Többet költünk autópályára

E-matricák eladásából mintegy 10,4 milliárd forinttal többet szedett be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-n (NÚSZ) keresztül az állam, mint egy évvel korábban.
A növekedés nagyobb részét, 7,33 milliárd forintot azok a járművezetők adták össze, akik a 2015 januárjában sebtiben bevezetett megyei matricák vásárlására tértek át.

Az új matricatípus létrehozását annak idején azzal indokolta a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy megvásárlása a döntő többség számára a korábbiaknál jelentősen olcsóbb sztrádahasználatot tesz lehetővé. Tény, hogy például a személyautósok még akkor is kevesebbet fizetnek egy éves országos sztrádamatrica áránál (42 980 forint), ha nyolc megyére váltanak éves matricát (8x5000). Ugyanakkor tavaly év eleje óta sok olyan közlekedőnek – több százezer autósnak, motorosnak és buszosnak – is fizetnie kell az úthasználatért, akinek korábban nem kellett.

A megyei matrica megjelenése a NÚSZ adatai szerint jelentősen átalakította a vásárlási szokásokat: bár a 10 napos matricák iránti kereslet nem változott, az új típusból több mint 1,3 milliót váltottak az autósok. Tették ezt a havi matricák rovására – amelyekből tavaly 514 ezerrel kevesebbet vásároltak, mint egy évvel korábban. Ugyancsak jól mutatja a megyei matricák térhódítását, hogy míg azok eladásából 2014-ben a bevétel 21, addig tavaly 23%-a folyt be.
 
Megyei matricák értékesít6ésének alakulása – 2015.
 
 

Szerettük volna megtudni, hogyan alakultak a forgalmi adatok a tavaly fizetőssé tett, illetve a továbbra is ingyenesen használható útszakaszokon – hányan tartották magukat ahhoz az elhatározáshoz, hogy inkább kerülnek, mint hogy matricát vásároljanak –, a Magyar Közút szakemberei azonban még nem készültek el a forgalomszámlálási eredmények elemzésével. 

Ugyancsak kíváncsiak lettünk volna arra, hogy tavaly hányan próbálták meg elbliccelni, vagy hagyták figyelmen kívül a fizetési kötelezettséget. Erről egyelőre azért nincsen információ, mert a NÚSZ-nál várhatóan február közepéig tart a pótdíjak összesítése.
 
Eladott matricák megoszlása kategóriánként (%)A szervezet 2014-ben összesen 276 ezer pótdíjfizetési felszólítást küldött ki, amelyből mintegy 2,5 milliárd forint pótdíjat fizettek be a sofőrök.

Tudnivalók

A tavaly váltott, éves e-matricák most vasárnapig érvényesek.

Újat az interneten, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról sms-ben vagy applikációval, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban, illetve az országszerte megtalálható viszonteladók bármelyikénél lehet.

Az e-matrica kifizetése előtt a díjkategória mellett érdemes ellenőrizni a rendszám, a felségjelzés helyességét és az érvényességi időt.

A matricák ára nem emelkedik, nincsenek újabb díjkategóriák.

Tavalyhoz képest csupán kettővel több úton kell fizetni: az M43 és M85 2015-ben
átadott, gyorsforgalmi úthálózatba kapcsolt szakaszai válnak díjkötelessé.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu