A legkorruptabb negyedbe tartozunk

Csak négy állam van Magyarország mögött az EU-országok közül.
Az ötvenedik helyre került Magyarország a Transparency International (TI) Korrupció Érzékelési Indexében: a ranglistát a TI berlini központjában állítják össze évről évre tizenegy nemzetközi intézmény tizenkét kutatására támaszkodva, szakértők és üzletemberek megkérdezésével. Az egzakt módon nem mérhető, részben mindig rejtett korrupció felmérésének jelenleg ez az index a legjobb mérője.

A legmagasabb pontszámmal – azaz legkisebb korrupcióval – az élmezőnybe Dánia, Finnország, Svédország, Új-Zéland került be. A sereghajtó hatost Angola, Dél-Szudán, Szudán, Afganisztán, Észak-Korea és Szomália alkotja, az utolsó helyezettnek mindössze nyolc pontja van. 
 

Magyarország 51 pontot kapott, ami 3-mal kevesebb a 2014-esnél, és ez három helyezésnyi esést is jelent.


Világszinten a középmezőnybe sorolódunk, de az EU-ban igazán rossz a helyzet: a hármas holtversenyben megszerzett 22. hely a korrupt alsó negyedbe rangsorolja az országot. Kelet-Közép-Európában csak Bulgária és Magyarország rontott előző évi pontszámán. 

Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója közölte: Magyarország évek óta lejtmenetben van.  – Az itthoni korrupciót nem lehet megérteni az elmúlt években kiépült politikai-gazdasági rendszer megértése nélkül – mondta.
 

Magyarország a legközpontosítottabb EU-állam, amelyben a korrupció rendszerszintű és több esetben legalizált, vagyis olyan jogszabályok születnek, amelyek jogszerűvé teszik a korrupciót.


Hozzátette: a bíróságokat kivéve a hatalommegosztás véget ért, vagyis az állami intézmények inkább a kormány, és nem a társadalom érdekeit képviselik. Egyedül az utcai korrupció szorult vissza, illetve az online kasszáknak köszönhetően fehéredett valamelyest a gazdaság. 

Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a feljelentett korrupciós cselekmények esetében nagyon ritka a vádemelés, a statisztikákból pedig kimarad a magas szintű korrupció.    

Hatások

A legkevésbé korrupt országok a Világgazdasági Fórum versenyképességi indexének élbolyában is ott vannak.

Nemcsak morális és jogi, hanem gazdasági tényező is a korrupció a TI szerint.

Magyarország egyre hátrébb kerül a versenyképesség terén, tavaly 63. volt a világranglistán, ahol 2001-ben még a 28. helyen állt. Itthon a sikeres üzlet fő akadályainak a szabályozási bizonytalanságot, a korrupciót és a nem hatékony bürokráciát tartja a tanulmány.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu