24 órában

Izrael kétszáz gázai célpontot lőtt az elmúlt huszonnégy órában. A többi között ötvenhárom föld alatti kilövőállomást, tizenegy rakétakészítő-műhelyt és raktárt, kilenc Hamász parancsnokságot és öt kiképzőtábort.

Vasárnap reggel az izraeli hadsereg telefonon és más eszközökkel is felszólította az övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a várható katonai akciók idejére.

129 rakétából 9-et semmisített meg a Vaskupola

Szombaton Gázából 129 rakétát lőttek Izraeli területre, ezek közül kilencet megsemmisített a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Jeruzsálemben az esti légiriadó idején elhunyt szívrohamban egy 74 éves amerikai turista és többen megsebesültek, mert elestek, miközben az óvóhelyre siettek.

A szombat esti három libanoni rakétacsapás nyomán a polgári védelem elrendelte az óvóhelyek megnyitását az ország északi határánál.

Szombaton két, a Gázai övezetből kilőtt rakéta Ciszjordániában ért földet, az egyik Hebron város lakott övezetében. Az izraeli hadsereg biztonsági előírásokat vezetett be itt is.

Ferenc pápa a harcok leállítását sürgette

A tragikus eseményekről érkező hírekre utalva a katolikus egyházfő arra szólította fel az "érdekelt feleket és mindazokat, akik helyi és nemzetközi szinten felelőséggel bírnak, hogy ne takarékoskodjanak az imával és ne adjanak fel semmilyen erőfeszítést az összes ellenségeskedés leállítására és a kívánt béke elérésére mindenki közös javáért".

Ferenc pápa a vasárnapi úrangyala imádság (Angelus) után beszélt az izraeli-palesztin konfliktusról. A pápa azt kérte a Szent Péter téren levő hívőktől, hogy egy percig csendben imádkozzanak a békéért. A tér néma csendbe borult. "Soha többé háborút!" - ismételte ezután a pápa. Úgy fogalmazott: "Embertársaink azért kiáltanak, hogy a fegyverek a béke eszközeivé váljanak, félelmeink bizalommá és feszültségeink megbocsátássá változzanak".

Az egyházfő a június 8-án a vatikáni kertekben rendezett izraeli-palesztin békeimára emlékeztetett, amelyen a pápa, Simon Peresz izraeli, Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka vett részt. Van, aki azt gondolhatja, hogy az a békeima hiábavaló volt - mondta Ferenc pápa. Hozzátette: helytelen ezt gondolni, mivel "az ima segít abban, hogy ne hagyjuk magunkat legyőzni a rossztól, és ne törődjünk bele, hogy az erőszak és a gyűlölet kerekedjen felül a párbeszéden és a megbékélésen".

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu