Csak a gyerekek száma számít

Újra változtak az otthonteremtési támogatás feltételei.
A családi otthonteremtési kedvezmény mértéke csak a gyerekszámtól függ az új rendelet szerint. A főbb változások: nem számít a használt lakás alapterülete a támogatás összegénél; az új lakásba költözők megtarthatják régi lakásukat, az áfa-visszaigénylésnél is eltörölték az ingatlantulajdonra vonatkozó korlátozást, de csak 2015-től fogadhatók el számlák; közmunkások is vásárolhatnak használt ingatlant vissza nem térítendő támogatással;  külterületi ingatlanra is igényelhető a csok, ezért fúrt kút is számíthat ivóvízellátásnak, és a szennyvízvezeték sem kötelező. A szocpolosok is részt vehetnek a csokban: ők a különbözetet igényelhetik.

A Fidesz szerint ezzel a kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy szinte bárki részesülhet a vissza nem térítendő támogatásból, ha van gyereke vagy gyerekvállalás előtt áll. Az LMP szerint viszont a csok valójában nem a rászorulók – a megtakarítással nem rendelkező párok –, hanem a gazdagok lakásszerzését támogatja, és inkább az építőipart élénkítő program, mint otthonteremtési támogatás. Az ellenzék szerint „luxuspaloták” is épülhetnek majd állami támogatásból, mivel nem lesz 30 milliós értékhatár, és at ingatlanhalmozás is lehetséges.

Az ingatlan.com adatai szerint a csok bejelentése, december óta a 40 négyzetméter fölötti téglaépítésű használt lakások átlagos négyzetméterára országosan 2 százalékkal nőtt (338 ezer forint), Budapesten pedig 3,3 százalékkal (427 ezer forint).

Használt lakásnál:

Összegek: 1 gyerek után 600 ezer, kettő után 1,430 millió, három után 2,2 millió, négy vagy több után 2,750 millió forint támogatás igényelhető.

Minimum nagyság: a lakás hasznos területe egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négy vagy több gyereknél 70 nm²-nek kell legyen.

Vételár: a használt ingatlan vételára legfeljebb 35 millió forint lehet.

Bővíthető is egy már meglévő ingatlan a támogatásból.

A házasság csak akkor előfeltétel, ha vállalt, de még meg nem született gyerek után igényel egy pár támogatást. Ez esetben egyiküknek 40 év alatt kell lennie, és legfeljebb két gyerek vállalható előre. Egy gyereknek legfeljebb 4 éven belül meg kellszületnie, kettőre 8 év van.

Ki számít gyereknek?
A magzat 24. héttől és vér szerinti vagy örökbefogadott gyerek 20 éves koráig. (Ha felsőoktatásban nappali tagozaton tanul 25 éves koráig.) A gyerekeknek, akikre a támogatást igényelték, 10 évig a lakásban kell élniük. Más lakásban legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada lehet az csok-ot igénylőinek.

Új lakásnál

Összegek: 1 gyerek után 600 ezer, kettő után 2,6 millió, három vagy több gyerek után 10 millió, forint támogatás igényelhető. Minimum nagyság: a lakás hasznos területe egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál vagy több gyereknél 60 nm² kell legyen.

Vételár: nincs korlátozva.

A házasság csak akkor előfeltétel, ha a vállalt gyerek után igényel egy pár támogatást. Ez esetben egyiküknek 40 év alatt kell lennie. Gyermektelen házaspár legfeljebb 3, egy gyerekes 2, kétgyerekes 1 gyereket vállalhat előre.

Egy gyereknek 4, kettőnek 8, három vagy több vállalt gyereknek 10 éven belül kell megszületnie. A gyerekeknek, akikre a támogatást igényelték, 10 évig a lakásban kell élniük.

Örökbefogadás: a gyerekvállalás teljesítése az örökbefogadás is, és ha később kerül bírósági vagy hatósági végzéssel vér szerinti gyerek a háztartásba.

Hitel: a három vagy több gyermeket vállaló családok 10 millió forintig 3%-os kamattámogatást kaphatnak 25 évre, és ilyenkor sincs 30 milliós plafon az ingatlan nettó értékében.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu