Többet adakoznak az áruházláncok

A kidobott élelmiszer mennyisége évente 1,8 millió tonnára tehető. Több tízezer tonnányi élelmiszer lenne még megmenthető. 
Egy friss francia rendelkezés szerint a nagyáruházak a még fogyasztható élelmiszert nem tehetik ehetetlenné. Ugyan Magyarországon nem a kiskereskedelem felel a kidobott, lejárt élelmiszerek javáért, de ha a boltokban sikerül megelőzni az élelem szemétté válását, az nagy lépést jelent.

Javuló tendencia

Pontos adatok nincsenek a hazai élelmiszer-pazarlás mértékéről, de 1,8 millió tonnára tehető az évente kidobott élelem mennyisége Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint. Ennek kis része keletkezik a kereskedelemben, de így is több tízezer tonnányi élelmiszer lenne menthető a szakember szerint. A helyzet ugyanakkor egyre javul, ők már a Tescóval, a Metróval, az Auchannal, a Cooppal és a Penny Markettel dolgoznak együtt.

– A Tesco, a Metro és az Auchan esetében három éve boltonként vesszük át az aznap lejáró termékeket, és a közvetlen közelben éló rászorulóknak juttatjuk el őket. Partnerszervezeteink mennek el az áruházakba, és ők osztják ki az élelmiszereket is – mondja, hozzátéve, a vasárnapi zárva tartás nekik annyiban kedvezett, hogy szombat este a vasárnapi lejáratos árukat is megkapják.

Leginkább kenyeret, péksüteményt, zöldséget, gyümölcsöt, tejet és húsárut kapnak, mivel ezeket a gyors lejáratú termékeket a legnehezebb kezelni – a vevő elvárja, hogy zárás előtt is legyen belőlük a polcon elegendő mennyiségben. Emellett kis mennyiségű tartós terméket, valamint esztétikai hibás árut, szezon utáni vagy promóciós termékeket is kapnak.

Embernek és állatnak

Az adományozás gyakorlati oldaláról a Tesco sajtóosztályától megtudtuk: az élelmiszerbankkal már 2007 óta együtt dolgoznak, a napi élelmiszer-felesleget 2014 óta gyűjtik, azt megelőzően szezonális édességgel és adománykonvojokkal járultak hozzá a munkájukhoz. – 2014 szeptemberétől 2015 novemberéig összesen 300 millió forint értékben, mintegy 685 tonnányi termékkel, elsősorban pékáruval támogattuk az élelmiszerbank munkáját – írták. A programban jelenleg 64 hipermaketjük vesz részt. 

A Spar az állatvédelmi alapítványokat és egyesületeket támogatja élelmiszer-felesleggel: az állati takarmányozásra alkalmas, eladhatatlan zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, tejet s húskészítményt 101 szervezet közt osztják el. Az el nem adományozott élelmiszer-melléktermékeket 2010 óta biogázüzemben hasznosítják: évi 1900 tonna melléktermékből 1,33 millió kWh energiát termelnek, amely körülbelül 3010 háztartás éves áramfogyasztásának felel meg. Két éve a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal is partnerséget tartanak fenn.

Pozitív ösztönzés kell

A francia intézkedés kifejezet­ten tiltó, lehetséges előnyeiről, egy esetleges hasonló hazai tiltás bevezetéséről is megkérdeztük a magyar élelmiszerbank elnökét. Cseh Balázs elmondta: a következményeket még nem látják, a francia élelmiszerbankokkal mindenképpen konzultálnak majd, de ők maguk inkább pozitív ösztönzésre sarkallnák a hazai jogalkotókat, azzal együtt, hogy fontos lépésnek tartja, hogy a pazarlás ellen kormányzati szinten léptek fel. 

El is tér ugyanakkor a francia rendszer a hazaitól. Tévesen terjedt el, hogy a francia törvény szerint láncok nem dobhatják ki a lejárt élelmiszert: azt tiltották be, hogy a még fogyasztható termékeket tegyék tudatosan fogyaszthatatlanná, ezt tette ugyanis egy bolt a korábban szemétbe dobott, hajléktalanokat vonzó élelmiszerrel. Az itthoni gyakorlattal ellentétben ugyanis az ottani üzletekben az élelmiszer jelentős része nincs a pulton a lejáratig.

– Az élelmiszer-adományozás olyan áruházlánci döntés, amely mérlegeli, hogy jobb-e, ha nem tartják az utolsó pillanatig a polcon a terméket – kockáztatva, hogy ezzel potenciálisan bevételt veszítenek. Az adományozással ugyanakkor megspórolható a megsemmisítés költsége. Emellett bizalmi kérdés is egyben – mondta el Cseh Balázs. Lehet ugyanis kockázata a másodlagos kereskedelemnek – ennek megelőzésére ők keményen elszámoltatják partnerszervezeteiket –, és tarthat attól is az áruház, hogy nem megfelelő állapotban érkezik az adományozotthoz a termék, megbetegedést okozva. A megfelelő szállítási móddal ugyanakkor ez is kiküszöbölhető, így a kidobandónak vélt élelmiszer nagy segítség lehet azoknak, akik még az aznapi lejáratos, akciós élelmiszerekre sem tudnak költeni.    

A polcról az asztalra

Az adományok minőségét az élelmiszerbank nem vizsgálja, nekik azt kell biztosítaniuk, hogy a rászorulókhoz megfelelő módon szállítva – ha kell, akkor hűtve – jussanak el az élelmiszerek.

Aznap elfogyasztani a magánszemélyeknek azonban nem mindent muszáj: választhatnak, hogy azonnal elfogyasztják, lefagyasztják, vagy megfőzik és még napokig fogyasztják az élelmiszert.

Az élelmiszerbank viszont nem fagyaszt­hat, nekik minden élelmiszert a kereskedelmi forgalmazókhoz hasonló feltételek mellett kell kezelniük.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu