Több városban is tüntetnek a pedagógusok

A tanárok demostrációjának Miskolc a központja, szombaton mennek a parlament elé tüntetni.
A Herman Ottó Gimnázium elől vonultak a városházához tanárok, diákok, szülők. A tüntetők kék és fehér szalaggal jelezték szimpátiájukat.

Ennek az iskolának a tantestülete írt januárban nyílt levelet  a kormányzatnak a tarthatatlanná vált oktatási rendszer megváltoztatását követelve 25 pontban. Azóta  több száz oktatási intézmény csatlakozott ügyükhöz, összesen több mint 30 ezer fő, köztük sok diák is. Korábban 10 település (Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Győr, Hajdúszoboszló, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely és Veszprém) jelezte, hogy a hermanosok melletti szimpátiatüntetést szerveznek. 

A követelések között van a tananyag és a diákok óraszámának csökkentése, a szabad tankönyvválasztás, az iskolaigazgatók gazdálkodási és munkáltatói jogainak visszaállítása, a pedagógusok heti kötelező 22 órás óraszámának újbóli bevezetése a többletmunka óradíjazásával, az adminisztrációs terhek radikális csökkentése. A pedagógusok szerint az iskolák államosítása, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá szervezése teljes csődöt okozott.

Február 9-ére hívta össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca parlamenti államtitkára, Rétvári Bence szerint nyitottak a felmerült kérdések megvitatására, de a rendszer előnyeit szeretnék megtartani.

A Klik számos helyen tankerületi értekezletet hirdetett meg szerdára, a miskolci demonstráció előre bejelentett napjára. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a hét minden napján van ilyen.

Miskolc mellett tüntetnek még Budaörsön, Győrben, Hajdúszoboszlón, Békéscsabán, Budapesten a Szabadság téren, Pécsen, Szombathelyen, Szegeden, Sopronban és Veszprémben is.

Az index.hu arról írt, hogy több iskolában sem kapták meg ma a fizetésüket a tanárok. Az tény, hogy a bér utalásának törvényi határideje adott hó 5. napja (válaszában erre hivatkozott a Klik is), és decemberben, januárban is volt gond a közszférában a fizetések utalásával az új bérelszámoló rendszer bevezetése és tesztüzeme miatt. 

Fidesz-KNDP: a bukott baloldal pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat. Így reagáltak a kormánypárti frakció.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu