Nehezítik itthon a civilek munkáját

Az emberi jogi csoportok és aktivisták megbélyegzésétől és megfélemlítésétől való tartózkodásra szólította fel a kormányt Michel Forst, az ENSZ független emberjogi szakértője.
Kilenc napig vizsgálódott Magyarországon Forst. Jövő tavaszra készít részletes jelentést az összegyűjtött anyagok, valamint a bizonyítékok alapján. Forst a minisztériumok mellett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Legfőbb Ügyészség, az Alkotmánybíróság, a Kúria és az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal képviselőivel is tárgyalt a civilek mellett, tapasztalatait Budapesten, Miskolcon és Szegeden gyűjtötte. Ez volt az első ilyen irányú vizsgálat hazánkban.

Az állam dolga lenne

A jelentéstevő tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: az emberi jogok védelme elsődlegesen az állam feladata lenne, és kötelessége lenne a megfelelő környezetet is biztosítani az emberjogi munka végzéséhez. Ehhez képest úgy látta, hogy bár az emberjogi szervezetek hatékonyan végzik a munkájukat, de meglehetősen polarizált, átpolitizált helyzetben kell dolgozniuk. Szerinte kísérletek irányulnak arra, hogy tevékenységük legitimitását megkérdőjelezzék, hírnevüket rontsák, adminisztratív terhekkel és pénzügyi nyomással ellehetetlenítsék működésüket. A médiából is gyakran kiszorulnak a civilek.

Kisebb szólásszabadság

Forst szerint az elmúlt öt évben elfogadott több mint ezer új jogszabállyal meggyengült hazánkban a demokrácia. Az alkotmány módosításai miatt az Alkotmánybíróság szerepe is gyengült szerinte, úgy véli, az állam a korábbinál jobban kontrollálja a bíróságokat, a médiát, és a vallási szervezetekre is nagy hatása van.

A szakértő elmondta: az egykori legendás sajtószabadság helyére olyan rendszer lépett, melyben a kritikai észrevételt megfogalmazó újságíróknak nem nyilatkoznak, illetve ők nem jutnak be sajtóeseményekre, elveszthetik az állásukat is. Megállapította, hogy közérdekű adatokhoz is nehezebb hozzáférni. Szerinte önkénteseket, jogvédőket, újságírókat és megfigyelő szervezeteket is gyakran vádolnak rágalmazással.

A Norvég Civil Alap támogatta szervezetek elleni támadásokról szinte mindenkitől aggasztó jelenségként hallott: kiemelte, hogy az érintettekkel szemben nem alkalmazták az ártatlanság vélelmét, a vezető tisztviselők megbélyegző kijelentéseket tettek a szervezetekre.

A gyülekezés szabadságával kapcsolatos észrevételek közt a Terrorelhárítási Központ (TEK) migránsokkal szembeni túlzó erőszakos fellépése mellett kiemelte azt is, hogy a hétvégi pedagógustüntetést szervezőket közvetve megfenyegették.

Aktivistából „ügynök”

A legnehezebb helyzetben levő csoportok jogait védőket is fenyegetik: a nőjogok, az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) emberek jogai, a gazdasági, társadalmi vagy kulturális jogok, illetve a környezetvédelem területén dolgozók tapasztalhatnak ilyesmit, a romákat és a migránsokat segítőkkel együtt.

– A régóta, széles körben jellemző idegengyűlölet miatt a roma aktivisták veszélynek vannak kitéve, sokan közvetlen támadásról számolnak be – mondta. Ezek közt fizikai erőszak ugyanúgy szerepel, mint telefonon vagy interneten való fenyegetőzés.

Szintén aggasztó jelenségként írta le a jelentéstevő azt is, hogy az emberjogi szervezeteket politikai tevékenységgel vádolják, politikai szervezetként utalva rájuk, vagy idegen érdekeket kiszolgáló, fizetett politikai aktivistákként, külföldi ügynökként írják le a hatóságok a civileket, ezzel is megpróbálva elhallgattatni őket.

További lépések

A kormányzat reakciója az első, tízoldalas jelentésre Forst szerint pozitív volt, bár nem örültek a kritikáknak.

Bizottságot állítottak fel a további konkrét lépések megvitatására.

Egy következő látogatás lehetősége is felmerült, melyen egy vagy két év múlva áttekintené, sikerült-e érdemben változásokat elérni.

A végső jelentésben konkrét bizonyítékokkal fogja alátámasztani kijelentéseit, ehhez a közeljövőben kap majd dokumentumokat.

A kormányzati tisztviselőknek azt üzente, fontos lenne, hogy ne aggassanak jelzőket a civilekre, és ne aposztrofálják őket ügynököknek.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu