Augusztus 20.: ünnepi rendezvények

Országszerte egyházi, illetve családi programokkal kísért önkormányzati rendezvényeket tartottak ma, az augusztus 20-i állami ünnepen, az államalapításra emlékező központi ünnepségek a fővárosban voltak.

Felvonták a nemzeti lobogót

A Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadás mellett, szakadó esőben felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren szerda reggel, az augusztus 20-i állami ünnepen.


Hende: csak elkötelezett, jól kiképzett honvédek képesek tenni a hazájukért

A honvédelmi miniszter a honvédtisztjelöltek ünnepélyes, augusztus 20-i eskütételén, a Parlament épülete előtt elmondta: "tudnunk kell, hogy csak a nemzet által szeretett és az állam által megbecsült honvédség lehet sikeres". A miniszter arról beszélt, a világ nem lett sem békésebb, sem kiszámíthatóbb, ma sem tudjuk, mit hoz a jövő. Minden hadseregnek fel kell készülnie.

A honvédelmi tárcavezető kiemelte: csak az az ország élhet szabadon, csak az a nemzet maradhat meg, amely képes gondoskodni a maga védeleméről. Hende Csaba a 119 leendő honvédnek azt mondta: "a nemzet bízik bennetek és ti is bizton számíthattok a magyar államra, szolgáljatok a hazáért mindhalálig".

Katonatisztek esküt tesznek avatásukon (Fotó: MTI)


Áder: érdekeinket magunknak kell képviselnünk

Az államfő szerdán, az augusztus 20-ai ünnepélyes zászlófelvonást követően, a budapesti Kossuth Lajos téren tartott állami rendezvényen azt mondta: "megtanulhattuk, hogy a minket megillető tiszteletet nekünk magunknak kell megkövetelnünk, miként azt is, hogy ezt a tiszteletet a másoknak megadott tisztelettel érdemelhetjük ki".

Áder János szólt arról is, hogy értékeinket csak a nyugati polgárosodás révén gyarapíthatjuk, országunk függetlensége pedig nem adomány, hanem olyan felbecsülhetetlen érték, amelyért minden nemzedéknek meg kell küzdenie.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond (Fotó: MTI)

Lázár János Hódmezővásárhelyen azt mondta: Szent István napja, Magyarország születésnapja, a magyar állam megszületésének szimbolikus dátuma az építkezésről szól. E nap jelképe a keresztény világban elfoglalt évszázados helyünknek és szerepünknek, az európai közösséghez való történelmi jussunknak.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Kiskunfélegyházán azt mondta: Szent István úgy csatolta Magyarországot a nyugati latin kereszténység táborához, hogy amit lehetett, megőrzött a korábbi magyar hagyományokból. "Oly sok nehézség közepette sem vált szolgai utánzóvá, idegen hatalmak itteni helytartójává, mint a rendszerváltás ürügyén ezt megtette megannyi hazai vezető" - hangsúlyozta.

• Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint a jelenlegi állam nem demokratikus, hanem az önkény, az államkapitalizmus és a rendiség a sajátja. A szocialisták ezzel szemben olyan államot kívánnak, amelyre a joguralom, a szabadság és a szociális biztonság jellemző - jelentette ki. A pártelnök szimbolikus helynek nevezte a Kossuth Lajos teret, amelyen szerinte „álságos rekonstrukciót hajtott végre” a jelenlegi hatalom. A tér ugyanis nem a valódi, nem a teljes magyar történelmet jeleníti meg, csupán díszletet nyújt ahhoz a politikához, amelyet a hatalom képvisel - fogalmazott.

Botka László (MSZP) polgármester Szegeden azt mondta: A történelem kiemelkedő pillanatai a közös ünnepek, amelyek kifejezik az együvé tartozást, bizonyítékai annak, hogy egy ország, egy nép, egy város nem csupán emberek sokasága, hanem közös lélek, közös sors. A politikus hangsúlyozta: Szent István olyan államférfi volt, aki nem kevesebbet tett a hazáért, mint megmentette és megőrizte az utókornak. Pedig az államalapító nagy király életében a múlt és a jövő küzdött mindenre elszántan egymással, a sötét indulatok mentén az ország csaknem kettészakadt és ezzel csaknem el is süllyedt - fogalmazott

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egri országzászló-emlékmű avatásán azt mondta: Szent István nem tűrte, hogy Magyarország része legyen a német-római császárságnak vagy a bizánci birodalom hűbérese legyen. Korábban a magyar nemzet akarata az volt, hogy nem leszünk Moszkva gyarmata, és most nem leszünk más világhatalmi központoknak sem a befolyási övezete, gyarmata, alárendelt népe. Szent István műve zseniális, mert azért hozta létre a magyar államot, hogy a magyar nemzet megmaradjon, a Szent István-i mű első fundamentuma ezért a szuverén Magyarország - fogalmazott.

Kósa Lajos Debrecenben, a Szent István-domborműnél rendezett megemlékezésen azt mondta: Amit Szent István véghezvitt, az példa nélküli az európai népek történelmében. Sikertörténet az, ahogyan egy keletről jött nép otthonra lelt, képes volt beilleszkedni Európában, és a kereszténység felvételével a mai napig áll egy sikeres ország. Az elmúlt több mint ezer év alatt olyan közösséget hoztunk létre a Kárpát-medencében, amely valódi integrációként, sikeresen tudott működni - tette hozzá a politikus.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Szolnoki Művésztelepen azt mondta: nincs még egy nép a világon, amely számára a kenyér olyan fontos szerepet töltene be, mint nekünk, magyaroknak. Egyszerre jelenti az életet, a megélhetést és azt a „finom, illatozó étket, melyre minden nap szükségünk van”.

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje szerint Szent István ünnepének pártjuk választói számára az a tanulsága, hogy a közösség bármikor új alapokra helyezheti addigi működését. Hozzátette: Elengedhetetlenné vált egy új közösségszervezési módszer, amely a környezet és önmagunk kizsákmányolása és öncélú pusztítása helyett "önmagunk nyugodt újratermelését és a környezetünk nyugodt továbbélésének megszervezését igényli". Ezt a gondolatot ma még zöldnek nevezik, pedig arról szól, hogy a békétlenség helyett a békét, az izgalom helyett a kiegyensúlyozottságot megteremtő élet feltételeit szeretnék minél több ember számára elérhetővé tenni - fogalmazott.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán a Hargita megyei Ajnádon azt mondta: a kereszténység és a magyar kultúra tartotta meg évszázadokon keresztül a székelységet a Keleti-Kárpátok lábánál, és erre alapozhatja jövőjét is. "Amikor a múltra visszatekintünk, mindig a jövőt kell látnunk: az, ami a múltban megtartott bennünket, biztosak lehetünk, hogy a jövőben is meg fog tartani" - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

Staudt Gábor (Jobbik) azt mondta: a Jobbik mindent az elszámoltatással kezdene, amitől az, akinek félnivalója van, félni fog. A Városligetben, egy sátorban megtartott eseményen programbeszédet tartó jobbikos főpolgármester-jelölt úgy fogalmazott: azok, akik visszaélnek a közösségi javakkal, lopnak, csalnak, hazudnak, akik bűnöző életmódot akarnak élni, akár az utcán bűnözve, akár „politikusbűnözői” életmódot folytatva, azoknak nem a Jobbik a pártjuk, aki viszont rendet szeretne, annak csak a Jobbik a pártja.

• A Demokratikus Koalíció szerint Szent István a magyar állam megalapításával kijelölte a magyarok ezeréves nemzeti célját: Európát, mert tudta, hitte és örökül hagyta, hogy a magyarság számára a "Nyugatnak, Európának nincs alternatívája".

Trócsányi László igazságügyi miniszter Sárospatakon, a Rákóczi-várban megtartott ünnepségen azt mondta: Augusztus 20-a üzenete az, hogy egyszerre vagyunk magyarok és európaiak. "Szükségünk van Európára, mert egy nagyobb hajón kevésbé érezni a hánykolódást, és mert sok mindent kapunk tőle", de minden nemzetet az határoz meg igazán, amit ad, és nem annyira az, amit kap vagy amit elvesz másoktól.
 

Szent István Renddel tüntették ki Kertész Imrét és Rubik Ernőt

Rubik Ernő feltalálót és Kertész Imre írót a Magyar Szent István Renddel tüntette ki Áder János köztársasági elnök augusztus 20-án, az állami ünnepen a legfőbb közjogi méltóságok jelenlétében a Sándor-palotában. A magyar állam legmagasabb kitüntetésére azok válnak méltóvá, akik egyedülálló teljesítményük mellett olyasmit adtak nemzetünknek, aminek önmagán túlmutató jelentősége van - hangsúlyozta a kitüntetések átadása után mondott beszédében az államfő.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Kertész Imre Nobel-díjas írónak (Fotó: MTI)


Bemutatták a Szent István-napi kenyeret

Augusztus 20-án mutatták be a nagyközönségnek a Magyar Pékszövetség Szent István-napi kenyérversenyének idei győztesét, amelyet a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatnak meg az érdeklődők.

Idén az andornaktályai Kurdi Family Kft. terméke, a Várkapitány kenyere került az ünnepi asztalra, mert a hosszúkovászos technológiának, valamint a hűvös tésztavezetésnek köszönhetően a kenyér mindenféle adalékanyag nélkül is kifogástalan térfogatú, gazdag ízvilágú, héja ropogós, és több napon keresztül is friss marad.

Új kenyér a Szent István-napi ünnepségen, Kiskunfélegyházán (Fotó: MTI)


A nyertes kenyér elkészítése 24 órás rozskovásszal indul, 40 százalékos rozstartalommal rendelkezik és 60 százalékos vízadagolással készül. Magas rozs- és víztartalmának köszönhetően egészséges, mégis hagyományos magyar, puha kovászos kenyér - mondta el a nyertes pékséget vezető Kurdi András pékmester.
 

Erdő Péter: ragaszkodnunk kell az igazság és a szeretet értékeihez

Az igazság és a szeretet értékeiről, a megbocsátás és az újrakezdés kegyelméről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerdán Budapesten, a Szent István-napi szentmise elején elmondott bevezetőjében.

"Ragaszkodnunk kell az igazság és a szeretet értékeihez, kérnünk kell a megbocsátás és az újrakezdés kegyelmét", hogy ne ismétlődhessen meg az, ami száz évvel ezelőtt történt - mondta a bíboros a Szent István-bazilika előtt, a zsúfolásig megtelt téren, az első világháborúra utalva. Hozzátette: ha az önzés, a gyűlölet, a bosszú szelleme veszi át az uralmat az emberek fölött, akkor a gyilkos erőszak pusztító áradatként borítja el az egész földet.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) a Szent István-napi ünnepi szentmisén, a Szent István-bazilika előtt (Fotó: MTI)


A szentbeszédet tartó Orosch János nagyszombati érsek azt emelte ki, a történelemben számos példa bizonyítja, hogy igenis élhető és megvalósítható Szent István király öröksége: hűség Istenhez, hűség az egyházhoz, hűség a hazához és a családhoz.

A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.
 

HM NRH: meg lehet tartani a tűzijátékot

Az eddig beérkezett jelentések alapján az ünnepi tűzijátékot a terveknek megfelelően meg lehet tartani - közölte a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal (HM NRH) szerdán, kora este.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében, valamint Budapesten visszavonta a korábban a heves zivatar, illetve felhőszakadás veszélye miatt kiadott riasztásokat, figyelmeztetéseket. Az ország többi megyéjében azonban továbbra is elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A HM NRH közleménye szerint a meteorológiai szolgálat operatív törzsbe delegált tagja a fővárosban szerda este várható időjárásról úgy tájékoztatott: a késő esti órákig (nagyjából este 10-11 óráig) nem valószínű csapadék, zivatar nem várható. Gyenge, mérsékelt (óránkénti 5-25 kilométeres), változó, jellemzően északias szélre lehet számítani.

A késő esti, éjféli óráktól nyugat felől megvastagszik a felhőzet, majd eső, zápor várható. Hajnalban, reggel zivatar is kialakulhat, átmenetileg megerősödő (óránkénti 45 kilométeresnél erősebb) széllel. Reggel zivatartól függetlenül is megélénkülhet a szél.
 

Programok augusztus 20-án:

• Zászlófelvonás
• A honvédtisztjelöltek leteszik esküjüket
• Áder János köztársasági elnök ünnepi beszédet mond
• Magyar Szent István Rend ünnepélyes átadása
• Ünnepi szentmise a Szent István-bazilika előtt
• 18 órakor kezdődik a Szent Jobb-körmenet
• Budapesti ünnepi tűzijáték

További részletek: www.augusztus20.kormany.hu

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu