Több megyében hófúvásra figyelmeztetnek

Több településen 10 centiméternél is vastagabb a hótakaró, a hófúvás veszélye miatt több megyére figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A katasztrófavédelem ügyeletére folyamatosan érkeznek a riasztások, szerda délutántól csütörtök reggelig több mint 140 helyszínre riasztották a tűzoltókat a téli időjárással összefüggésben.
A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint országszerte számos településen tíz centiméternél is vastagabb a hóréteg. Kékestetőn 14 centiméteres hótakaró van, a Somogy megyei Bálványoson 15, Pécs Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot rögzítettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli veszélyjelzése szerint Veszprém megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt.

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Jellemzően a déli országban okozott gondot az ónos eső, a havas eső, illetve a télies időjárás - mondta el Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Jellemzően közúti balesetekhez riasztották a tűzoltókat: árokba csúszott teher- és személygépjárművekhez, koccanásos balesetekhez, elakadt járművek mentéséhez kértek segítséget. Az ónos eső által leginkább érintett területeken a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmát is korlátozták, illetve korlátozzák.

Baranya és Somogy megyében hat helyen fák dőltek a vasúti sínekre, ezért az érintett szakaszokon nem közlekednek a vonatok.

Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki csak a téli időjárási körülményeknek megfelelő járművel induljon útnak, előtte pedig tájékozódjon az időjárási helyzetről és az utak állapotáról.

Emellett az ország több megyéjében az elektromos hálózat is megrongálódott, ennek következtében - jellemzően a déli megyékben, valamint Pest és Komárom-Esztergom megyében - egyes településeken, településrészeken volt, illetve van áramkimaradás.

Az EDF DÉMÁSZ közleményében azt írta: szolgáltatási területén szerdáról csütörtökre virradó éjszaka az erősödő havazás, jegesedés és hótapadás több helyen okozott zavart a villamosenergia-szolgáltatásban. Különösen Bács-Kiskun megyei településeket érintett a rendkívüli időjárás. Az üzemzavar elhárításán hajnal 3 óra óta az EDF DÉMÁSZ szakemberei megerősített létszámmal dolgoznak, a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelemmel közösen.

Baranya megyében a havazás harminchét településén áramkimaradásokat okozott, mintegy 6500 fogyasztó maradt áram nélkül Pécs, Mohács és Siklós térségében. Az áramkimaradásban egyébként a Dél-Dunántúl több térsége is érintett. Kasza Anett, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint a megyében több útszakaszon fák, faágak nehezítik a közlekedést. Csütörtök reggelig harmincöt fakidőlés miatti útakadályt szüntettek meg Baranya közútjain.

Az időjárási viszonyok okozta balesetveszély miatt nem lehet látogatni a pécsi parkerdőket.

Somogy megyében tükörjég borítja az útfelszínt az M7-es autópálya 115-ös és 120-as kilométer közötti szakaszán, emiatt reggel több, személyi sérüléssel nem járó baleset is történt.

Zala megyében - ahol reggelig mintegy 10 centiméternyi hó hullott - a kamionforgalomban okozott kisebb fennakadásokat, s néhány könnyebb közúti balesetet okozott a havazás.

Tolna megyében csütörtök hajnalig 10-15 centiméternyi hó hullott, reggel hét órakor már csak Paks és Dunaföldvár térségében havazott. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a csúszós utak miatt csütörtök reggel öt órától Tolna megye egész területén korlátozta a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű járművek közlekedését. A MÁV-Start Zrt. honlapján közzétett információk szerint a Baja-Dombóvár vasútvonalon mintegy 120 perces, a Bátaszék-Dombóvár vonalon 80 perces késésre kell számítani.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében kisebb fennakadásokat, baleseteket okozott az ónos eső.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu