Nő a tanárok elégedetlensége

Még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar szerint is több sebből vérzik az életpályamodell.
Több mint 2500 pedagógus támogatója van már annak a nyílt levélnek, amelyet a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai írtak a kormánynak. Kritizálják a központosított intézményfenntartási rendszert (a Kliket), amely napi működési problémákat okoz, a hatalmasra nőtt adminisztrációs terheket és a diákok, tanárok túlterheltségét. Most oktatási kerekasztal létrehozását tervezik Miskolcon.

Támogatóik között vannak civilek és tantestületek is. Például a budapesti Teleki Blanka Gimnázium teljes tantestülete egy még erőteljesebb hangvételű közleményben követeli a Klik megszüntetését, az óraszámok és a lexikális ismeretanyag csökkentését, a tankönyvválasztás szabadságát. Részben a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is egyetért a kritikákkal.

– Nem egyedi problémákról van szó: a folyamatos rendszer-átalakítások hatása adódott össze – mondta Németh Péter. A kar elnöke hozzátette: a tanári életpályamodell több sebből vérzik. A fizetésemelést nem egyszerre, hanem öt évre elnyújtva kapják meg, másrészt a kormány megszüntette azt, hogy a minimálbérhez kötötten emelik a tanári alapbért.

Így hiába nőtt 111 ezer forintra a minimálbér, a tanári bér alapját a tavalyi 101.500 forint szerint határozzák meg.

„Igazuk van a miskolciaknak abban, hogy  bár újabb és újabb fizetésemeléseket kapunk, de ez 2013-as fizetésemelés, csak lassanként jön.” – Németh Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a HírTv-nek.
 

Kormányreakció

Nyitott a kormány a pedagógusok javaslataira, és a kormány megbecsülését bizonyítja, hogy először a pedagógusoknak dolgoztak ki életpályamodellt, és emelték a bérüket – válaszolta írásban az RTL Klubnak az államtitkárság. Személyesen nyilatkozni sem az államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit, sem a Klik elnöke, Hanesz József nem akart.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu