Komoly leépítés az állami szférában

Júliustól év végéig 6000 járási és kormányhivatalnokot küldenek el, jövőre 15%-os csökkenés várható a központi államigazgatásban.
Európában átlagosan a foglalkoztatottak 10 százaléka áll állami alkalmazásban, míg Magyarországon ennek közel a duplája, ezért van szükség bürokráciacsökkentésre – mondta a Miniszterelnökség vezetője a kormányinfón.

Már júliustól év végéig 36 ezerről 30 ezerre csökkenti a kormány a járási és kormányhivatalok dolgozói létszámát, 2017-ben pedig összesen 15 százalékkal csökkentik a létszámot a központi államigazgatási szerveknél, a kórházak kivételével – mondta Lázár János. A minisztériumok 20 százalékkal kevesebb pénzt kapnak majd arra, hogy a megszűnő intézményekből átvegyék a hivatalnokokat. 73 minisztériumi háttérintézményt vizsgálnak, hogy szükség van-e rájuk.

Azok, akik július és jövő január között önként távoznak, és vállalják, hogy 10-15 évig nem az állami szférában helyezkednek el, a végkielégítésnél nagyobb, 5–10 millió forintos „lelépési pénzt” kapnak. A kormány támogatási programot is indít, amelyből azok a munkaadók részesülhetnek, amelyek az államigazgatásból kilépő munkavállalót alkalmaznak. A nyugdíjkorhatárt elérők nem maradhatnak, és a helyüket nem töltik be. A leépítéssel egy időben viszont a járási és kormányhivatalok dolgozói júliusban és januárban 30, illetve 50%-os fizetés-
emelést kapnának. Lázár közölte: minden állami hivatalt átnéznek, várható a minisztériumi dolgozók leépítése is.

Lázár János arról is beszélt, hogy a miniszterelnök adóreformot szeretne, de erről részleteket nem közölt. Hangsúlyozta: ha kevesebb foglalkoztatottat kell eltartania az államnak, a munkáltatók adó- és járulékterhei is csökkenhetnek, mert jelenleg a legmagasabbak Európában. Ma egy átlagos magyar vállalkozásnak 277 órára van szüksége évente ahhoz, hogy adókötelezettségeit teljesítése.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu