Be nem jelentett taxistüntetés Budapesten

Továbbra is tart a taxisok előre be nem jelentett demonstrációja Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében a Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen.
A felsorakozott gépkocsik még mindig egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat, a helyszínt a rendőrség biztosítja. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében nem működnek a jelzőlámpák, rendőrök irányítják a forgalmat. A belváros felé jelentős a torlódás.

Taxisküldöttség meg a hivatalokhoz és az Uberhez. Bővebben itt.

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 9-es autóbusz megnövekedett menetidővel közlekedik, a 105-ös autóbusz az Apor Vilmos tér felé módosított útvonalon jár, nem érinti a Deák Ferenc téri megállót.

Nem született megállapodás, folytatódik az akció

A csaknem egyórás egyeztetés után a taxisok azt közölték, a főpolgármester csupán "elvi támogatását nyújtja az ügyhöz".

A sofőrök ezt követően a Bajcsy Zsilinszky úthoz mentek tovább rendőri kísérettel. További részletek itt.

Több napra készültek

A demonstráló taxisok egyike azt mondta, körülbelül 130 autót vártak reggel. Hozzátette, addig maradnak, amíg a telefonszolgáltatók online áruházaikból el nem távolítják az Uber applikációját. Arra a felvetésre, hogy ez 1-2 órán belül nem feltétlenül teljesül, azt válaszolta, "több napra készültünk".

Az Uber közleményében azt írta: a demonstráció megerősíti, hogy szükség van modern szabályozási keretre. Az Uber közleményéről és a szolgáltatásról további részleteket itt olvashatnak.

Pusztai László, az egyik taxistársaság képviseletében azt mondta, a rendőrség azt kérte tőlük, a városban máshol ne legyen forgalomlassítás, ezt pedig a taxisok meg is ígérték. Azt is mondta, hogy 11 óráig biztosan maradnak, akkor ugyanis a Városházára mennek, hogy átadják petíciójukat.

A taxisok már többször tüntettek az Uber ellen. Bővebben erről itt.

Korábbi kijelentését Pusztai László úgy pontosította, hogy a városházához a tervek szerint körülbelül húsz autóval vonulnak, a kereszteződésben lévő taxik azonban maradnak, akár egész nap, sőt éjszaka is, amennyiben nem kapnak érdemi választ.

A taxisok hangsúlyozták: nem politika célú demonstrációt tartanak.

Tarlós István főpolgármester közölte: a jogszabályokat betartó taxisok számíthatnak a főváros támogatására. Részletesebben erről itt olvashatnak.

Több tucat rendőr van a helyszínen

A helyszínen lévő tudósítók arról számoltak be, hogy körülbelül 100 autó van a helyszínen, amelyek elé molinókat feszítettek ki, "Tiltsák be az Ubert!" és "Zárjegy nélküli cigaretta-árusítás = Uber" felirattal. Elhaladó autósok élesen bírálták a taxisokat, akik ugyanolyan hangnemben válaszoltak nekik.

A szerdai kormányülésen tárgyalnak a taxisok ügyéről. Részletek itt.

A helyszínen vannak a készenléti rendőrség munkatársai is, az Erzsébet hídtól a Kossuth Lajos utcán több tucat rendőr tartózkodik.

Az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás. A rendszerhez csatlakozó autósok és utasok az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu