Több ezren tüntettek a pedagógusokkal

Noha a nemrég kinevezett oktatási államtitkár, Palkovics László okafogyottnak nevezte a demonstrációt, és a rendezvény fél 10-es kezdetétől a végéig esett az eső, a szombati pedagógustüntetés résztvevői mégis megtöltötték az egész Kossuth Lajos teret.
Sőt a rendezőknek – mivel csak a térre volt engedélyük – többször is fel kellett szólítaniuk a tömeget: próbáljanak közelebb jönni a színpadhoz, hogy ne foglalják el a környező utcákat is.

A szombati demonstrációban kicsúcsosodó kezdeményezés Miskolcról indult, amikor a Herman Ottó Gimnázium tanári kara nyílt levélben emelte fel a szavát az oktatás problémái, a tanárok, diákok helyzete miatt és a Klik ellen. A tiltakozáshoz egyre több iskola, tanár és diák csatlakozott, az oktatás állapotával elégedetlenek szombaton, a Jászai Mari téren találkoztak, ahonnan a Kossuth térre vonultak.

A középpontban az oktatás állt, de más szervezetek is csatlakoztak a tüntetéshez, ott volt például a vasutas-szakszervezet is. Felszólalt a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) és az Autonóm Területi Szakszervezeteknek a képviselője, a Herman Ottó Gimnázium egy tanára, egy diák, egy szülő és a fekete ruhás nővérként ismert Sándor Mária.– A kormány nagy reformja olyan oktatási rendszert hozott létre, amely rossz a gyermeknek, a pedagógusnak, a nevelő-oktató munkavállalónak, a szülőnek és az egész országnak – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: a pénteki tárgyalások eredménytelenek voltak, és újra kiderült: a végső döntéseket Orbán Viktor miniszterelnök hozza, kormányzati képviselete csak azt mondhatja, amire engedélyt kapott. – Nem kormánypropagandára, látszatintézkedésekre, stadionokra van szükség, hanem létbiztonságra és kiszámítható jövőre – mondta Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke. Mendrey László, a PSZ elnöke szerint az oktatás iránya elhibázott, helyzete aggasztó.

Ön inkább egyetért vagy sem a pedagógusok követeléseivel?


Forrás: Publicus

A demonstrációt annak bizonyítéka-ként, hogy nem balhézni jöttek,
ötperces néma csönddel zárták.

A héten tartotta a Fidesz-frakció kihelyezett ülését Lillafüreden. A zárt körű rendezvényen az oktatás és a Klik helyzete is téma volt. Sajtóhírek szerint Orbán Viktor kormányfő azt mondta: 2018 előtt nem jöhet szóba a Klik feldarabolása, akkor majd megvizsgálják, érdemes-e fenntartani a szervezetet.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu