Az államé lesz az agglomerációs közlekedés

A kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatóak.
Az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kormány ezzel elfogadja Tarlós István azon álláspontját, hogy csak azt kell a fővárosnak finanszíroznia, ami a feladata.

A MÁV és a Volán segítségével fogják üzemeltetni az agglomerációs közlekedésben érintett vonalakat. Az illetékes minisztereknek jövő szerdán kell tájékoztatniuk a kormányt arról, hogy mennyibe fog ez kerülni.

Az Index.hu tudósítása szerint Lázár a kormányinfón nem adott éles választ Tarlósnak arra a tegnapi Index-interjúban megjelent mondatára, miszerint szégyellheti magát, aki így bánik a szövetségesével. Lázár arról beszélt válaszul, hogy Tarlós harcosan szokta védeni a fővárost, és azt mondta: nem érzékeli azt, hogy bármelyik kormánytag vagy fideszes politikus üzengetett volna az ügyben.

Készen állnak a HÉV és a MÁV integrációjára is 

Lázár János azt mondta, készen állnak a HÉV átvételére, a HÉV és a MÁV integrációjára is. Ez nagy lehetőség a magyar állam számára - folytatta -, hiszen egy több száz milliárdos vasútfejlesztési program indulhat el. Jelezte azt is, hogy a jövőben is kiemelten szeretnék Budapestet támogatni. Felhívta arra a figyelmet, hogy 2007 és 2013 között Budapestre 6600 projektre 2280 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezett, ami a 9000 milliárdos kasszának "elég szép szelete".

Lázár János közölte azt is, hogy a kormányfő hónapokkal ezelőtt a fővárosi önkormányzat számára közlekedés- és infrastruktúrafejlesztésre 350 milliárd forintos kassza elkülönítésére tett javaslatot. Megjegyezte, a kormány 270 milliárd forintnyi adósságot is átvállalt Budapesttől. A decemberben elfogadott forrásmegosztási törvénnyel kapcsolatban a miniszter közölte, hogy az a főváros javára térítette el a kerületi önkormányzatok iparűzésiadó-bevételeit. Az iparűzési adó megcímkézése teljesen szokványos dolog - hangoztatta.

Lázár szerint nem sértődtek meg Tarlósra

Lázár János beszélt arról is, hogy a kormányban semmiféle sértettség nincs az elhangzott "városvédő" nyilatkozatokat illetően sem. A kormánytól nem kell megvédeni Budapestet, mert a kormány Budapest legnagyobb támogatója, fejlesztője - fogalmazott. Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy a fővárossal a tárgyalások a szolgáltatások átvételéről szólnak.

Egy másik kérdésre felelve közölte, hogy a módosított forrásmegosztási törvénnyel biztosíthatók a BKV működtetéséhez szükséges források. A kormány mindig készen áll arra, hogy a fővárosnak segítséget nyújtson - fogalmazott Lázár János.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu