MSZP: pereket akar ellehetetleníteni a postatörvény módosítása

A szocialista Tóth Bertalan azt vélelmezi, hogy azért módosítják a postatörvényt, hogy a cégnek ne kelljen teljesítenie közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérelmeit.
Ma tárgyalja a parlament azt a kormánypárti javaslatot, amely szerint semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a posta üzleti tevékenysége szempontjából.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy perei vannak folyamatban, mert a posta és leányvállalatai nem teljesítették közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérelmeit.
 

Ha egy állampolgár elhelyezi megtakarítását a postánál, a pénzzel mi történik? Erre volt kíváncsi Tóth Bertalan.


Szerinte ez a pénz részben magántulajdonban lévő társaságokhoz vándorol, de ilyen cégek kezelik a postai kártyás fizetéseket is. Arra volt kíváncsi - folytatta -, hogy a "Spéder-birodalom" fizet-e ezekért szolgáltatásokért.

Az MSZP-s politikus közölte, a posta "közös vállalatban" működik az FHB-val, amelynek Spéder Zoltán az igazgatósági elnöke.

Tóth Bertalan szerint a törvényjavaslat kormányzati indokai "szó szerint" ugyanazok, mint az általa indított perekben az FHB ügyvédeinek érvei. A képviselő azt mondta, az ő személyére szabják a jogalkotást, hogy ellehetetlenítsék a pereit, amelyekből az egyikben márciusra várható az elsőfokú ítélet.

A parlamentben a napirend előtti felszólalásokban a politikus azt is szóvá tette, hogy a posta menedzsmentjének 150 százalékkal nőtt a fizetése, miközben az alkalmazottak 1-4 százalékos emelést kaptak 2016-ban. 

Mint mondta, Szarka Zsoltnak, a posta vezérigazgatójának 2-ről 5 millió forintra nőtt a fizetése, de emellett felügyelőbizottsági tagságai is vannak. Példaként a Takarékbankot és az FHB-t említette, amelyekben a posta részvényes. Azt firtatta, hogy a vezérigazgató a testületi üléseken milyen érdekeket képvisel: a Magyar Posta vagy a magáncégek, esetleg a fideszes háttérország érdekeit. 

Péterfalvi: nem teljesen alkotmányos

Az előterjesztésről Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke azt közölte, hogy nem felel meg maradéktalanul az alkotmányos követelményeknek. A hatóság vezetője szerint ugyanis bár az állami tulajdonú cégeknél is fennállhat méltányolható érdek az üzleti adatok, információk titokban maradásához, azonban a javaslat aránytalanul korlátozná a posta tevékenységének és gazdálkodásának ellenőrizhetőségét.

Ellenzik

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke módosító javaslatban kezdeményezi, hogy a postatörvény tervezett módosítása ne vegye ki a Magyar Postát az infotörvény hatálya alól.

 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu