A tét több mint 600 milliárd forint

Állami konkurenciát kaphatnak a lakástakarék-kasszák.
Több mint 600 milliárd forintos megtakarított vagyona van a lakáselőtakarékossági piacnak – közölte a portfolio.hu. Az írás szerint a szektor évi 5–10 milliárd forintos profitja nem nagy tétel a kormány számára, ám maga a megtakarítás „elég lehetett ahhoz, hogy megmozgassa a politikusok fantáziáját”. Hozzátették: a kormány a jól működő lakás-előtakarékossági piacot is egyre inkább saját befolyási övezetévé szeretné tenni.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy hétfői háttérbeszélgetésen azt mondta: Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozását javasolja a kormány – az angol building society mintájára –, hogy versenytársat támasszon a lakástakarékoknak. Kifejtette: ma a lakás-takarékszövetkezetekben mintegy egymillió embernek van megtakarítása, a kormány ezt évi 50 milliárd forinttal támogatja. Problémásnak látják azonban, hogy ezekből a megtakarításokból nem épülnek lakások.

Azoknak, akik belépnek az otthonteremtési közösségbe, és ott megtakarítanak, tíz éven belül lakáshoz kellene jutniuk – tájékoztatott a tervekről. Akár a napokban az Országgyűlés elé kerülhet a törvényjavaslat, és egy hónapos társadalmi vitát rendeznének róla.

A portfolio.hu szerint a lakás-takarékpénztári megtakarítások alkalmasak lakásépítésre is, és nemcsak ebben a szegmensben, hanem úgy általában nem épült elég lakás az utóbbi években Magyarországon, miközben a használt lakások és az új lakáshitelek piaca az utóbbi években szépen nőtt.

Hozzáteszik: a lakáshitelek szempontjából a lakáskasszák ma (pontosabban 2014 végén) 5,5%-os, a lakossági betétek területén pedig 9,0%-os részesedéssel rendelkeznek. A Fundamenta adatai szerint a lakáspiacon is látványos a szerepük, egységnyi állami támogatásra ugyanis hategységnyi lakáscél megvalósítása jutott 2014-ben. Ezt alapul véve közvetlenül vagy közvetetten mintegy 300 milliárd forintnyi lakáscél valósulhatott meg tavaly is a lakástakarék-pénztári támogatásokból.

„Célzottan a lakáscélú előtakarékosság előmozdítására a lakáskasszák kiválóan alkalmasak, ugyanakkor a kormányzati tervek megvalósítása – jelenleg ismert formájukban – a bankoknak is fájhat, hiszen lakáshitelezési tevékenységüknek támaszthat alternatívát” – írta a portfolio.hu.
 

Csok: Budapest kiszorulhat

Ha nem törlik el a 30 milliós értékhatárt, alig lesz olyan lakás Budapesten, amelyet meg lehet venni a háromgyerekeseknek járó csok kedvezménnyel – közölte az Index az Otthontérkép adataira hivatkozva.

Ha a szabályozás így marad, akkor a cég oldalán elérhető ingatlanoknak csak az 1 százalékát lehet majd a kormányzati támogatással és a hitellel megvenni.

A sima csok-ot is csak a teljes választék 27%-ára lehet kiváltani, de akik ezt veszik igénybe, azok vehetnek használt lakásokat is.

A háromgyerekesek viszont csak újakat vehetnek. Ha nem kérik a 10 milliós hitelt, csak a támogatást, akkor az összes Otthontérképen meghirdetett lakás 9 százalékából válogathatnának, ha viszont a hitelt is kérik, akkor csak 1 százalék marad.

Azt, hogy nem teljesen úgy hat a csok a családosok lakásvásárlására, mint szeretnék, a kormány is felismerte. A Pénzcentrum azt a választ kapta, hogy a kormányülésen (amely lapzártánk után volt) ezt a szabályt el is törölhetik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu