Át kell alakítani a magyar kafetéria-rendszert

Az Európai Unió Bírósága szerint nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az "Erzsébet étkezési utalvány" rendszer egyes elemei. Mivel akadályozzák a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, kiszorítják a külföldi cégeket a piacról. Az utalványokat továbbra is elfogadják.
A döntés előzménye, hogy 2012-ben a kormány úgy módosította az adószabályokat, hogy annak eredményeként az addig piacon lévő kafetériautalványokra már nem voltak érvényesek a kedvezmények. Emiatt pedig a cégek nem adták ezeket a dolgozóknak béren kívüli juttatásként.

A DK azt kérdezi, hogy fizet-e kártérítést az állam a tönkre tett cégeknek?

Ekkor vezette be a kormány a SZÉP-kártyát, amelyet csak a magyar bankoknál lehet kiváltani, valamint a csak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátható Erzsébet-utalványt. 

A piacról kiszorult francia cégek (Sodexo, Le Cheque Déjeuner, Edenred) panaszt tettek a magyar eljárás miatt az Európai Uniónál.

Az utalványokat továbbra is elfogadják; a kormány elszánt az Erzsébet-program megtartásában; az ellenzék ismét kritizálta a kormány szerintük piacgazdaság-ellenes intézkedéseit. Részletek a bíróság öt kifogása alatt.
 

A bíróság keddi ítéletében öt pontban állapított meg eltérést az uniós jogtól.


• Az a tény, hogy a más tagállamban letelepedett vállalkozások magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát, sérti az uniós irányelvet, mivel a tagállamok nem akadályozhatják a szolgáltatókat a letelepedési formájuk megválasztásában.

• A magyar jog bizonyos körülmények között arra kötelezi a SZÉP-kártya kibocsátóit, hogy a magyar jog szerint létrejött gazdasági társaság (rt. vagy kft.) formájában működjenek. Ráadásul ezek olyan gazdasági társaság leányvállalataként kell működniük, amely maga is a magyar jog szerint jött létre.  Hátrányos megkülönböztetésnek számítanak a szolgáltatók jogi formájára vonatkozó követelmények, illetve a kötelező magyar székhelyre vonatkozó szabályozás. 

• Szabálytalan, hogy a cafeteria-ügyben kizárólag a magyarországi székhellyel rendelkező pénzintézetek képesek eleget tenni egyes feltételeknek. Például annak, hogy a SZÉP-kártya kibocsátóinak minden 35 ezer főnél több lakosú magyarországi településen ügyfelek számára nyitva álló helyiséget kell fenntartaniuk. Az EU Bírósága szerint ilyen korlátozás nem járhat a szolgáltatók székhelye okozta hátrányos megkülönböztetéssel.

• A magyar jogi szabályozás a bíróság szerint azzal is sérti az irányelvet, hogy a kibocsátók minden 35 ezer főnél több lakosú magyarországi településen való jelenlétének megkövetelésével magyarországi telephely meglétét írja elő számukra. Ezzel megfosztja a más tagállamokban letelepedett szolgáltatókat azon joguktól, hogy magyarországi letelepedés nélküli, határon átnyúló szolgáltatásnyújtás mellett döntsenek. Az indoklás szerint a a fogyasztók és a hitelezők védelme kevésbé korlátozó intézkedéssel is elérhető.

• A bíróság szerint az ilyen monopólium létrehozása nem indokolható önmagában azzal, hogy a gazdasági tevékenységből származó bevételeket a kafetéria ügyében a MNÜA szociális tevékenység vagy munka finanszírozására fordítja.

Elfogadják a kártyákat

Az Erzsébet-utalványok - akár papíralapon, akár kártyán rendelve - továbbra is a béren kívüli juttatás részeként adhatók, ezt a hatályos adójogszabályok biztosítják - erősítette meg az Erzsébet-program honapján olvasható közlemény.

A 2016-ban kiírt (és a későbbiekben kiírandó) Erzsébet-program pályázatok fedezete – mind az Erzsébet-utalványok forgalmazásának 2015. évi pénzügyi eredményéből, mind költségvetési forrásból - hangsúlyozta.

Erzsébet-utalványt jelenleg mintegy 48 ezer munkaadó ad dolgozóinak, és több mint kétmillió felhasználó váltja be országosan, több mint 58 ezer elfogadóhelyen.

Holnap tárgyalja a kormány

"Miközben tudomásul vesszük, és tiszteletben tartjuk a döntést, Magyarország kormányának elszántsága nem változott meg azzal kapcsolatban, hogy az Erzsébet-programot megvédje, megtartsa" - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A kormány szerdai ülésén tárgyal a kérdésről. Kovács Zoltán kijelentette: a 2016-ra meghirdetett programok, illetve az idén érvényes szabályok változatlanul megmaradnak, a pályázatok lezajlanak, a pénz, illetve a keretek rendelkezésre állnak.

Kiemelte, hogy egy sikeres, jól működő programról van szó. Mint mondta, az elmúlt években 48 ezer munkaadó és több mint 2 millió felhasználó élt a program adta lehetőségekkel, valamint 58 ezer elfogadóhely jött létre, ennek révén pedig több mint 600 ezren, ezen belül 300 ezer gyermek szociális üdültetését és pihenését tette lehetővé a program.

Piacgazdaság-ellenes intézkedés

A Liberálisok szerint sokadik alkalommal nyer bizonyságot, hogy a kormány gazdasági intézkedései piacgazdaság-ellenesek és kizárólag arra irányulnak, hogy kiszemelt, kormányközeli cégeket előnybe hozzanak a többi szereplő kárára.

A közleményük szerint a külföldi cégeket kiszorító kormányzati intézkedések pedig - mint amilyen a cafeteriarendszer átalakítása volt - arra utalnak, hogy a kormány a gazdasági területen is igyekszik elszigetelni hazánkat az Európai Uniótól.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu