A PM a rászorulóknak adná a lejáró szavatosságú élelmiszereket

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy a lejárat előtti, esztétikai hibás vagy a szállítás során megsérült csomagolású élelmiszereket a nagy élelmiszerláncok eljuttathassák a rászorulókhoz.
Szabó Tímea szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette: a fel nem használt tartós élelmiszereket, például száraz tésztát, lisztet vagy cukrot a lejáratot követő maximum két-három napig szintén oda lehetne adni a rászorulóknak. A független képviselő módosítana azon a szabályon, amely alapján a lejárat napján meg kell semmisíteni a fel nem használt élelmiszereket.

A képviselő azt is javasolja, hogy a költségvetésből hozzanak létre egy olyan pályázati alapot, amelyik az egyházak, a karitatív szervezetek és az önkormányzatok számára forrásokat biztosít arra, hogy eljuttathassák rendeltetési helyükre az adományokat.

Szabó Tímea szavai szerint indítványa csökkentené az élelmiszerláncok adminisztratív terheit, és lehetővé tenné, hogy az adományok összegét leírhassák az adójukból.

Az adományok olyan családokhoz jutnának el, amelyekben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 140 százalékát, vagyis 39 ezer 900 forintot - ismertette Szabó Tímea.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu