Minden negyedik cégnél találtak feketemunkást

2015-ös ellenőrzései során csaknem 4500 esetben talált be nem jelentett alkalmazottat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Összesen több mint 17 000-szer ellenőrizték a munkaviszony bejelentését, ezek negyedénél tártak fel valamilyen mulasztást.

A NAV honlapján nyilvánosságra hozták azoknak a cégeknek, egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek a nevét, címét és adószámát, akiknek ügyében jogerős határozat született a be nem jelentett foglalkoztatásról. A „szégyenlistáról” két év után lehet lekerülni, ha az adózó nem követi el újra a jogsértést.

A táblázatban nem csak kisebb vállalkozások vannak: feketemunkásokat alkalmazott a budapesti Nagy Trans Hungary Zrt. fuvarozó cég, a kereskedelemben tevékenykedő Tapolca Coop Zrt., az idegenforgalommal foglalkozó Trophy Resort Nyrt.

Néhány ismertebb cégre is rábukkantunk, legalábbis erős a gyanúnk, hogy a cégnevek mögött ismert vállalkozások állnak. Szerepel a feketelistán a tavalyi év legjobb éttermének választott Alabárdost üzemeltető Alabárdos Étterem Kft., a Big Bus Budapest néven városnéző buszokkal foglalkozó City Sightseeing Kft. és a Petőfi Rendezvényközpontot (PeCsa) működtető Cortina Service Kft.
 
Munkaviszony-ellenőrzések


Forrás: NAV

A listáról több, véletlenszerűen kiválasztott vállalkozást próbáltunk megszólaltatni, miért nem jelentették be a dolgozóikat, de csak olyanok nyilatkoztak, amelyek elmondásuk szerint egyszeri hibát követtek el.

– Lebetegedett a kollégám, akinek egy hajnali szállítmányt kellett volna elvinnie, ezért egy barátunkat kértük meg, hogy vezesse a teherautót – emlékezett Ördögh Dávid, a szegedi Family Frucht zöldség-gyümölcs nagykereskedés vezetője. – Hajnali kettőkor nem tudtuk, hogyan kell őt bejelenteni, és egy közúti ellenőrzés során állították meg az ellenőrök. A „beugró” barát egyébként azóta is a cégnél dolgozik, legálisan.

A fővárosi Valentina Pékség tulajdonosa és ügyvezetője, a horvát Morina Besnik technikai hibának nevezte, hogy tavaly náluk is volt be nem jelentett alkalmazott. Mint mondta, a dolgozók ki- és bejelentésével foglalkozó kollégája elfelejtett szólni a könyvelőnek, ezért talált náluk a NAV egy be nem jelentett alkalmazottat a több mint húszból.

De ez már csak azért sem lehet náluk gyakorlat, tette hozzá, mert a dolgozóinak a zöme külföldi – horvát, szerb, koszovói –, és ha nem jelentené be őket a minimálbérnél magasabb összegre, tartózkodási engedélyt sem kapnának.

A NAV szerint a feketemunka leginkább a kereskedelem, a vendéglátás, az építőipar és a mezőgazdaság területén jellemző. Számos szabálytalanságot tártak fel a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, a nyomozási, személybiztonsági, illetve őrző-védő tevékenységet folytató vállalkozások körében, valamint általában a nagy élőmunka-igényű szolgáltatások – például takarítócégek – esetében.

Európai helyzet

A GDP 22,1 százaléka származott nem adózott munkavégzésből 2013-ban a munkaerő-piaci szolgáltató Randstad jelentése szerint.

A gazdasági válság kibontakozása után, 2009-ben 23,5 százalék volt a hazai mutató, és azóta csak évi néhány tizeddel javult a helyzet.

A szomszédos országok közül Szlovákiában 15, Ausztriában 7,5 százalék volt a feketemunka hányada. Szlovéniában 23, Horvátországban és Romániában
28 százalék volt a mutató.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu