Nem lesz elég szociális tűzifa

A mostani téli időszakban már 44-en hűltek ki saját otthonukban.
Nem kap minden rászoruló tűzifát, sokan pedig túl keveset kapnak ahhoz, hogy kihúzzák vele a telet. Emiatt több ezer magyarországi család kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tud fűteni – közölte lapunkkal a Magyar Szociális Fórum (MSZF). A szervezet arra reagált, hogy Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára vasárnap azt mondta: a szociális tűzifa kétharmadát már kiszállították, és a következő pár napban a fennmaradó mennyiség is megérkezhet. 

Simó Endre, az MSZF vezetője szerint több ezer család tűzifa híján nem tud fűteni télen. A helyzet Miskolcon és környékén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legrosszabb, de Budapesten is nagy a gond, csak ott nem fából van hiány, hanem a gázt nem tudják használni. – A Komárom-Esztergom megyei Süttőn egy tizenegy gyermekes család egy köbméter fát kapott – említett egy konkrét esetet Simó Endre. – Ez körülbelül tíz napra elég nekik, miközben a családban van egy háromhetes csecsemő is. Ígéretet kaptak még egy köbméter tűzifára, de az is csak másfél hétre elegendő. Hozzátette, ma már nemcsak az egyedül, elszigetelten élő idősek hűlnek ki, hanem fiatalok is, idén például egy 16 éves is megfagyott. Halmozott társadalmi problémáról van szó, nem csak a megfelelő fűtés jelent gondot: az érintetteknek gyakran azt kell eldönteniük, hogy ételt vesznek, fűtenek vagy kiváltják a gyógyszereiket. Bár évről évre kevesebb a haláleset, még így is több mint százan fagynak meg telente.

Az MSZF szerint a visszajelzések alapján úgy tűnik, nem elég a szociális tűzifa-támogatásra szánt évi hárommilliárd forint, de az is kérdés, arra fordítják-e az összeget, amire szánták, mert lehetnek visszaélések. A szervezetnek beszámoltak olyan esetről, hogy míg egy rászoruló kérelmét elutasította egy önkormányzat, egy helyi vállalkozó – aki a polgármester rokona – nagy mennyiségű tűzifát kapott. A hvg.hu arról írt, hogy a tűzifaprogram mellett két éve, az önkormányzati választások előtt a kormány a tűzifára is kiterjesztette a rezsicsökkentést: az állami erdőgazdaságoktól 10%-kal olcsóbban lehetett tüzelőt vásárolni összesen 170 ezer köbméter erejéig. A kezdeményezés azonban csak a 2014–15-ös fűtési szezonban élt, ma már nem lehet rezsicsökkentett fát kapni. A Földművelésügyi Minisztérium szerint nem megszüntették a lehetőséget, hanem eleve csak egy szezonra vezették be.   

Támogatás

Ötezer fősnél kisebb települések pályázhatnak.

A hátrányos helyzetű települések 15 ezer forint+áfa támogatást kapnak egy erdei köbméter kemény lombos fa után. Lágy lombos fa után 8500, szén esetén 3500 forint a hozzájárulás. A többi település esetében 14 ezer forint jár (lágy fánál 7500, szénnél 3000 forint a támogatás).

Idén 2033 önkormányzat vásárolhat 153 ezer köbméter tűzifát 2,76 milliárd forint értékben a tüzelő- anyag-támogatás keretében. 152 település 68 ezer mázsa barnakőszenet vásárolhat 240 millió forintért. Azt, hogy melyik család kap tűzifát, az önkormányzat dönti el.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu