Sok földet vehettek kormányközeliek

Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök otthonának, Felcsútnak a polgármestere közel 400 hektárnyi földet vásárolt meg Fejér megyében, összesen 506 millió forintért az állami földárverések jegyzőkönyvei szerint – összesítette az RTL Klub híradója.
 A törvény ugyanakkor előírja, hogy 300 hektárnál több földhöz nem juthat egyetlen pályázó sem. Igaz, a tulajdonjogot még nem jegyezték be, amire a teljes vételár – 60 napon belül esedékes – kifizetése után kerül sor. A Kormányzati Tájékoztatási Hivatal általános közlése szerint, ha a nyertes pályázóról kiderül, hogy nem felel meg a feltételeknek, a tulajdonjogot nem jegyzik be.

Mészáros Lőrinc felesége és egyik lánya is majdnem kihasználta a törvény által engedélyezett maximumot, ugyanis 296, illetve 276 hektárnyi föld vásárlási jogát nyerték el.

A Mészáros család összesen 1391 hektárnyi földhöz jutott az állami árveréseken, és összesen 1941 millió, vagyis majdnem kétmilliárd forintot fizet értük.

A Miniszterelnökség vezetője, Lázár János és államtitkárának, L. Simon Lászlónak a felesége is vásárolt földet az állami árveréseken. L. Simon fitneszedző felesége – aki egy családi borászat révén számít földművesnek – több mint 34 hektárt vett 21 millió forintért szintén Fejér megyében, az M7-es autópálya és a Velencei-tó közelében.

A Miniszterelnökség azt közölte az RTL Klub híradójával, hogy az igen kedvező hektáronkénti ár oka, hogy a terület Natura 2000-es besorolású, így korlátozott a gazdasági felhasználása, és egy része elhanyagolt terület. A Blikk úgy tudja, hogy L. Simon felesége Gárdonyban is vett állami árverésen 200 hektár földet, Seregélyesen 36 hektárt és Nadapon 10 hektárt.

Lázár János korábbi hódmezővásárhelyi polgármester a település környékén vásárolt egy négyhektáros területet 8,2 millió forintért.

Továbbá az új Mezőhegyesi Ménesbirtokért felelős fideszes országgyűlési képviselő, Farkas Sándor felesége is mintegy 40 millió forintért jutott több kisebb parcellához Csongrád megyében, és Szentes korábbi fideszes alpolgármestere, Besenczy Zoltán több mint 380 millió forintért jutott hozzá két nagyobb eperjesi területhez – tudta meg a HírTv.

A turai kastély is elkelt200 millió forintért vette meg egy 3 millió forintos törzstőkével nyáron alapított budapesti cég a 3000 m²-es, több mint 10 hektáros parkkal rendelkező, romos Schossberger-kastélyt. A cég bejegyzési illetékét Orbán Viktor veje, Tiborcz István fizette ki, továbbá korábbi üzlettársa, Hamar Endre ügyvéd járt el a cég nevében a 444.hu információi szerint.  

A Jobbik szerint strómanok mögé bújva valójában a miniszterelnök családtagja vette meg decemberben a turai kastélyt.

Az Együtt vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett Orbán Viktor veje és lánya ellen. A párt felszólította Tiborcz Istvánt és feleségét, hogy álljanak a nyilvánosság elé, és számoljanak el
a vagyonukkal.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu