Elég a látszatra ügyelve vallani a vagyonról

A rokonok vagyonosodása titok, és az sem derül ki, kik és miből adnak hitelt a politikusoknak.
Január 31-ig kellett leadni a képviselőknek és kormánytagoknak a tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat. Az információs korban még mindig egy kézzel kitöltött, de fénymásolt példány kerül fel a parlament honlapjára.

Így az adatok változása egyáltalán nem kereshető digitálisan (egy civil szervezet, a K-monitor dolgozza fel az adatokat – erejéhez mérten), és a pontatlanságok is nehezen ellenőrizhetők. Pedig éppen a képviselők vagyonosodásának nyomon követése lenne a cél.

A másik probléma, hogy csak a tartozások összegét kell feltüntetni. Így nem átlátható, hogy ha egy politikus pénzintézetektől kapott hitelre hivatkozik, azt milyen feltételekkel kapta, ha pedig magánszemély nyújtott neki nagyobb kölcsönt, mit kér cserébe.

Problémás az is, hogy a házastársak és eltartottak vagyonnyilatkozata nem nyilvános. Zárt borítékba kerülnek, és a magánélethez való jog védelme miatt csak akkor nyithatják fel őket, ha visszaélés alapos gyanúja merül fel. Ámde vagyonnyilatkozati eljárást csak úgy lehet kezdeményezni, ha pontosan megjelölik a nyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát. És ha fel is bontják a családtagok vagyonnyilatkozatait, akkor is parlamenti bizottság ellenőrzi az adatokat.

Ráadásul a kormány decemberi törvénymódosítása miatt idén már vagyonosodási vizsgálat sem kezdeményezhető magánszemély ellen az adóhatóságnál, csak akkor, ha már rendőrségi nyomozás folyik az illető ellen, vagy maga az érintett kezdeményezi.
 

A 199 parlamenti képviselő saját háztartásában összesen 270 gyereket nevel. egy képviselőre átlagosan 1,35 gyerek jut: a legtöbb (1,8) az LMP-képviselőkre, a legkevesebb (0,88) a kereszténydemokratákra.


Annak sincs következménye, ha egy politkus hibás adatot ad meg. Emlékezetes, hogy például Rogán Antal tavaly kétszer javította vagyonnyilatkozatát: először azt felejtette el, hogy nem fele részben, hanem teljesen ő a tulajdonosa a II. kerületi lakásának, majd a 149 négyzetméterről 185-re „pontosított” egy beépített télikert miatt, és eszébe jutott a teremgarázsa is. Nem sokkal később Varga Mihály miniszter is „talált” még 41 négyzetmétert.

Az index.hu korábbi információja szerint a parlament mentelmi bizottsága 1998 és 2014 között 24 esetben indított vizsgálatot vagyonnyilatkozatok ügyében, de minden érintett képviselőnek sikerült  meggyőznie a bizottságot jóhiszeműségéről.

Szemezgetés

A legtürelmesebb hitelező Pintér Sándor, aki 2013 óta várja, hogy kifizessék neki eladott cége félmilliárd forintos árát, és emelett 590 millió forintos baráti kölcsönt is adott valakinek. Igaz, a belügyminiszter a legvagyonosabb kormánytag: közel 1,5 milliárdos pénzügyi vagyona van 24 darab ingatlanja mellett.

Költőből földbirtokos lett L. Simon László. A kultúrális államtitkárnak több mint 21 ingatlana van, ebből két ház, a többi termőföld. Verseiért azonban 8131 forintot kapott tavaly az Artisjustól, míg 2014-ben még 450 ezeret.  

A legnagyobb adóssága, 81 millió forint Lázár Jánosnak van. Igaz, a Miniszterelnökség vezetőjének a megtakarítása is közel 55 millió forint. Továbbá van 21 ingatlana, ebből egy ház, egy mocsár, a többi mezőgazdasági terület. Ezekből hetet 2014-ben vett, kettőt idén. (Rokonai idén összesen 753 millió forintért vásároltak földet az állami árveréseken.)

Két nullával többet írt be adósságként a fideszes Tapolczai Gergely. Persze tévedés történt, és nem 570 millió, csak 5,7 milliós a kintlévősége.

Már nincs ingatlana Simicskó Istvánnak. A honvédelmi miniszter 2010 és 2014 közötti nyilatkozataiban hol az ingatlanok számával, hol méretével volt probléma. Akkor közölte: tévedésből a szülei nevén lévő ingatlanokat is beírt.

A legmagasabb jövedelme Gyurcsány Ferencnek volt, havi 6,9 millió forint, noha cégéből, az Altusból 74 millió osztalékot vett ki tavaly, míg 2014-ben 168 milló forintot. A DK elnökét követi Seszták Miklós fejlesztési miniszter (4,1 millió) és Orbán Viktor miniszterelnök (2 millió).  

A szüleinek törlesztett 15 millió forinott Szijjártó Péter abból, hogy eladta a hat ingatlanjából az egyiket. Mint emlékezetes, a külügyminiszter 2014-ben vett fényűző villát a szülei 79 millió forintos hozzájárulásával. Összesen 27 milliós adóssága van még.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu