A kommenteket nem kell előre moderálni

A magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás jogát, amikor az Index.hu Zrt. és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért – döntött a Emberi Jogok Európai Bírósága.
Nem felelősek a hozzászólásokért az online tartalomszolgáltatók, ha értesítés esetén eltávolítják a jogsértő kommenteket – mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az ítélet szerint a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét (MTE) tették felelőssé a cikkeik alatt megjelent kommentekért. A strasbourgi döntés szerint a magyar bíróságok álláspontja nem teszi lehetővé a személyiségi jog és a véleményszabadsághoz való jog mérlegelését. A hazai ítéletek akkor lettek volna elfogadhatók, ha a tartalomszolgáltatók nem távolították volna el a sérelmes hozzászólásokat, amint azokról tudomást szereztek.

Bodolai László, az Index ügyvédje lapunknak azt mondta: a strasbourgi döntés visszaállította azt a korábban érvényben lévő  szabályt, miszerint az internetes újságok és más online médiumok nem felelősek automatikusan a kommentek tartalmáért. Ez azt jelenti, hogy nem kell előzetesen szűrni vagy moderálni a hozzászólásokat, ám ha a tartalomszolgáltató értesítést kap egy jogsértő kommentről, azt el kell távolítania. Ehhez ki kell alakítania egy rendszert, amelyben fogadják az értesítéseket: például legyen a szerkesztőségnek egy tagja, aki foglalkozik ezzel.

Meg kell viszont jegyezni, hogy hiába távolítják el a hozzászólást, ez csak az online lapot mentesíti a felelősségre vonás alól, a komment íróját nem. Vagyis
ha jogsértő volt a komment, a szerzőjével szemben fel lehet lépni jogilag,
például a jó hírnév megsértése esetén.
 
– Egész Európa hivatkozhat erre az ítéletre – tette hozzá Bodolai László, vagyis az ítélet hatására nem csak Magyarországon változhat meg a kommentkezelési gyakorlat.

Ormós Zoltán internetjogász úgy véli, a strasbourgi döntéssel semmi sem fog változni, mert lényegében a Kúria is ezt mondta ki korábban. Az indoklás szerint a tartalomszolgáltatónak felelőssége van a kommentekért, ám – az indexes ügyben – az online újság minden elvárhatót megtett: amint tudomására jutott a jogsértés, törölte a kifogásolt hozzászólást. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség előzetes moderálásra, még ha szó szerint nem is mondta ki a Kúria.

Előzmény: a pertörténet

2010-ben kezdődött a persorozat, azután, hogy az MTE etikátlannak nevezte az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com gyakorlatát, mivel az ingyenesnek hirdetett szolgáltatásra regisztrálóknak később fizetési felszólítást küldtek – írta az Index.

Az oldalak üzemeltetője személyiségi jogait sértőnek találta a közleményt, annak átvételét, valamint az Indexhez tartozó Tékozló Homáron megjelent gyalázkodó hozzászólásokat, ezért ennek megállapítását kérte a bíróságtól. Az MTE és az Index viszont a kereset elutasítását kérte. Szerintük a közlemény nem lépte túl a véleménynyilvánítás határait, a kifogásolt kommenteket pedig azonnal eltávolították, ahogy tudomást szereztek róluk.

Első fokon a bíróság kimondta, hogy a hozzászólásokért a kiadók felelősséggel tartoznak.  

A másodfokú ítélet más indoklással ugyan, de helybenhagyta a döntést.

A Kúria szintén ugyanerre a következtetésre jutott a felülvizsgálati kérelem
elbírálásakor. Végül az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy a jogerős ítélet megfelelt az Alaptörvénynek.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához ezután fordult az MTE és az Index kiadója.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu