Pereskedhet a ház, ha nem fizet a lakó

A közös költséggel tartozók ingatlanára jogerős végzés birtokában kerülhet a jövőben jelzálog.
A rosszabb helyzetben levő társasházakban akár a teljes éves költségvetés tizedénél is magasabbra rúghat a közösköltség-tartozás, mégis szigorítottak a módszeren, amellyel jelzálog kerülhet a nem fizető lakók ingatlanára. Tavaly év végéig háromhavi tartozás már elegendő volt arra, hogy a közös képviselő jelzáloggal terhelhesse az érintett lakásokat, ha a ház szervezeti és működési szabályzata erre felhatalmazta, de ha ez nem volt így, a lakóközösség gyűlésen is szavazhatott erről.

Háromhavonta újra és újra be lehetett jegyeztetni a jelzálogot addig, míg a lakó nem fizetett; ekkor nyolc napon belül engedélyt kellett kiadni annak törlésére. Mostantól viszont fizetési meghagyás, bírósági ítélet vagy a hátralékos elmaradásáról született írásos nyilatkozat is kell ehhez.

Milliókra rúghat

– A közösköltség-tartozás átlagosan 4-5 százaléka egy ház éves költségvetésének, de akár 10-14 százalékig is felmehet. Ez nem egy év alatt halmozódik fel, a kis tartozások pedig kezdenek kikopni – mondta a Metropolnak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének (MTOSZSZ) elnöke. A válság után szaporodtak el a nagyobb, akár több millióra is rúgó tartozások, melyeket általában a régi tulajdonosok halmoznak fel, nem pedig az ingatlant újonnan vásárlók.

fotó: Katona László

A jelzálog-szigorítás Kaplonyi szerint a gyakorlatban nem jelent akkora problémát, mivel a fizetési meghagyások kiadása felgyorsult, 60-80 napon belül jogerőre emelkedhetnek, ám baj lehet, ha ennél hamarabb kellene lépni, mert például a nem fizető tulajdonos eladja a lakást.

Figyelmetlenség

Ennek az intézkedésnek sem mindenkinél van ugyanakkor haszna. Az MTOSZSZ elnöke szerint a nagy tartozások kialakulását jól kalkulált közös költség megállapításával, illetve a felszólítás gyors kiküldésével meg lehet előzni.

– Van, aki csak hanyag, figyelmetlen: ha kap egy fizetési meghagyást, azonnal rendezi a tartozását, de később megint elfelejti majd befizetni az összeget. Olyan is van, akinek lenne miből kifizetnie a közös költséget, de ugyanezt az összeget inkább másra költi. Velük szemben kényszerítő eszközöket kell alkalmazni. Működik például az, ha bizonyos belső szolgáltatásokból, például a lifthasználatból kizárják a hátralékos lakókat. Meg lehet találni a működőképes eszközöket. Akinek viszont nincsen pénze, az a tizenkettedik jelzálog hatására sem fog fizetni – mondta Kaplonyi György.

Az ügyvédi szignó hat

A lakóközösségek egyébként tisztában vannak azzal, kik hátráltatják tartozásaikkal a ház életét, hiszen az éves beszámolókban albetétekre bontva szerepelnek a tartozások összegei, ezért igyekeznek a legtöbben legalább év végére rendezni pénzügyeiket. – Tudják azt is, ki az, aki tartozik, mégis minden este csönget nála a pizzafutár. Látják pontosan azt is, milyen költségekkel jár a behajtás, így, bár vannak, akik a tartozásokat látva azt mondják, akkor majd ők sem fizetnek, végül aztán mégsem tesznek így – mondta el a lakóközösségek hozzáállásáról az MTOSZSZ elnöke.Véleménye szerint a bankhitelek miatt előtérbe került jelzálogok hatására kevesen vannak, akik hisznek a jelzálog erejében, de az általában hatni szokott, ha ügyvédi aláírással érkezik felszólítás. A tartozások kezelésére hasznosnak tartaná, ha a magáncsőd hatálya alá tartozhatna a közösköltség-tartozás is – szerinte egy-két éven belül már így lehet majd.

A szigorítás oka

A tévedések, visszaélések megelőzésére szigorítottak a jelzálogbejegyzés mikéntjén a Földművelésügyi Minisztérium Origónak adott tájékoztatása szerint.

A bíróságra kerülő ügyek azt jelzik, valami nem egyértelmű, vita van a felek közt, ezért indokolt, hogy a lakásra ne kerülhessen automatikusan jelzálog.

Fizetési meghagyást a közjegyzőnek kell benyújtani, ő szólítja fel az adóst fizetésre, két alkalommal.

Jogerőre emelkedik a meghagyás, ha ennek nincs hatása, ha pedig a hátralékos vitatja a tartozást, perré alakul a folyamat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu