Kockás ingesek országszerte

Pénteken százak vonultak az utcára, hogy a zuglói Teleki Blanka Gimnázium előtt biztosítsák szolidaritásukról az iskola dolgozóit.
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ugyanis lehetetlen mennyiségű dokumentumot kért be a múlt héten Pukli István igazgatótól azzal kapcsolatban, hogy a gimnázium tanárai elmentek a miskolci pedagógustüntetésre, és ezért elmaradt néhány óra.

– Elegünk van a kormány pökhendi, lekezelő stílusából – mondta beszédében egy kölcseys tanár. „Nem félünk, nem félünk!” – skandálták a tüntetők, tanárok, diákok vegyesen. – Tartsuk parázsban az országot! Most már nem tudnak minket ellehetetleníteni! – szólította föl az egybegyűlteket az egyik szervező.

Nem ez volt a hétvégén a szolidaritás egyetlen megnyilvánulása. Miután Klinghammer István fideszes exállamtitkár pár napja azt mondta: „pipa a kockás inges és borotválatlan” tanároktól, elárasztották az internetet a kockás inges képek.

Pénteken országszerte rengeteg diák is ezt a viseletet választotta. Cambridge-ből is érkezett üzenet: a neves egyetem magyar diákjai és professzorai kockás ingben jelezték szolidaritásukat. Kockás inges képet posztolt magáról Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő is.A pedagógusok az oktatási rendszer reformját, a Klik megszüntetését követelik.
Közben kiderült: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ősszel arra kért nyolc nagy gáz- és hat áramszolgáltatót, hogy április közepéig
késedelmes fizetésnél se szüneteltessék a szolgálta-tást az iskolákban.

– A legutóbbi idők kormányzati kommunikációjával szemben a Nemzeti Pedagógus Karnak nincs újabb bérkövetelése – közölte Horváth Péter. A kar elnöke félrevezetőnek nevezte, hogy a nyilatkozók 26 kötelező tanítási óráról beszélnek, amit a pedagógusok 22-re akarnak csökkenteni, hiszen a hatályos jogszabályok szerint az iskolákban dolgozó tanítók és tanárok a 22 tanítási órával is teljesítik kötelezettségeiket. Szükségesnek tartják a pedagógusbérek értékállóságának biztosítását a „vetítési alap” legalább az inflációhoz való igazításával.

Sztrájkbizottság

Mindaddig folytatja a tárgyalásokat a pedagógusok sztrájkbizottsága a kormány képviselőivel, ameddig lát reményt a megegyezésre a köznevelés vitás kérdéseiben.

A sztrájkbizottság várja, hogy a kormány képviselői küldjék meg azt a megállapodástervezetet, amely a további tárgyalások alapjául szolgál, s amelynek elkészítésére február 17-i határidővel vállalkoztak.

Visszautasítja a bizottság, hogy újabb béremelést követelne a pedagógusoknak. Követelésük az oktató-nevelő munkát segítőkre vonatkozik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu