Többen kötnek házasságot

Bár több az esküvő, a válások és az özvegyülések miatt több házasság szűnik meg, mint ahány új létrejön.
Vasárnap kezdődik a Házasság hete idei programsorozata  keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával.

Jelentősen emelkedett tavaly a házasságkötések száma: január és november között 43.190 frigyet anyakönyveztek, 6241-gyel többet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. Nemcsak összességében nőtt az esküvők száma, hanem minden hónapban felülmúlta a 2014-es adatokat. A legnagyobb emelkedés októberben volt tapasztalható, amikor 37%-kal többen kötöttek házasságot, mint egy évvel korábban abban a hónapban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A házasodási kedv tovább élénkül: a magyar népesség lassacskán maga mögött hagyja a 2010-es mélypontot, amikor csupán 35.520 frigyet kötöttek, ami az egyik legalacsonyabb érték volt a statisztika eddigi történetében. Az elmúlt 15 évben a legtöbben 2002-ben házasodtak, akkor 46.008 pár mondta ki a boldogító igent. Hogy az emelkedés mely korcsoportoknak köszönhető leginkább, az az előzetes adatokból nem derül ki. 2014-ben a 30 év feletti párok kötöttek gyakrabban házasságot az előző évhez képest.

A tavaly lezárt válásokról sincs még adat. E téren 2014-es a legfrissebb statisztika, akkor a bíróságok 19.576 válást mondtak ki, 633-mal kevesebbet, mint az azt megelőző esztendőben. A szakemberek a csökkenést figyelemre méltónak nevezték, megjegyezve: az elmúlt évtizedben magas szinten stagnált, 2004 és 2007 között pedig növekedett a megszűnt házasságok száma.

Hozzátették azt is, hogy a házasságok mérlege 37 év óta folyamatosan negatív, vagyis több házasság szűnik meg válás és özvegyülés miatt, mint amennyi új létrejön.

Az egyéni motivációk mellett gazdasági és jogi megfontolások is a házasság felé tolhatják a párokat.

Szempont lehet például az első házasok adókedvezménye. A lényege: 2015-től minden olyan házaspár, amelynek legalább egyik tagja első házasságát köti, 24 hónapon keresztül, de legfeljebb a családi kedvezményre való jogosultság megnyíltáig együttesen havi 5000 forint adócsökkenést eredményező mértékben csökkentheti az adóalapját.

A január óta igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt („csok”) – bár még tartja magát a tévhit – nemcsak házasok, hanem élettársi, illetve azonos nemű, bejegyzett élettársi kapcsolatban élők, elvált és egyedülálló szülők is igényelhetik, így nem valószínű, hogy pusztán ennek bevezetése miatt tovább emelkedik majd a házasságok száma.

Jogi szempontból egyszerűbbnek tűnhet a házasság, mivel a 2014-ben életbe lépő új polgári törvénykönyv nem hozott olyan változásokat, amelyek miatt „biztonságosabbá” vált volna az élettársi kapcsolat azok számára, akik nem kívánnak házasodni.

Az élettársaknak továbbra is szerződniük érdemes, hiszen náluk más szabályok vonatkoznak például az öröklésre, vagy arra az esetre, ha különválnak. Sőt, az élettársak egymás közeli hozzátartozójának sem számítanak – mint a szülők, a gyerekek, a testvérek, illetve a házastársak –, emiatt nem fogadhatnak közösen örökbe gyereket.
 

További érdekességek

83.763 gyermek jött világra 2015 első tizenegy hónapjában, mindössze 95-tel – 0,1 százalékkal – több, mint az előző év azonos időszakában.

Az elhunytak száma 120.063 fő volt, ami 4,8%-kal, számszerűen 5468-cal haladta meg a 2014. január–novemberit.

A természetes fogyás 5373 fővel nőtt, mivel a halálozások száma nagyobb mértékben emelkedett, mint a születéseké.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu