Árvíz: folyamatos a készültség Borsodban

Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folyamatos a készültség az árvíz miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Hajdu Márton közölte: folyamatosan dolgoznak, hogy minden településrészt meg tudjanak védeni. A védekezéshez minden feltétel adott - tette hozzá.

Elmondta: a meteorológia helyzet nem kedvező, hiszen az előrejelzések szerint esős idő várható a következő napokban. Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye, illetve az Északi-középhegység vízfolyásai jelenthetnek problémát.

Hajdu Márton közölte azt is, hogy az Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is gondot okoz a belvíz.

A Balaton vízállása is magas, ezért a déli parton folyamatos az ellenőrzés - mondta.

A Hortobágy-Berettyó mentén is készültség van

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyó főcsatorna mentén a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) kedden - közölte az igazgatóság vezetője.

Bara Sándor védelemvezető tájékoztatása szerint a készültséget a Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon, a mértékadó borzi vízmérce 261 centiméteres vízszintje mellett, áradó vízállásánál rendelték el.

Az elmúlt napokban a főcsatorna vízgyűjtőjén lehullott csapadék (10 nap alatt 35-40 milliméter, ami egyhavi mennyiségnek felel meg), valamint a belvízi beemelések miatt emelkedett meg a Hortobágy-Berettyó vízszintje.

A következő napokban további lassú áradás várható a főcsatornán. Az elsőfokú árvízvédelmi készültség idején folyamatos figyelő és őrszolgálatot látnak el a Tivizig szakemberei a védvonalon - tette hozzá az igazgató.

Több mint húszezer hektár van víz alatt a Közép-Tisza vidékén

Jelentősen nőtt, meghaladta a húszezer hektárt a belvízzel elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén a hétfőn lehullott csapadék miatt - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) sajtóreferense kedden.

Laczi Zoltán tájékoztatása szerint az elöntött földterületből 7550 hektár vetés, 4790 hektár szántó.

A teljes elöntésből 14.500 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 4940 hektárt Heves, 850 hektárt Pest, 250 hektárt Csongrád, 150 hektárt pedig Bács-Kiskun megyében regisztrálták - közölte.

A sajtóreferens elmondta: másodfokú a készenlét a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási és a kiskörei, elsőfokú a kunhegyesi, a cibakházi és a tiszakécskei szakaszon.

Hozzátette: az elmúlt 24 órában ötven stabil szivattyútelep és hat mobil szivattyúállás együttesen 3,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, ez az előző napi mennyiségnek több mint a kétszerese.

A belvízi védekezésben hétfőn az igazgatóság 89 dolgozója vett részt. A munkát a vízügyi társigazgatóságtól, a győri székhelyű Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól (Éduvizig) kedden érkező 13 szakember segíti - jegyezte meg.

Az önkormányzatok közül elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jásztelek és Fegyvernek, másodfokban védekezik Sarud - közölte.

Laczi Zoltán elmondta: a Zagyva a térségben ismét árad, a vízállása 461 centiméterre emelkedett, ezért másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Jászberény és Jásztelek között.

A Tisza ugyancsak árad, kedd reggel 530 centimétert mutatott a vízmérce Szolnoknál, ez 120 centiméterrel marad az elsőfokú készültség szintje alatt - tájékoztatott a sajtóreferens.

Árad a Hortobágy-Berettyó is - közölte Laczi Zoltán.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu