Az utcára vonultak a pedagógusok

A tanárok demonstrációjának Miskolc volt  a központja, de több városban volt tüntetés – február 13-án mennek a Parlament elé.
• A miskolci rendőrség szerint ötezren vettek részt a megmozduláson – írja a hvg.hu.

• Budapesten nagyjából 800-an voltak.

• Nem is a pedagógusok, sokkal inkább a diákok jövője miatt történt a megmozdulás, amely végig civil keretek között zajlott, nem használtak pártzászlókat sem – olvasható az Indexen.

• 16 pontból áll a tanárok követelése, melynek felolvasásakor a tömeg „Követeljük, követeljük!” reagált.


Fáklyás felvonulást tartottak Miskolcon, a Herman Ottó Gimnázium elől indulva a városházához, tanárok, diákok, szülők ezreinek részvételével. Szegeden, Győrben, Sopronban, Pécsen, Veszprémben, Szombathelyen, Hajdúszoboszlón, Békéscsabán, Budaörsön és Budapesten is demonstráltak.

Ennek az iskolának a tantestülete írt januárban nyílt levelet  a kormánynak a tarthatatlanná vált oktatási rendszer megváltoztatását követelve 25 pontban. Azóta  több száz iskola csatlakozott ügyükhöz, összesen több mint 30 ezer fő, köztük sok diák is. Tíz másik településen is szimpátiatüntetést szerveztek tegnap délután országszerte. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete is közölte tegnap:  „betelt a pohár”, csatlakoznak a tiltakozásokhoz.

 A követelések között van a tananyag és a diákok óraszámának csökkentése, a szabad tankönyvválasztás, az iskolaigazgatók gazdálkodási és munkáltatói jogainak visszaállítása, a pedagógusok heti kötelező 22 órás óraszámának újbóli bevezetése a többletmunka óradíjazásával, az adminisztrációs terhek radikális csökkentése. A tankötelezettség 18 évre történő visszaemelését is szeretnék. A pedagógusok szerint az iskolák államosítása, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alá szervezése csődöt okozott.A Klik sok helyen tankerületi értekezletet hirdetett  éppen a tüntetés napjára. A hétvégéig 198 tankerületben lesz konzultáció, bár egy hét alatt csak 30 volt. A tárca február 9-re összehívja a köznevelési kerekasztalt.

„A hatalom nem érti, mi a baja a pedagógusnak, mert nem akarja beismerni, hogy megbukott az oktatáspolitikája. A pedagógustársadalom ma nagyobb felelősséget érez a gyerekek jövője iránt, mint az ország irányítói.” – Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Az Indexet egy megyeszékhely szakiskolája arról értesítette, hogy tegnapig egyetlen tanáruk sem kapta meg a januári fizetését, amit négy másik helyről több tanár alátámasztott. A bér utalásának törvényi határideje adott hó 5. napja, de eddig 3-áig mindig megérkezett.

A pártok sem hallgattak

A miskolci demonstráció előtt az ellenzéki pártok is megfogalmazták véleményüket a közoktatás helyzetéről. Hiller István szocialista politikus, volt oktatási miniszter azt mondta: ahol jól működik az oktatás, ott a gyereket helyezik a középpontba, Magyarországon viszont az intézmény, a Klik fontosabb, mint a gyerek.

A közoktatás nem pártügy, annak kérdéseit a diákokkal, szakszervezetekkel, pedagógusokkal kell egyeztetni – mondta Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője. Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja azt közölte, hogy az oktatás, a fiatalok jövője, a tanárok helyzete mindenkinek fontos.


Sokan vonultak az utcára Miskolcon. (Fotó: MTI)

Tiltakoznak "az állampárti módszer ellen", hogy a pedagógusokat véleményük szabad kinyilvánítása miatt állásuk elvesztése fenyegeti – tudatta Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Hozzátette: a Klik működésképtelen, a tanárok és a diákok túlterheltek, a tankönyvek silányak, a társadalmi különbségek pedig egyre nagyobbak.

A Fidesz–KDNP szerint „a bukott baloldal hergeli és pártcélokra használja a pedagógusokat”. Az ellenzék szerint „a Fidesz-kormány nemcsak trafikokat, földet, kaszinót lop, hanem ellopja a gyermekeink jelenét és jövőjét, valamint a tanárok értelmes munkába vetett hitét is”.


(Fotó: MTI)

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu