A csok miatt csökkenhet az újszerű lakások ára

A 10+10 milliós támogatásként elhíresült új csok-ról december óta folyamatosan derülnek ki a részletek.
Mostanra talán az összes legfontosabb feltétel ismert, melyek alapján februártól igényelhető. A csok korábban 11 banknál volt igényelhető, feltételezhető, hogy ezek a pénzintézetek a megváltozott feltételrendszernek megfelelve is várják a támogatást igénylőket. Az új lakásokra az adásvételi szerződést követő 120 napon belül lehet igényelni a csok-ot.

A Magyar Közlönyben még tavaly megjelent változtatásokat talán a legrészletesebben a csalad.hu múlt héten publikált cikke magyarázza el.

A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet honlapján ismertetettek szerint többé nem jár bónusz a jobb energiacímkés ingatlanért, eltörölték a 160 négyzetméteres felső mérethatárt, a jövőre nézve vállalt gyermekeknél elegendő, ha az egyik szülő negyven év alatti, a felsőoktatásban nem tanuló gyermekeket ugyanakkor 20 éves korig veszik figyelembe igénylés szempontjából.

Az igénylőknek előírt féléves biztosítási időszakba nemcsak a hazánkban, hanem a külföldön szerzett jogviszony is beleszámít. Az igénybe vehető összegek 10 százalékkal emelkedtek, de három gyermeknél is csak 2,2 millió, e fölött pedig legfeljebb 2,75 millió lehet.

Új ingatlan

A fenti változtatások az új lakás vagy ház építése, vásárlása esetén is érvényesek, más viszont a támogatás nagysága, és egyéb feltételeknek is meg kell felelniük az építtetőknek. Az egy-két gyereket vállalók esetében eltörlik a legkisebb alapterületre vonatkozó szabályozást és az eddigi, egy négyzetméterre vonatkozó maximális vételárat is.
 
Építőipari termelés


Forrás: KSH

Gyermekszám szerint egységes összegben igényelhető az új csok: minél több gyermeket vállal egy pár, annál nagyobb mértékben növelt vissza nem térítendő támogatáshoz jut. Egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, e fölött 10 millió forint ez, ami a három- vagy annál több gyermekesek esetében átlagosan hatszoros emelkedés a korábbi összeghez képest.

Akár új, akár használt lakás vásárlásához kér valaki támogatást, a vagyon elleni cselekmények tekintetében büntetlen előélet mellett igazolnia kell azt is, hogy az elmúlt öt éven belül nem kellett jogosulatlanul igénybe vett csok vagy szocpol miatt támogatást visszafizetnie. Erre akkor kerülhet sor, ha a vállalt gyermekszám nem teljesül: amennyiben a pár igazoltan részt vett meddőségkezelési programban öt alkalommal, akkor büntetőkamat nincs, de az összeget vissza kell fizetniük.

Bizonyos esetekben azonban nem kerül erre sor akkor sem, ha a vállalt gyermekszám nem teljesül. Ilyen a házastárs halála, nagyfokú rokkantsága, az első gyermek súlyos fogyatékossággal történő megszületése vagy a 24 hetesnél idősebb magzat halála.

Különleges esetek

Az Index két cikkében a csok-kal kapcsolatos, különleges helyzetekre vonatkozó részletekre is kitért. Ha valahol már meglevő három gyermekre igényelnék a csok-ot, az sem baj, ha a pár mindkét tagja elmúlt 40 éves.

Bővítésre is felhasználható a támogatás, de csak a használt lakás vásárlásánál alkalmazott feltételekkel; kivéve, ha emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel a jogszabályi követelményeknek megfelelő új lakóegység jön létre.

Egy esetleges válás akkor befolyásolja a támogatást, ha eladják a szülők az ingatlant, melyre a támogatást kapták, ekkor ugyanis vissza kell fizetni a teljes összeget. Külön élő szülők esetében az igényelheti a csok-ot, akinél a gyermeket, gyermekeket a bíróság elhelyezte, közös nevelés esetében pedig az, akinél be van jelentve a lakcíme.

Telekvásárlásnál a telek ára nem vehető figyelembe, csak az esetleges építménybontási költségek. Ugyanarra a telekre, melyre egy csok-kal támogatott ház már épült, lehet további épületet is felhúzni – viszont csak abban az esetben, ha három gyermekkel és a maximális 10 millió forintos támogatással vágna bele a család.  

Piaci hatások

Az Otthon Centrum elemzése szerint a tavalyi 140-150 ezer tranzakció a használt lakásokra koncentrálódott szinte teljes egészében: a fővárosban 15, vidéken 10% érdeklődött új ingatlanok iránt, de ezekből nem mindig született tranzakció is. Idénre 180-190 ezer tranzakciót várnak, ebben az új lakások piacának élénkülését is. Úgy vélik, az áfacsökkenésből jelentkező pluszbevétel egy része marad a befektetőknél profitjavítási céllal, a telkek iránti kereslet növekedése miatt emelkedő telekárak pedig tovább mérséklik az új ingatlanok árának csökkenését, 5–8%-ra.

Az élénkülő keresletet ráadásul lassan tudja majd kielégíteni az építőipar, így összességében stabilizálódó árak vagy lassuló ütemű áremelkedés várható. A használt ingatlanokra az Otthon Centrum szerint nem gyakorol jelentős hatást az új csok, az új kínálat nem lesz akkora, hogy a használtpiacról sok vevőt csábítson, csak a lakásárak drágulásának mérséklődése várható. Nagyobb változás az újszerű lakásoknál következhet be, melyek eddig az új kínálat szűkössége miatt akár magasabb áron is elkeltek, mint az új építésűek. Most csökkenhet irántuk az érdeklődés.

Szabályok három gyerekre

Háromra nőtt a vállalható gyermekek száma kettőről, tízéves intervallumra.

A támogatás megítélésének megállapításánál azok a gyerekek is számítanak, akik után korábban már igényeltek csok-ot, de a korábbi támogatás levonandó a 10 millióból.

Alsó méretkorlát a lakásra vagy házra itt már van, 60, illetve 90 négyzetméter.
Meglevő lakástulajdon vagy haszonélvezet, használati jog sem kizáró ok.

Állami kamattámogatás is kérhető újabb 10 millió forintig, maximum 25 évre, így a fizetendő kamat mértéke legfeljebb 3% lehet.

A KHR rendszerében szereplők nem igényelhetik a csok-ot.

A biztosítási jogviszonynak folyamatos két évnek kell lennie, kiegészítve az igénylést megelőző 180 napnyi keresőtevékenységgel, melybe a közfoglalkoztatás nem számít bele.

Visszafizetés esetén a késedelmi kamat a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse lesz.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu