Marad a taxisblokád a Deák téren

Hétfő este a rendőrségen is bejelentették az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok demonstrációjuk folytatását, ezt a rendőrség tudomásul vette. 40-50-en vannak a Deák téren.
Bekeményítettek a taxisok, mert sehol sem jutottak előrébb az Uber betiltásával kapcsolatos követelésük ügyében - korábbi összefoglalónk itt.

A korábban bejelentett keddi nyolc órás időpont után is maradtak a demonstráló taxisok a Belvárosban. Mintegy 35-40 taxi van a helyszínen, többségük a Deák téri templom és az Andrássy út között a Bajcsy-Zsilinszky úton. A rendőrség tudomásul vette a taxisok demonstrációról szóló bejelentését.
 

A tüntetést szerda éjfélig jelentették be.


Hárman jelentették be a rendőrségen, hogy szerda éjfélig kívánják folytatni a demonstrációjukat, erről újságíróknak egy hatoldalas jegyzőkönyvet mutattak fel.A módszer eltér, de a szakmai szervezetek és az utcán fagyoskodó taxisok célja közös: a kormány ígéreteihez híven tegye világossá, hogy a magyar törvények mindenkire egyformán vonatkoznak - fogalmazták meg álláspontjukat a szakmai szervezetek kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) és az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) január közepén újabb levéllel fordult a miniszterelnökhöz, amelyben azt kérték, hogy a kormányfő jelöljön ki egy hatóságot, amely jogosítványokkal felvértezve koordinálja a vállalkozások tevékenységét, a szabályok áthágása esetén kiszabja a bírságokat, valamint eljárásokat indít.

Azért mert olcsóbb, még nem legális az Uber, tavaly a Nemzeti Közlekedési Hatóság is kimondta, hogy a fuvarmegosztó szolgáltató által folytatott tevékenység törvénytelen - mondta Metál Zoltán, az OTSZ elnöke.

Torlódik a forgalom

A közösségi gazdaság egységes szabályozását sürgeti Szanyi Tibor - részletek itt.

Egy-egy sávon, lassan halad a forgalom a fővárosi József Attila utca, Andrássy út és Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében kedden reggel a taxisok demonstrációja miatt - írja az MTI. Ezekben a csomópontokban egy-egy sávot hagytak szabadon az autóikkal.

Torlódás nincs, de csak lassan lehet előre jutni a helyszínen levő mintegy 30 taxitól, amelyek akadályozzák a forgalmat. A rendőrség gondoskodik a forgalom tereléséről és irányításáról."A rendőrség a szervező 2016. január 18-án 18 óra 50 perckor a demonstráció folytatására vonatkozó bejelentésével kapcsolatban egyeztetést folytat." - írták este a BRFK honlapján.

Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a demonstrálók. Hozzátette: nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások.

Az Uber-sofőrök továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak

Az Uber-sofőrök továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak, és a szankciók is emelkedhetnek, ha nem javul jogszabálykövetési hajlandóságuk - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára kedden, Budapesten.

A jelenlegi szankció 2 millió forint is lehet attól függően, hogy magánszemélyről vagy cégről van szó - ismertette.

Mivel az adóhatósági ellenőrzések kockázatkezelésen alapulnak, és az eddigi tapasztalatok szerint az Uber-sofőröknél gyakorlatilag 100 százalékos a "bukási arány", kijelenthető, hogy kockázatos adózókról van szó, ezért a Nemzeti Adó-és Vámhivatal külön utasítás nélkül is folytatja az ellenőrzéseket ebben a körben - mondta Pankucsi Zoltán.

Az Uber-sofőrök többnyire nem főállásban dolgoznak, a kisadózók tételes adóját, a katát pedig pont erre találták ki. Ez az egyik legegyszerűbb adónem, rendkívül olcsó, ha valaki nem főállású, havi 25 ezer forintot kell befizetnie - fejtette ki. Mint fogalmazott, annyit várnak el az Uber-sofőröktől, hogy a számukra előírt minimális adókötelezettséget teljesítsék.

A helyettes államtitkár szerint Magyarországon minden, megosztáson alapuló internetes szolgáltató képes adókötelezettségét teljesíteni. Nincs olyan specialitás ebben a tevékenységben, amit a magyar adójogszabályok ne tudnának kezelni - tette hozzá.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu