Tilos a kutyát tartósan kikötni

„Tilos kutyát láncon tartani január elsejétől” – ebben a téves formában terjedt el a hír az év elején, ám a valóság ennél árnyaltabb.
A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. kormányrendelet a valóságban a tartós kikötést tiltja. Ha a kutya 20 kiló alatti, azaz kistestű, a kötél vagy lánc nem lehet négy méternél rövidebb, 20–40 kilós, azaz közepes testű ebnél 6 méternél, 40 kiló fölötti, nagytestű ebnél pedig 8 méternél rövidebb.

A futólánc jó lehet

A tartós kikötést ugyanakkor nem definiálja a rendelet, ezért megkérdeztük az állattartás valamennyi ágát felügyelő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) arról, hogyan kell ezt a kitételt értelmezni. Az Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság válasza szerint a tartós láncon tartás akkor valósul meg, ha az állat életvitelszerűen ki van kötve, élete túlnyomó részét láncon tölti.

– Ezzel ellentétben, ha rövidebb-hosszabb időre megkötik, de kap lehetőséget a szabad mozgásra és ami legalább ilyen fontos, a gazda foglalkozik a kutyával, szocializálja, időt szán közös tevékenységekre, azt megfelelő tartási módnak nevezhetjük – írták, hozzátéve: nagyon sok körülményt kell mérlegelni.A területőrző kutya futóláncon tartása, mely lehetőséget ad az ebnek mozgásigénye kielégítésére, más elbírálás alá esik, mint egy öleb vagy egy emberrel való együtt töltött időt igénylő fajta kikötése – persze abban az esetben, ha a területőrző kutyával is végeznek szocializációját kielégítő tevékenységet.

Fontos a kennel mérete

Nem csak a láncon tartásra kell ugyanakkor odafigyelniük a kutyatulajdonosoknak: a rendelet azt is előírja, mekkora területre van minimálisan szüksége egy kutyának abban az esetben, ha kennelben tartjuk. Itt is a tartósság a mérvadó, kistestű kutyáknak 10, közepes testű ebeknek 15, míg nagytestűeknek 20 négyzetméternek kell minimálisan rendelkezésükre állnia.Ha ezeket a követelményeket a gazda nem teljesíti, bírságra számíthat. A NÉBIH szerint egy eset kivizsgálása után a kutya tartási körülményeit szeretnék javítani, s ha ez nem következik be, akkor szabhatnak ki 15 ezer forintos alapösszegű bírságot. Az összeg minősített esetben jogszabályban meghatározott mértékű szorzókkal növelhető. Arról ugyanakkor, hogy mennyire tekinthetik bizonyíthatónak a tartós láncon tartást vagy a túl kis kennelterület biztosítását, nem tudtak még nyilatkozni, mivel a változás csak január elsején lépett életbe.

Örülnek az állatvédők

Nem megfelelő tartás esetén minimum 15 000 forintos bírságra számíthat a gondatlan gazda.

Az állandó láncon tartás a kutya viselkedésében maradandó idegrendszeri torzulást is okozhat, ami a környezet számára veszélyforrás – vélekedik az Orpheus Állatvédő Egyesület a közleményében.

Épp ezért örömmel fogadják a szigorodó állatjólléti és állattartási szabályokat, de úgy gondolják, ezzel nem minden állattartó ért egyet. Seres Zoltán, az egyesület vezetője közleményükben arról számolt be, hogy nyáron olyan kutyát is találtak, amelynek lánca felcsavarodott, az állat nem tudott mozdulni és hőgutában pusztult el. Télen arra is van példa, hogy a kikötött házőrző a földhöz fagy.

Az Orpheus ezért lánc helyett kennelt, bezártság helyett rendszeres sétát javasol, valamint azt, hogy rendszeresen megfelelő mennyiségű időt töltsünk az állattal. Így elkerülhető, hogy a kutya a rossz tartási körülmények miatt egy idő után frusztrálttá, majd ideggyengévé váljon, innentől kezdve ugyanis időzített bomba is egyben. A legtöbb harapást ugyanis tapasztalatuk szerint házon belül vagy a ház körül olyan kutyák követik el, amelyeket nem megfelelően tartanak.

A bírság szorzói

Az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. kormányrendeletet tanulmányoztuk, hogy megtudjuk, milyen szorzókra számíthatnak azok, akik nem megfelelő módon tartják kedvenceiket.

Kedvtelésből tartott állatnál természetes személy esetén 1–3 az alkalmazandó szorzó.

Állat rendszeres ellen­őrzésének elmulasztása esetén háromszoros a szorzó, ember egészségének és testi épségének veszélyeztetésekor ötszörös.

Az állat károsítása nyolcszoros szorzóval jár, ha kínzást állapítanak meg, az már tízszeres.

A biztonságos elhelyezés elmulasztásának szorzója hatszoros. Ha több tényállás egyszerre forog fenn, összeadandók a szorzók. Ha szándékosan elkövetett a cselekmény, a legmagasabb értéket kell alkalmazni, ha pedig azonos tényállású jogsértést három éven belül megismétel valaki, az új bírság legalább az előző másfélszerese kell, hogy legyen.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu