Egyre több vita a Klik körül

Kifizetetlen úszóórák,  EU-s pénzek gyanús felhasználása, 63 roma diák perel.
Bár az oktatási rendszer reformját követelő pedagógusok szerint csődöt mondott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), a kormány nem szándékozik megszüntetni azt a tegnapi Kormányinfón elhangzottak szerint. A működését és a költségvetési forrásait azonban átnézik.

Az Index szerint a Klik sok tankerületben tartozik az iskolafenntartó sportegyesületeknek, amelyekkel a 2014 óta kötelező úszóórák megtartására szerződtek. Van, ahol az  olykor tavaly április óta kifizetetlen számlák miatt szünetel is az iskolai úszásoktatás. Persze ez akár másodlagosnak is tűnhet ahhoz képest, hogy a szerdán tüntető pedagógusok szerint sok iskolában kréta és vécépapír sincs elég.

Az LMP feljelentést tett hűtlen kezelés és visszaélés gyanújával  több oktatási háttérszervezet ellen. – Eddig legalább 30 milliárd forintot költöttek az oktatási reformokra, ebből akár 100 millió forint is alibi cégekhez került alibi feladatokra – mondta Hadházy Ákos. Kifejtette: az Oktatási Hivatal, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Educatio Nonprofit Kft.

50–80 ezer forintos szakértői napidíjért kötött szerződéseket. – A kabinet kizárólag azért vezetett be „ostoba tantervet, adminisztrációs terheket és minősítési rendszert”, hogy ellophassa a felvehető uniós forrásokat – jelentette ki Hadházy. Az OH szerint „az ellenzék összehangolt támadást folytat az állami oktatásirányítás ellen,” és visszautasítja „a megalapozatlan vádakat”.

Tegnap az Egri Törvényszéken elkezdődött annak a 63 gyöngyöspatai roma diáknak a pere, akik  összesen 209 millió forintra perelték be a Kliket. A Kúria korábban megállapította: jogellenesen különítették el őket társaiktól az általános iskolában, amiért a Klik a felelős.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu