Már be is adták az új, vasárnapi zárva tartással kapcsolatos kérdést

Megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, mivel a Kúria kedden megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Így be lehet új kérdést nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni.
MSZP-s politikusok, kigyúrt, kopasz férfiak és egy idős hölgy is arra várt reggel óta, hogy a Kúria döntését követően újabb népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. Kisebb balhé is volt. Részletek itt.

Megelőzték az MSZP-t, nem ők nyújthattak be kérdést. Részletek alább.

Négy másodperccel előzték meg Nyakót és kérdését - írja az Index.

Gulyás: a Fidesz nem érintett az NVI-nél kialakult helyzetben sőt, szerinte az új választási törvény jobb mint a régi.

A DK szóvivőjének közleménye szerint Kubatov Gábor láncos kutyáira is szükség volt, hogy az emberek szabadon dönthessenek életükről.

A Jobbik arra is kíváncsi,
hogy mennyit és milyen pénzből fizettek az incidensben részt vevőknek, továbbá ki utasította őket és milyen jogcímen.

A Ferencvárosi Torna Club elhatárolódik a Nemzeti Választási irodánál feltűnő kopaszoktól.

A Fidesz a szocialistákat hibáztatja a választási irodánál történtek miatt. A párt szerint Erdösi Lászlóné férje a kormánypárt jelöltjével szemben lett polgármester Herceghalmon.

A DK kezdeményezi, hogy az ellenzék bojkottálja a parlament működését.


A Kúria kedden - az internetes oldalán közzétett végzés szerint - megváltoztatta az NVB határozatát, amelyben az novemberben hitelesítette a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést:
 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"


A népszavazási kérdést Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély nyújtotta be október 20-án, közvetlenül azt követően, hogy a Kúria elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Ezután nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, Simonné Gercsényi Gabriella fél perccel "előzte meg" Harangozó Tamást, az MSZP frakcióvezető-helyettesét.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a kérdést elutasította, mert ahhoz nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak. A kezdeményező október 30-án ismét benyújtotta kérdését, immáron az aláírásgyűjtő ívet is csatolva.

Az NVB többsége november 13-án hitelesítette a kérdést, azonban a hitelesítő határozat ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A Kúria ezt bírálta el kedden és megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem alapos.

A Kúria szerint ez a kérdés nem egyértelmű, mivel: az igenek jelenthetik egyrészt az, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva.

Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.

Mivel a korábbi kérdést nem hagyták jóvá, így a témában lehet újabbat benyújtani, ilyenkor az első kérdést fogadja be az NVI.


Ezek az új kérdések

Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint a Kúria döntése után nem sokkal hárman nyújtottak be népszavazási kérdést, ebből kettő érinti a vasárnapi boltzárat.

A vasárnapi boltzárral kapcsolatban elsőként Erdösi Lászlóné magánszemély kezdeményezése érkezett, az ő kérdése úgy szól:
 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"


A "blokkolásról" készült felvételek tanúsága szerint néhány másodperccel később Nyakó István, az MSZP politikusa "érkeztette" beadványát. A politikus magánszemélyként azt a kérdést nyújtotta be:
 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"


Mivel elsőként Erdösi Lászlóné kérdése érkezett be, azt fogja az NVB elbírálni, és Nyakó István kérdésének hitelesítését a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva valószínűleg megtagadja.Az NVI elnökének, Pálffy Ilonának öt napja van arra, hogy formai szempontból megvizsgálja a beadott kérdést, és ha megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor az NVB elé terjessze. A kérdés formai vizsgálatánál az NVI elnöke a többi között azt ellenőrzi, hogy a kérdéshez benyújtottak-e húsz és harminc közötti támogató aláírást, a kezdeményezőt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az adatvédelmi nyilvántartásba vette-e, valamint a benyújtó magánszemély közölte-e a nevét, a lakcímét, a személyi azonosítóját és a nyilatkozatát arról, hogy a kezdeményezést magánszemélyként nyújtja be.

Az MSZP szerint akadályozták őket

Az LMP feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt a NVI székháza előtt történtek ügyében.

Nyakó István MSZP-s politikus kedden népszavazási kérdést akart benyújtani az NVI-nek a vasárnapi zárvatartás ügyében. A Kúria határozathozatalának nyilvánosságra kerülése után azonban megelőzték őt, az időbélyegző először két magánszemély beadványára került rá. A beadványozók - egy férfi és egy idősebb nő - nem kívánt nyilatkozni a sajtónak.A szocialista politikus panaszt tett a Választási Irodánál, arra hivatkozva, hogy akadályozták jóhiszemű állampolgári jogának gyakorlásában a hivatal "felróható könnyelműsége, nemtörődömsége" miatt.

A férfi volt az, aki egy telefonhívás után fél 12 után elsőként lépett oda az NVI portáján található bélyegzőhöz, közben a reggel óta várakozó társai Nyakó Istvánt - elmondása szerint - feltartották, így csak másodikként tudta lepecsételni saját népszavazási kérdését.

Miután a magánszemély lepecsételte a beadványt, társai azon nyomban távoztak az épületből, ő pedig a nővel együtt felment az emeletre leadni a kérdését.

A dátumbélyegzőnek azért van jelentősége, mert az NVI az elsőként benyújtott kérdésről dönt.

MSZP: "a Kubatov féle fradi security" tagjai voltak

A 444.hu mindezt egy képpel is alátámasztotta. A törvény szerint egyébként bűncselekményt követtek el - olvasható a portálon.

"A politikai terrorizmus eszközrendszerét felhasználva", erőszakosan akadályozta meg ismét a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban, amelyhez a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is asszisztált - mondta az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Az NVI méltatlan helyzetet teremtett egy jogállamban egy állampolgári kezdeményezés érvényre juttatásához - jelentette ki Tóbiás József.Azon gyanúnak adott hangot, miszerint a "Kubatov féle fradi security" tagjai voltak jelen a Nemzeti Választási Iroda épületénél, megakadályozva, hogy állampolgárok éljenek a népszavazás kezdeményezésének lehetőségével. Szavait az FTC ultráinak hasonló tartalmú nyilatkozatával próbálta alátámasztani.

Feltette a kérdést: ki irányítja a "fradi security" tagjait? Ha Kubatov Gábor, akkor a Fidesz alelnökeként vagy magánemberként tette ezt? Döntött-e arról a Fidesz elnöksége, hogy így kell megakadályozni több mint tizenhat hónapja a társadalomban jogos követelést? - sorolta kérdéseit, felvetve azt is, a miniszterelnök hozzájárult-e ehhez a forgatókönyvhöz.

Nincs már adminisztratív eszköz, jogi csűrcsavarás, már csak a nyers erőszak akadályozhatja meg, hogy egy népszavazás érvényre jusson - hangsúlyozta Tóbiás József.

Felvetette a miniszterelnök felelősségét is a történtekkel kapcsolatban. Szerinte a kabinetnek azonnal el kell határolódnia a történtektől, az Országgyűlésnek pedig el kell fogadnia a szocialisták azon javaslatát, amely megreformálná a népszavazás intézményét.

A Liberálisok szerint a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel nyilvánvaló vált, hogy a Fidesz "kutyakomédiává züllesztette" a magyar demokrácia egyik legfontosabb vívmányát, a népszavazást.

Lehet népszavazás az állami földek értékesítésének tilalmáról

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés az állami földek értékesítésének tilalmáról, miután a Kúria kedden úgy döntött, hogy hitelesíti az erről szóló népszavazási kérdést:
 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?"


A kérdést Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtotta be.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjainak többsége tavaly november 30-án arra hivatkozva tagadta meg az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, hogy a kezdeményezés a költségvetési törvényt érinti, megfogalmazása pedig nem teljesen egyértelmű.

A Kúria kedden az internetes oldalán nyilvánosságra hozott végzésben azonban úgy foglalt állást, hogy a kérdést hitelesíti. Álláspontja szerint az állami tulajdonban lévő termőföldek értékesítésekor nem közvetlenül költségvetési kérdésről, hanem mindenekelőtt a nemzeti vagyonba tartozó különleges jogállású vagyonelemmel való gazdálkodásról van szó.

Volt ma egy, nem a boltzárral kapcsolatos kérdés is

A nyilvántartás szerint kedden időrendben az első kérdést Őrsi Gergely Ferenc magánszemély nyújtotta be, ez a kérdés azonban nem a vasárnapi boltzárhoz kapcsolódik, hanem úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a 2011. december 31-én hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítsa a népszavazáshoz való jogot?"

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu