Holland üzletember vett több száz hektár földet

Szijjártó Péter csapatának egyik szponzora nyert nemrég.
Bugyi környékén, Pest megyében jutott több száz hektár állami földhöz a Dunakeszi Kinizsi – ebben a futsalcsapatban játszik Szijjártó Péter külügyminiszter is – egyik mezszponzora, a holland Joseph Janssen érdekeltségébe tartozó Hunland Trade Kft. – derítette ki az Átlátszó.hu.

A portál szerint megesett, hogy az árveréseken egyazon cég két ügyvezetőjének ügyvédjei srófolták fel az árakat, így gondoskodva arról, hogy a licitáló magyar gazda ne juthasson a kiszemelt földdarabhoz. Volt, hogy hatszoros áron kelt el egy földrészlet. Számos olyan, Janssen cége által bérelt földrészlet volt, ahol az állam az utolsó pillanatban visszavonta az árverési hirdetményt, több a Hunland cégcsoport által bérelt parcellára pedig nem akadt licitáló. Így biztosan életben maradnak a cégnek a szocialista kormányok alatt kötött földbérleti szerződései. Feleségével és cégének ügyvezetőjével együtt valamivel több, mint négyszáz hektárhoz juthat hozzá Janssen a földárverések után, összesen 813 millió forintért.
 

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint 222 külföldi állampolgár jutott földekhez az árveréseken 2015-ben. 

 

2010 előtt és után

A Hunland Trade cégcsoportnak a szocialista kormányok alatt kötött földbérleti szerződéseit Budai Gyula elszámoltatási biztosként még meg akarta vizsgálni 2011-ben. Az eredményről nincs érdemi információ.

2012-ben a Hunland szponzorként megjelent az NB II-es Dunakeszi Kinizsi futsalcsapat mögött. A külügyminiszter egy korábbi nol.hu-interjúban elmondta: büszke rá, hogy minden mezszponzorukat személyesen ismeri.

„Az új földtörvény teljes egészében véget vet a külföldiek földvásárlásának, visszaszerzi a zsebszerződéssel kilopott földet, megvédi a termőföldet a spekulánsoktól és a bankároktól is, és korlátozza a nagybirtokot.” (Orbán Viktor miniszterelnök, 2013. október 13.)

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu