Inni ma még trendi

Egy-két éven belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma Magyarországon – mondta nemrég Zacher Gábor toxikológus.
Mint fogalmazott: e téren „olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás-akadémia ahhoz képest kutya füle”. Szavait alátámasztja a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) tavalyi felmérése: a magyar tizenévesek körében emelkedik a kockázatos magatartásformák előfordulása.

Késik az állam

Állami alkoholstratégiáról legutóbb 2014 tavaszán lehetett hallani. Akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy elkészült a szakpolitikai program az alkoholprobléma visszaszorítására, és társadalmi egyeztetés előtt áll. Nem tudni, hogy azóta mi lett a munkaanyag sorsa.

Egy alkoholstratégia kidolgozásához az elmúlt több mint egy évtizedben többször is hozzáláttak a kormányok. Még 2003-ban fogadták el az előbb Johan Béla nevét viselő, majd Az Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programja címen futó csomagot, amelyben célként 2012-ig az alkoholisták számának félmillió alá csökkentését tűzték ki. Később, 2006-ban és 2009-ben is előkerült az Alkoholpolitika és Stratégia című dokumentum, ám az ebben foglaltak nem kerültek a parlament elé.

Civil program akad

Ha központi stratégia nincs is, civil kezdeményezés akad.Ilyen a Heim Pál Alapítvány Alkoholstop programja, amely különös figyelmet fordít a fiatalokra, és a megelőzés fontosságát hangsúlyozza, hiszen ha valakinél már kialakul az alkoholizmus, sokkal nehezebb visszafordítani a helyes útra.– Azt szeretnénk elérni, hogy az alkoholmentes élet legyen a természetes; hogy a fiataloknak ne a szesz, hanem a közösségi programok, a sport, a sikerorientált hozzáállás adja a boldogság érzését – mondta a Metropolnak Heim Pál, az alapítvány stratégiai igazgatója.

A szervezet munkatársai iskolákba látogatnak el. – Az osztályfőnöki órákon olyan kérdéseket teszünk fel a fiataloknak, amelyek foglalkoztatják őket. A diákok maguk fogalmazzák meg az őket érintő, súlyos társadalmi problémákat, és a válaszokat, a megoldásokat sem mi, felnőttek mondjuk ki: azt szeretnénk, ha ők, közösen találnának rájuk. Az órák végén a hangadó diákok általában maguk jönnek oda azzal, hogy szeretnének részt venni a munkánkban – magyarázta a módszert Heim Pál. Az érdeklődők feladatot kapnak: barátaikból, osztálytársaikból csoportot kell toborozniuk, akikkel egy maguk által kidolgozott közösségi tevékenységet hajtanak végre, amelyet aztán az alapítvány elismer.

A tavaly indult programban eddig 200 diák vett részt, idén tavasszal pedig újabb félezer tanulót szólít meg az alapítvány, amelynek célja, hogy idővel az összes önkormányzattal és iskolával kapcsolatba kerüljön.

Komplex megközelítés

– A program a közösségi szerveződés mechanizmusait kihasználva, a hangadókra építve próbál meg hatni abban az élettérben, az osztályközösségben, amelyből a fiatalok a legtöbb igazodási pontot szerzik. Abban segíthet, hogy változzon a norma: ne az legyen a trendi, hogy hányásig isszuk magunkat, hanem az, hogy közösen dolgozunk valamiért, ami megteremti az összetartozás élményét – magyarázta a Heim Pál Alapítvány pszichológusa, Major Zsolt Balázs.

 – Egy kamasz életében bármikor történhet olyasmi, amit traumaként él meg, amikor tehetetlennek érzi magát a gondjai kezelésében. Ez szorongáshoz, félelemhez és az örömélmények elvesztéséhez vezet. Az ivás ilyenkor megoldásnak tűnhet, mert hamis nyugalmi állapotot okoz, amelyben legalább nem kell szembesülni a valós helyzettel. Az a fiatal, aki egyébként is iszogat, még ha eleinte mértékkel fogyaszt is, könnyebben csúszik bele a függőségbe. Ha azonban tartozik valahová, ahol biztonságban érezheti magát, és odafigyelnek rá, elfogadják, és képes a közösségen belül működni, újra azt érezheti, hogy visszanyerte a kontrollt a problémái felett – fejtette ki a pszichológus.

Hozzáfűzte: a pedagógusok is segítséget kapnak ahhoz, hogyan kísérjék tovább a beinduló, pozitív folyamatokat.

A NEFI felmérése

Az ötödik osztályosok 22 százaléka ivott már egy-két kortynál több alkoholt.

A hetedik osztályosok között 44 százalék ez az arány, míg a kilencedikesek
79 százaléka ivott már egy-két kortynál több alkoholt.

A kilencedik osztályosok 32 százaléka volt részeg a felmérés előtti egy hónapban. 41 százalékuk szerint az alkohol ellazít, felszabadulttá tesz.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu