Egyre több a közmunkás

Tavaly novemberben 43 százalékkal több közfoglalkoztatott dolgozott, mint egy évvel korábban.
Egyre növekszik a közmunkások száma, és jelentős részben ennek köszönhető a foglalkoztatottság javulása is. Tavaly novemberben átlagosan 219 ezer ember dolgozott közfoglalkoztatottként a Belügyminisztérium adatai szerint. Ez 43 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, 152 ezres létszám. Az emelkedő trend hosszabb időtávon is kirajzolódik: 2015 első tizenegy hónapját nézve átlagosan 206 ezer volt a közmunkások száma, míg a 2014-es hasonló időszakban 180 ezer.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi gyorstájékoztatója szerint a foglalkoztatás bővülésének csaknem fele a közmunkások számának emelkedésével magyarázható. Tavaly október és decemberben között 4 millió 259 ezer volt a foglalkoztatottak száma hazánkban, ami 118 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

A növekedéshez a hazai munkaerőpiac 58 ezer fővel járult hozzá, míg a közfoglalkoztatottak köre 54 ezerrel bővült. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon 1,5%-os, míg a közfoglalkoztatás terén több mint 30%-os volt a növekedés. (Külföldön 6 ezerrel dolgoztak többen, ebben a körben 5,4 százalék volt az emelkedés.)

A tavalyi 270 milliárd forint után idén már 340 milliárdot fordítana a kormány a közfoglalkoztatásra. Azt viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium is kifogásolja, írja a napi.hu, hogy az elmúlt évek alapján a közfoglalkoztatottak mindössze 11-13%-a tud kilépni a versenyszférába.

A tárca ezért február elsején elindította a „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” programot, amelynek célja, hogy 20-25 ezer közmunkás helyezkedjen el a versenyszférában. Az év végéig tartó projekt keretösszege 3 milliárd forint, ebből fizetik az elhelyezkedési juttatást. Ennek összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő juttatás havi 22.800 forintos összegével.

A pénz akkor jár, ha egy közmunkás elhelyezkedik a munkaerőpiacon, és addig, amíg a közfoglalkoztatási jogviszonya fennállt volna. Vagyis, ha valakinek nyolc hónapra szól a közmunkásszerződése, de két hónap után munkát talál, hat hónapig még megkapja a 22.800 forintot is.
 

Szövetség alakult

Februártól kezd el működni a Magyar Közmun­kások Érdekvédelmi Szövetsége.

A szervezetet Németh István, Gyöngyfa volt polgármestere alapította, aki egy éve mondott le a polgármesteri  megbízatásáról.

Döntését azzal indokolta, hogy szerinte csalást, sikkasztást és okirat-hamisítást követnek el azok a polgármesterek, akik köz­munkásokat foglalkoztatnak településükön.

A településvezetők azzal követik el a törvénysértést, hogy igazolják: a közmunkások dolgoznak, ám ez nem igaz, a polgármesterek pedig csak herdálják az ország pénzét.

Azért hozták létre a szervezetet, hogy egy-két polgármestert bíróság elé állítsanak – mondta Németh István a HírTV-nek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu