Átalakuló pályaudvarok

Egy éven belül másodszor kérte fel a kormány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy gondolja végig a Déli pályaudvar jövőjét, a vasúti és utasforgalom Kelenföldre költöztetésének lehetőségét.
A kérdés először tavaly márciusban vetődött fel, mert az év elején kődarabok hullottak a sínekre a Délibe vezető alagútnál, emiatt két hónapon át csak Kelenföldig közlekedtek a vonatok. Idén január végén az egyik Kormányinfó tájékoztatón is előkerült a téma.

Válaszok nincsenek

Hogy a tavaly elrendelt vizsgálat milyen eredményre jutott, lezárult-e egyáltalán, nem lehet tudni, hivatalos információra ezzel kapcsolatban nem bukkantunk. Bár a tárca az elmúlt hetekben több médiumnak is megerősítette, hogy jelenleg is elemzi a lehetőségeket, az elképzelhető forgatókönyvekkel, időzítéssel és finanszírozással kapcsolatos kérdéseinkre nyolc nap után sem kaptunk választ.

A MÁV-nál is érdeklődtünk arról, hogy a Déli bezárása esetén a Kelenföldi pályaudvar át tudná-e venni a jelenlegi forgalmat, vagy szükség lenne-e fejlesztésekre, és ha igen, milyenekre. Kérdéseinkre szűkszavú válaszban a kommunikációs osztály türelmet kért, mondván, a vasúttársaságnak egyik kérdéskörben sincs tudomása hivatalos döntésről.

Kelenföld nem bírnáA MÁV tavaly, a Déli bezárása idején az Index hasonló kérdéseire azt válaszolta: a Kelenföldi pályaudvar a kapacitása határán működik, és több okból sem tudja átvenni a másik pályaudvar forgalmát. Egyrészt azért, mert az állomás vágányhálózata nem alkalmas a vonatok szerelvényeinek tárolására, felkészítésére, kisebb javítására. Másrészt, mert ez az állomás a nyugati vasúti összeköttetések egykapus kiszolgálója is, jelentős tehervonat-forgalommal.

Végül pedig azért, mert az őrmezői oldalon tervezett P+R parkoló építése miatt az állomás eredetileg 28 vágányos vágányhálózata 20 vágányra korlátozódott, jelentősen csökkentve az átbocsátóképességét.A Déli bezárásának ötlete évtizedek óta rendszeresen előkerül. Amióta azonban az alagút tavalyi megcsúszása miatt elkerülték a vonatok a pályaudvart, arról is újabb és újabb elképzelések láttak napvilágot, hogyan alakulhatna át a környék.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter parkosítást említett. Sajtóhírek szerint ez annyit jelentene, hogy a Vérmező folytatásaként újabb zöld terület, esetleg egy P+R parkoló jönne létre a mostani peronok helyén. Tavaly azonban az is felmerült, hogy ezen a részen épülhetne meg az új budai kórházkomplexum.

Van még ötlet

A kormány a Nyugatit sem hagyná érintetlenül, a nagyszabású tervek miatt akár két évre is lezárhatnák a pályaudvart. A legutóbb ismertetett elképzelések szerint újjáépítenék és átalakítanák a Gustave Eiffel tervezte csarnoképületet, a vágányokat a föld alá vezetnék, és zöld, parkos sávval kötnék össze az általakuló Városligettel.   


 
A koncepcióról az ötletadó Finta József építész a Népszabadságnak korábban azt mondta: „lenne benne domb, kisvasút, tó, vízesés, csendes zugok és pezsgő sétányok kávézókkal, éttermekkel. A gyerekeket játszóterek, mászófal, tudományos interaktív játszóház és kisállat-simogató várná, és legfőként sok fű és fa.”

A hírek szerint a kormány ma tárgyal újra az elképzelésekről.

A mérnökök nem zárnák be a Délit

Nem ért egyet a Déli pályaudvar bezárásával a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozatának elnöksége. A megszüntetés lehetőségéről legutóbb 2001-ben készült átfogó vizsgálat, amely arra jutott, hogy a pályaudvar megszüntetése indokolatlan – írták januári nyilatkozatukban.

A Déli feladatköre a főváros vasúthálózati rendszerében nem, vagy csak rendkívül nagy költségigénnyel és az utazóközönséget hátrányosan érintően pótolható. Támogatnák a felesleges üzemi és egyéb területek más célú felhasználását – például közpark vagy ugyanakkor parkoló létesítését –, de csak a megtartandó vasúti személyközlekedési létesítmények mellé-, alá- vagy fölépítésével.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu